Αγγλική «σφραγίδα» θα έχει, όπως όλα δείχνουν, το φετινό ρεκόρ ξένων επισκεπτών που προεξοφλείται ότι θα πετύχει ο ελληνικός τουρισμός.
Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία επταμήνου για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας αποτυπώνουν ανάγλυφα τις μεγάλες απώλειες από την αγορά της Ρωσίας, αλλά και τα μειωμένα έσοδα τον Ιούλιο εξαιτίας των μεγάλων προσφορών που επιστράτευσαν οι Έλληνες ξενοδόχοι προκειμένου να αναθερμάνουν τις κρατήσεις.
Η αγγλική αγορά λειτούργησε ως «αερόσακος» ασφαλείας, καθώς κατάφερε να αποσβέσει τους κραδασμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσει η τεράστια «τρύπα» που δημιουργήθηκε από τη ρωσική αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου οι απώλειες του ελληνικού τουρισμού από τη Ρωσία έφτασαν το 65,2% σε αφίξεις και το 69,7% σε έσοδα. Το μέγεθος της ζημίας γίνεται ευδιάκριτο, αν αναφέρουμε πως τα προηγούμενα ποσοστά μεταφράζονται σε 440.000 λιγότερους Ρώσους επισκέπτες και 453 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα.
Σ' αυτό το σημείο άνοιξε ο αγγλικός «αερόσακος», που μεταφράστηκε σε περίπου 300.000 περισσότερους Βρετανούς τουρίστες (+29,3%) και 280 εκατ. ευρώ πρόσθετα έσοδα σε σύγκριση με πέρυσι (+37,2%).
Κι επιμένουμε πως ήταν αγγλικός ο «αερόσακος», καθώς σημαντική βοήθεια πήρε φέτος ο ελληνικός τουρισμός τόσο από τους Γερμανούς όσο και από τους Αμερικανούς. Περισσότερο, όμως, σε επίπεδο αφίξεων αφού οι εισπράξεις δεν ήταν αναλόγως αυξημένες.
Για να καλυφθεί, λοιπόν, η «τρύπα» από την αγορά της Ρωσίας χρειάστηκε να καταφθάσουν 102.00 περισσότεροι Αμερικανοί σε σύγκριση με το περυσινό επτάμηνο (+34,8%), οι οποίοι αύξησαν κατά 58 εκατ. ευρώ τα χρήματα που δαπάνησαν στην Ελλάδα (+16,9%).
Σημαντική ήταν η συμβολή και των Γερμανών, οι οποίοι βοήθησαν να επιτευχθεί νέο ρεκόρ αφίξεων αλλά δεν εισέφεραν εξίσου και σε επίπεδο εσόδων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, στο επτάμηνο ήρθαν στην Ελλάδα σχεδόν 250.000 Γερμανοί περισσότεροι από πέρυσι (+23,6%) αλλά εισέφεραν μόλις 44 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα από την προηγούμενη χρονιά (+9,8%).
Γεγονός που αποτελεί ισχυρή ένδειξη για τις μεγάλες εκπτώσεις που εξασφάλισαν οι τουρ οπερέιτορ της Γερμανίας από τους Έλληνες ξενοδόχους, εκμεταλλευόμενοι τη φετινή συγκυρία.
Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει πως ο ελληνικός τουρισμός εξασφάλισε μεγάλη στήριξη από τις χώρες της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη, καθώς από αυτές τις χώρες κατέγραψε αύξηση 42,7% σε επισκέπτες και 27% σε έσοδα.
Σε πραγματικά μεγέθη, από τις χώρες της Ε.Ε. εκτός ζώνης ευρώ ο ελληνικός τουρισμός «βρήκε» 360 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα όταν, την ίδια στιγμή, από τις χώρες της Ευρωζώνης κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 30,2 εκατ. ευρώ περισσότερες εισπράξεις από πέρυσι (+1,2%).
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της TτE που περιγράφουν πώς συμπεριφέρθηκαν οι αγορές τον Ιούλιο, όταν η χώρα έβγαινε «ζαλισμένη» από τη Σύνοδο Κορυφής για την υπογραφή του νέου μνημονίου, που συνδυάστηκε με την επιβολή περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές (capital controls).
Ενώ οι εισπράξεις από τις χώρες της Ευρωζώνης εμφάνισαν οριακή άνοδο 1,2%, τον Ιούλιο κατέγραψαν «ηχηρή» μείωση της τάξης του 15,8%. Σ' αυτό το αποτέλεσμα οδήγησε η μείωση των εισπράξεων από τις δύο κύριες αγορές του ελληνικού τουρισμού στη ζώνη του ευρώ, Γερμανία και Γαλλία. Είναι χαρακτηριστικό πως τα έσοδα από Γερμανία σημείωναν αύξηση 9,8% στο επτάμηνο, αλλά έκαναν βουτιά τον Ιούλιο (-5,1%).
Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε και η αγορά της Γαλλίας, από την οποία οι εισπράξεις σημείωναν πτώση 2,2% στο επτάμηνο σε σχέση με πέρυσι, αλλά τον Ιούλιο η βουτιά εξελίχθηκε σε... μακροβούτι φθάνοντας στο -28,2%.
Ψήφο εμπιστοσύνης, την ίδια στιγμή, εξασφάλιζε ο ελληνικός τουρισμός από τις χώρες εκτός Ευρωζώνης και εκτός Ε.Ε. γενικώς. Έτσι, τον Ιούλιο καταγράφηκε αύξηση εσόδων 25,2% από το σύνολο των χωρών της Ε.Ε. εκτός ζώνης ευρώ, με τις εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο να αυξάνονται κατά 49,6%.
Μειωμένες κατά 15,7%, τον ίδιο μήνα ήταν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, αν και στο επτάμηνο τα έσοδα εμφανίζονταν αυξημένα κατά 16,9%.