Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς το διεθνές κλίμα επηρεάζει τις τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται από το αρνητικό διεθνές κλίμα -λόγω της στενότητας στην αγορά χρήματος- παρά το γεγονός ότι δεν έχουν έκθεση σε δάνεια subprime ή σε CDOs, σύμφωνα με αναλυτές διεθνών οίκων, σε δηλώσεις τους στην Thomson Financial News. ”Αρνητικές επιπτώσεις στα κέρδη από συνέχιση στενότητας στην αγορά χρήματος” βλέπει η JP Morgan.

Πώς το διεθνές κλίμα επηρεάζει τις τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται από το αρνητικό διεθνές κλίμα, λόγω της στενότητας στην αγορά χρήματος, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν έκθεση σε δάνεια subprime ή σε CDOs, σύμφωνα με δηλώσεις αναλυτών στην Thomson Financial News.

Από την Deutsche Bank, η αναλύτρια κ. Gaelle Cibelly δήλωσε ότι ”οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν έκθεση στα CDOs ή στα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου, ωστόσο οι επενδυτές αναζητούν ρευστότητα και γι’ αυτόν τον λόγο πιέζονται και αυτές”.

Ο αναλυτής της JP Morgan, κ. Paul Formanko, εξήγησε πως ”αν συνεχιστεί η στενότητα στην αγορά χρήματος, η τιμή του ρίσκου θα αυξηθεί, και αυτό θα έχει οριακά αρνητικές επιπτώσεις στα κέρδη των τραπεζών, ιδιαίτερα των ”μοχλευμένων” όπως η EFG Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς”.

Αναλυτής διεθνούς επενδυτικού οίκου που δεν θέλησε να κατονομαστεί, σημείωσε ότι ”σε επίπεδο ρευστότητας η Εθνική Τράπεζα δεν έχει πρόβλημα, λόγω της μεγάλης βάσης καταθέσεών της. Όμως, οι τράπεζες που εξαρτώνται από το wholesale funding, όπως η EFG Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, είναι πιθανό να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά, καθώς το κόστος του χρέους έχει αυξηθεί, λόγω της διεύρυνσης των spreads των δανείων”.

”Ωστόσο, το βασικό ερώτημα είναι το πότε θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε δανεισμό. Από την άλλη πλευρά, η EFG Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς μάλλον θα ολοκληρώσουν με επιτυχία τις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ και 1,35 δισ. ευρώ αντίστοιχα, και έτσι θα έχουν επαρκή ρευστότητα”.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πάντως ότι ”το αρνητικό κλίμα δεν δημιουργείται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες των τραπεζών. Το ερώτημα είναι ποιος έχει έκθεση στα CDOs και στην αμερικανική αγορά subprime και, απ’ όσο γνωρίζω, οι ελληνικές τράπεζες δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν τη ”λίστα”. Βέβαια, ίσως διαθέτουν κάποια περιορισμένη έμμεση έκθεση μέσω δανείων σε άλλες ξένες τράπεζες που ίσως έχουν τοποθετήσεις σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v