Ζητείται «πολιτική λύση» για τους πλειστηριασμούς

Παρέμεινε η τεράστια απόσταση Αθήνας-δανειστών αναφορικά με την προστασία της κύριας κατοικίας. Οι θέσεις των δύο πλευρών και οι προσπάθειες για να γεφυρωθεί το χάσμα. Κάλυψη για το 72% των δανειοληπτών, η θέση της κυβέρνησης. Νέο ραντεβού την Παρασκευή.

Ζητείται «πολιτική λύση» για τους πλειστηριασμούς

«Υπάρχει απόσταση». Τη σιβυλλική αυτή δήλωσε έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, με θέμα τα κόκκινα δάνεια.

Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα συνεχιστεί και το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά είναι ανυποχώρητη, ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναζητηθεί πολιτική λύση στην περίπτωση που δεν υπάρξει σύγκλιση. Ο ίδιος σημείωσε ότι το θέμα αυτό πρέπει να κλείσει αύριο πριν την αξιολόγηση, γιατί είναι στα προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές εμμένουν στην άποψη ότι η ρύθμιση θα πρέπει να αφορά τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Στέλεχος του υπουργείου υποστήριξε πως η ρύθμιση θα αφορά όσους θα ενταχθούν από εδώ και πέρα στον Νόμο Κατσέλη και όχι τις παλιές 130.000 υποθέσεις. Σημειώνεται πως ο νέος νόμος θα ενεργοποιηθεί μόλις οριστούν τα νέα όρια και εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως από το ύψος των ορίων που θα καθοριστούν θα εξαρτηθεί πόσες χιλιάδες υπερχρεωμένοι δανειολήπτες θα προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους από τον πλειστηριασμό.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης δεν τέθηκε το θέμα πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds. Το συγκεκριμένο θέμα θα εξεταστεί στον επόμενο κύκλο διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές. 

Το θέμα πάντως των κόκκινων δανείων και οι επιπτώσεις που θα έχει στην πορεία της διαπραγμάτευσης δημιουργεί προβληματισμό και στις Βρυξέλλες, όπως φάνηκε από δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων στη Μάλτα, στο περιθώριο της συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Οι θέσεις των δύο πλευρών

Όπως έγραψε νωρίτερα το Euro2day.gr, οι δανειστές εμμένουν στην αρχική τους θέση σύμφωνα με την οποία η αντικειμενική αξία της κατοικίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, οι συνολικές οφειλές να ανέρχονται στο ίδιο ύψος, ήτοι 120.000 ευρώ, με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τις 24.000 ευρώ κλιμακωτά.

Δηλαδή το εισοδηματικό κριτήριο να ξεκινά από τις 8.180 ευρώ για άγαμο, να φθάνει τις 13.917 ευρώ για ζευγάρι και να προσαυξάνεται κατά 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία παιδιά.

Με βάση τα κριτήρια αυτά, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, εκτιμάται ότι θα προστατευθεί μόλις το 17,3% των δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν κάνει αίτηση ή θέλουν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη.

Αντιθέτως, με τη νέα ελληνική πρόταση, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, καλύπτεται το 72,4% των δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν στον νόμο Κατσέλη.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση προβλέπει όριο αντικειμενικής αξίας ακινήτου τις 200.000 ευρώ για ένα άτομο, 250.000 ευρώ για ζευγάρι, το οποίο να προσαυξάνεται κατά 25.000 για κάθε παιδί μέχρι τρία. Επίσης, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, οι συνολικές οφειλές μπορούν να ανέρχονται έως και τις 200.000 ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v