Τσακαλώτος-Λαγκάρντ: Μετά την αξιολόγηση, το χρέος

Το ΔΝΤ συμμερίζεται την προσπάθεια της Ελλάδας να κλείσει η αξιολόγηση και να ολοκληρωθεί εντός 2015 η ανακεφαλαιοποίηση, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών. Ανοίγει αμέσως μετά το θέμα του χρέους, υπογράμμισε. Τι δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ.

Τσακαλώτος-Λαγκάρντ: Μετά την αξιολόγηση, το χρέος

Με τη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών με την επικεφαλής του ΔΝΤ ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επαφών στο Περού κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου του Ταμείου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προέβη σε μια λακωνική δήλωση αμέσως μετά, στην οποία σημειώνει ότι το Ταμείο συμμερίζεται τις προσπάθειες της Ελλάδας και ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανοίγει το θέμα του χρέους.

Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής:

«Η συνάντηση που είχαμε σήμερα με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ έγινε σε θετικό κλίμα. Η κ. Λαγκάρντ συμμερίζεται την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθεί έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως έχει προγραμματιστεί, πριν την 1/1/2016. Αμέσως θα ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ικανές συνθήκες για την Ελλάδα, ώστε να αλλάξει σελίδα και να φανεί στην πράξη η έξοδος από την κρίση».

Από την πλευρά της, η Κ. Λαγκάρντ εξέδωσε μια μικρή ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Όπως αναφέρεται, «η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ, είχε συνάντηση με τον Ευκλ. Τσακαλώτο στη Σύνοδο του ΔΝΤ, στη Λίμα του Περού. Ο υπουργός ενημέρωσε την κα Λαγκάρντ και μέλη του Ταμείου για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της προόδου στην εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Η Κ. Λαγκάρν τόνισε πως το Ταμείο παραμένει έτοιμο να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές, για να προωθηθεί η μεταρρυθμιστική ατζέντα της χώρας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταμείο αλλά και ο αμερικανικός παράγοντας (Τζακ Λιου) έφεραν τις τελευταίες ημέρες ψηλά στην ατζέντα το θέμα του χρέους. Όπως χαρακτηριστικά είπαν στις δηλώσεις τους, τόσο η γενική διευθύντρια του Ταμείου και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Πολ Τόμσεν, όσο και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι σοβαρές κινήσεις για το θέμα της διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους.

Τη γραμμή αυτή, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν φαίνεται ωστόσο να ασπάζεται στο ακέραιο μέρος των Ευρωπαίων δανειστών που μέσω δηλώσεων προβάλλει αφενός την επιλογή να εξεταστεί λύση με βάση τις ετήσιες πληρωμές (για πλαφόν 15% μίλησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ) και αφετέρου, παίζει καθυστερήσεις εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει λόγος για εμπροσθοβαρείς λύσεις, δεδομένου ότι το πρόβλημα προκύπτει μετά από αρκετά χρόνια.

Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του Κλάους Ρέγκλινγκ που μίλησε για «πρωτοφανή στην ιστορία» βοήθεια προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα χαμηλά επιτόκια και τις μεγάλες ωριμάνσεις των δανείων. Ακόμα και αυτός πάντως παραδέχτηκε ότι αν απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση, αυτή θα δοθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v