Ελληνογαλλικό ταγκό με παλιές και νέες φιγούρες

Την Πέμπτη φτάνει στην Αθήνα για 48 ώρες ο Γάλλος πρόεδρος, επικεφαλής πολυμελούς αποστολής. Στήριξη, συνεργασία και επενδύσεις στην ατζέντα. Στις προσδοκίες του Μαξίμου, η αντίθεση στο «Ευρωκοινοβούλιο της ευρωζώνης».

Ελληνογαλλικό ταγκό με παλιές και νέες φιγούρες

Σε γαλλικούς ρυθμούς θα κινείται από αύριο η κυβέρνηση καθώς η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα την Πέμπτη θα δώσει το πολιτικό στίγμα της εβδομάδας.

Τον Γάλλο πρόεδρο θα συνοδεύσουν αξιωματούχοι της κυβέρνησής του, επιχειρηματίες και παράγοντες από τον χώρο του Πολιτισμού (σ.σ. οι πληροφορίες αναφέρουν και τον διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου), δείχνοντας ότι η επίσκεψη θα είναι «πολυεπίπεδη», όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ομιλία του κ.Ολάντ από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί η στήριξη του Παρισιού στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει επισήμως το θέμα του χρέους – για την διευθέτηση του οποίου μιλησε ο κ. Ολάντ προ ολίγων ημερών από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου και παρούσης της Ανγκελα Μέρκελ.

Στήριξη και «μπίζνες»

Το ότι η επίσκεψη θα γίνει λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του πρώτου «πακέτου» προαπαιτουμένων και ενώ θα ετοιμάζεται πυρυτωδώς... το δεύτερο (με έμφαση στο φορολογικό) καθώς και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα δώσει την αφορμή στον ίδιον να υπογραμμίσει την ανάγκη «τήρησης της συμφωνίας» χωρίς παρεκκλίσεις, ως προϋπόθεση για το κεφάλαιο «χρέος».

Κάτι που σαφώς θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να αναδείξει τη σημασία των... επερχομένων, επώδυνων, νομοθετημάτων και να ζητήσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση από την «ευρωπαϊκή αντιπολίτευση» - την οποία δεν πήρε στην προχθεσινή ψηφοφορία για το πρώτο πολυνομοσχέδιο.

Οπως έχει σημειωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν «κλείδωσε» η επίσκεψη, ο Γάλλος πρόεδρος έρχεται και για... μπίζνες, που αφορούν σε πλευρές των ιδιωτικοποιήσεων (λιμάνια, τραίνα, νερό, ενέργεια), των μεταρρυθμίσεων (κτηματολόγιο), στον τουρισμό και σε εξοπλιστικά προγράμματα που «λιμνάζουν» τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης.

Πίεση για ένταξη του Ευρωκοινοβουλίου στους «θεσμούς»

Μία πτυχή που ξεχωρίζει το Μαξίμου είναι η γαλλική στήριξη στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να προστεθεί στους θεσμούς που «επιβλέπουν» την πορεία του ελληνικού προγράμματος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε σ΄αυτούς (τους θεσμούς) να υπάρχει και ένα εκλεγμένο όργανο «που λογοδοτεί στους Ευρωπαίους πολίτες».

Οπως προέκυψε και από τις συζητήσεις του πρωθυπουργού στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, υπέρ του αιτήματος έχει διαμορφωθεί μια ικανή πλειοψηφία, με την στήριξη των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων, ενώ θετικά έχει εκφρασθεί ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο Επίτροπος Πιερ Μοσχοβισί και, φυσικά, ο κ. Ολάντ.

Eurogroup με ...κοινοβουλευτικό μανδύα

Στους απέναντι παραμένει το Βερολίνο και τα κόμματα της Δεξιάς (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) οι πιέσεις των οποίων αντανακλώνται στην («όχι θετική») στάση του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Καλά ενημερωμένες πηγές μάλιστα προσθέτουν ότι κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προωθούν «εξελίξεις διαφορετικού τύπου». Οπως τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα απαρτίζεται μόνο από τις χώρες της ευρωζώνης, και το οποίο θα βρίσκεται κάτω από τον πολιτικό έλεγχο των Υπουργών Οικονομικών.

Με άλλα λόγια – όπως λένε – θα πρόκειται για μία παραλλαγή του Eurogroup «με αιρετό μανδύα»...

Κατά τις ίδιες πηγές, πρόκειται για δύο ριζικά διαφορετικές απόψεις που θα συγκρουστούν στο άμεσο μέλλον, αφού "η μία προωθεί τον εκδημοκρατισμό των πολιτικών λειτουργιών και των θεσμών, καθώς και τον μέγιστο δυνατό πολιτικό έλεγχο πάνω στις οικονομικές αποφάσεις, με αιχμή το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ η άλλη προσπαθεί να επιβάλλει έναν έλεγχο από τα πάνω, με γνώμονα την εμπέδωση της πολιτικής της λιτότητας και την εξάλειψη των αντιστάσεων".

Η κυβέρνηση Τσίπρα προτίθεται να αναδείξει το ζήτημα "στο προσεχές διάστημα". Προς το παρόν χτίζει συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ("θα καλέσει και τις εγχώριες δυνάμεις να πάρουν θέση") και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που την κάνει να προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη Ολάντ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v