Ισοδύναμα στο παρά πέντε ψάχνει η κυβέρνηση

Το «πισωγύρισμα» στη φορολόγηση των ενοικίων και ο λογαριασμός των 368 εκατ. ευρώ. Περιμένουν ισοδύναμα οι δανειστές, που «μετρούν» τις αλλαγές στο νομοσχέδιο. Οι γκρίνιες για την τελική μορφή των φορολογικών διατάξεων.

Ισοδύναμα στο παρά πέντε ψάχνει η κυβέρνηση

Ίσως κάποιος να σκέφτηκε, «αφού θα το βρούμε μπροστά μας σε 15 μέρες, γιατί να μην τελειώνουμε τώρα». Είναι μια εκδοχή. Γεγονός είναι όμως ότι η διάταξη για την αύξηση του φόρου στα ενοίκια δεν περιλαμβανόταν στο πακέτο των 48 προαπαιτούμενων για τα 2 δισ. ευρώ αλλά στο επόμενο πακέτο το οποίο ετοιμάζεται (προγραμματίζεται για τις 21 Οκτωβρίου EWG) και είναι απορίας άξιο τελικά γιατί μπήκε στο νομοσχέδιο και κυρίως γιατί ετοιμάζεται να... βγει.

Εκτός και αν η κυβέρνηση έχει (καλοδεχούμενα) ισοδύναμα μέτρα για να κλείσει η τρύπα των 200 εκατ. ευρώ από την αύξηση του συντελεστή φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια από το 11% στο 15% (για εισόδημα έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για υψηλότερα εισοδήματα), που αποσύρθηκε από το πολυνομοσχέδιο, όπως δήλωσε σήμερα ο Τ. Αλεξιάδης.

Βάζοντας τα πράγματα σε μια σειρά και ανατρέχοντας στα προαπαιτούμενα για τα 2 δισ. ευρώ, διαπιστώνει κανείς ότι στο θέμα των ενοικίων, η κυβέρνηση, προκειμένου να τηρήσει τη συμφωνία με τους δανειστές, θα έπρεπε στην παρούσα φάση να ψηφίσει την ακύρωση της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο.

Η διάταξη αυτή συνεχίζει να περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης άφησε χθες ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους ώστε με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, τα ανείσπρακτα ενοίκια να μην εκχωρούνται μεν στο δημόσιο, αλλά να μη φορολογούνται κιόλας.

Μια λύση, σύμφωνα με ορισμένους, θα ήταν η παροχή της δυνατότητας πληρωμής του φόρου κατά τον χρόνο κτήσης του εισοδήματος... Θεωρείται πως μάλλον δύσκολα θα περάσει από τους δανειστές, αλλά είναι υπό διαπραγμάτευση.

Αυτό το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτό είναι η ακύρωση της συμφωνημένης αύξησης του φόρου στα ενοίκια, χωρίς να υπάρχουν αξιόπιστα ισοδύναμα. Και αυτά επί του παρόντος αναζητούνται. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές πάντως υποστήριζαν ότι όλες οι κινήσεις που γίνονται είναι σε συνεννόηση με τους εταίρους, προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα.

Στα 368 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός

Η αύξηση του φόρου στα ενοίκια είχε προϋπολογιστεί πως θα απέδιδε 200 εκατ. ευρώ. Με την προαναγγελία της απόσυρσης της διάταξης λοιπόν ανοίγει μια τρύπα 200 εκατ. ευρώ. Στον λογαριασμό έρχονται να προστεθούν επιπλέον 168 εκατ. ευρώ από την έωλη επιβολή του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, η οποία εξακολουθεί να ισχύει αφού η διάταξη δεν έχει αποσυρθεί, αλλά όπως είπε ο πρωθυπουργός αναζητούνται ισοδύναμα ώστε να μην ισχύσει το μέτρο.

Πηγές της τρόικας αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσιαστεί αξιόπιστα ισοδύναμα. Το πρόβλημα διογκώνεται περαιτέρω εξαιτίας των προβλέψεων του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες το δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε πρωτογενές επίπεδο φέτος δεν θα είναι 0,24% του ΑΕΠ (έλλειμμα), όπως προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού, αλλά έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ (άρα απόκλιση κοντά στα 450 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον για το 2016 το ΔΝΤ εκτιμά ότι το αποτέλεσμα θα είναι μηδενικό, έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, ανεβάζοντας τον λογαριασμό της ενδεχόμενης απόκλισης κατά επιπλέον 900 εκατ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό έρχονται να προστεθούν πολιτικοί προβληματισμοί. Αν η κυβέρνηση εξαναγκάζεται σε υπαναχώρηση για την αύξηση του φόρου στα ενοίκια, εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς τι θα συμβεί όταν έρθουν στη Βουλή τα πραγματικά δύσκολα μέτρα, που αφορούν σε εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις το 2016, ή 1,8 δισ. ευρώ και οι αποφάσεις για τα κόκκινα δάνεια, οι οποίες περιλαμβάνονται στη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων.

Όλα δείχνουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι σε πολλά επίπεδα τουλάχιστον δύσκολος.

Ήδη χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη επιτελών του υπουργείου Οικονομικών με ομάδα τεχνικών κλιμακίων των δανειστών καταγράφηκε «γκρίνια» για την τελική μορφή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου όσον αφορά στα φορολογικά, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι τελικές διατάξεις οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή απείχαν από τα συμφωνηθέντα. Κι αυτό πριν την προαναγγελία της απόσυρσης της διάταξης για τα ενοίκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v