Τράπεζες: Το πρώτο μήνυμα ήρθε από Φρανκφούρτη

Η πρώτη εικόνα που πήραν τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης. Το κοινό ραντεβού και οι συναντήσεις «κατά μόνας». Επιτάχυνση της διαδικασίας επιχειρεί η Αθήνα. «Κλειδί» ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση και τα κόκκινα δάνεια.

Τράπεζες: Το πρώτο μήνυμα ήρθε από Φρανκφούρτη

Πιο ήπιο, σε σχέση με τη σκληρή γραμμή που κρατούσε μέχρι πρότινος ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ως προς τις βασικές παραδοχές πραγματοποίησης των stress tests, φέρεται ότι ήταν το κλίμα που αντιμετώπισαν χθες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι επικεφαλής του risk management και των οικονομικών υπηρεσιών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική), γεγονός που επιτρέπει, έστω και δειλά, μία συγκρατημένη αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα.

Μεγαλύτερη ορατότητα αναμένεται να αποκτήσουν τα στελέχη των τραπεζών κατά τη διάρκεια των σημερινών συναντήσεων, οι οποίες δεν θα είναι μία με όλους, όπως έγινε χθες, αλλά κατά μόνας, δηλαδή ανά τράπεζα.

Oι διαθέσιμες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η χθεσινή συζήτηση υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική και τα τραπεζικά στελέχη ενημερώθηκαν για τις παραδοχές και τις παραμέτρους της άσκησης των stress tests, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα καλύτερης εκτίμησης του τελικού αποτελέσματος (σ.σ. λογαριασμού). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις σημερινές συναντήσεις, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει ακόμη περισσότερο και η καθεμία από τις τράπεζες θα μπορεί να προσεγγίσει, έστω και με σχετική απόκλιση, το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών. Το επόμενο ραντεβού μετά τη σημερινή ημέρα μεταξύ των στελεχών της ΕΚΤ και των Ελλήνων έχει δοθεί για την επόμενη εβδομάδα.

Όσο για τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, οι πληροφορίες επιμένουν ότι για το βασικό σενάριο των stress tests θα διαμορφωθεί στο 9,5% και 5,5% για το ακραίο.

Σε ευθεία σύνδεση

Κι ενώ σε τεχνικό επίπεδο οι περισσότερες των παραδοχών και των παραμέτρων, βάσει των οποίων γίνονται τα stress tests και θα προκύψει ο τελικός λογαριασμός των κεφαλαιακών αναγκών, προσδιορίστηκαν, υπάρχει και η κρίσιμη παράμετρος των δεσμεύσεων που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, με αιχμή το «καυτό» ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων αλλά και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον νόμο της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι θεσμοί έχουν εκφράσει την ενόχλησή τους όσον αφορά στη μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος καθώς οι αλλαγές στον νόμο ανακεφαλαιοποίησης θα έπρεπε να γίνουν σήμερα (15 Οκτωβρίου), δηλαδή θα έπρεπε να εμπεριέχεται στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, τονίζουν στο Euro2day.gr ότι το μήνυμα των θεσμών όσον αφορά στα άμεσα και έμμεσα σχετιζόμενα με την ανακεφαλαιοποίηση μέτρα είναι: «Αν δεν γίνουν όλα στην ώρα τους, ελλοχεύει ο κίνδυνος για κούρεμα των μη ασφαλισμένων καταθέσεων».

Το θέμα απασχόλησε, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, έντονα και τη συζήτηση που έγινε χθες κατά τη διάρκεια του Κυβερνητικού Οικονομικού Συμβουλίου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να ζητά την επίσπευση του... μονταρίσματος του σχεδίου νόμου. Χθες υπήρξε και συνάντηση πρωθυπουργού και Διοικητή της ΤτΕ, κατά την οποία ο διοικητής ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τον παρόντα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για την πορεία της συνολικής αξιολόγησης των τραπεζών και την προεργασία που έχει κάνει η ΤτΕ αναφορικά με τις δεσμεύσεις του μνημονίου για τον χειρισμό των "κόκκινων" δανείων.

Ωστόσο, το νευραλγικό ζήτημα για τους θεσμούς αφορά στις δράσεις που πρέπει να γίνουν το γρηγορότερο δυνατόν στο μέτωπο της ενεργής διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Αναλυτικά, στη θέσπιση του νέου θεσμικού και νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει την ενεργή διαχείριση, συμπεριλαμβανομένου και της πώλησης κόκκινων δανείων σε ξένα και ελληνικά funds.

Άμεσα στη Βουλή

Στα χέρια του υπουργού Οικονομικών περνά πλέον η σκυτάλη του σχεδίου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το κείμενο του προσχεδίου ετοιμάστηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος και έγκειται πλέον στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να διευθετήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες και να το φέρει στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να πάει στη Βουλή την επόμενη Τρίτη 20 Οκτωβρίου. Με δεδομένο ότι οι αλλαγές αφορούν τη δομή πάνω στην οποία θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιδιώτες επενδυτές, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κυρίαρχη θέση θα κατέχει η δυνατότητα έκδοσης «έξυπνων» Cocos.

Όσον αφορά, τέλος, στο καθεστώς που θα ισχύσει με τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου, τις οποίες διατηρεί ακόμη στην Εθνική και τη Eurobank, πηγή που χειρίζεται το αντικείμενο τονίζει στο Euro2day.gr πως η εξεύρεση της λύσης εξετάζεται από τις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v