Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έστειλε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης καταγγελίες για υπερβολικές χρεώσεις από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Υποδομών, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Όπως είπε, «στη διάρκεια της σύντομης θητείας μου, εντόπισα ένα θέμα υπερβολικής χρέωσης των καταναλωτών κινητής τηλεφωνίας, με διάφορα τερτίπια που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να χρεώνουν ανυποψίαστους καταναλωτές και ζήτησα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να μεριμνήσει, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο εν αγνοία υπερχρέωσης ανυποψίαστων καταναλωτών».
Ο νέος υπουργός (πλέον) Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης πήρε «την πάσα» του Νίκου Χριστοδουλάκη και επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Όπως είπε, το θέμα που ανακοίνωσε ο κ. Χριστοδουλάκης «τυπικά ανήκει στη Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και από εκεί μπορούμε να καταλάβουμε πόσο στρεβλά έχει δομηθεί όλο αυτό το θέμα των ρυθμιστικών Αρχών, όπου τον ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον παίζει και η ΕΕΤΤ, ή άλλες ρυθμιστικές Αρχές. Την ίδια ώρα που αυτές οι ρυθμιστικές Αρχές έχουν αναλάβει το έργο να κάνουν τη ρύθμιση της αγοράς στον τομέα τους, υλοποιούν και διαγωνισμούς. Αυτά είναι παράλογα πράγματα».
Κύκλοι εταιρειών κινητής τηλεφωνίας δήλωναν άγνοια για το θέμα και τόνιζαν πως αρμόδια είναι η ΕΕΤΤ, η οποία από τις αρχές του έτους δεν διαθέτει διοίκηση και υπολειτουργεί.
Από τη σημερινή τελετή παράδοσης έγινε, επίσης, γνωστό πως η Γενική Γραμματεία Μεταφορών είχε εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη μεταφορά προσφύγων από την Αθήνα προς τον Βορρά, στην περίπτωση που είχε κριθεί απαραίτητο.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως ο κ. Χριστοδουλάκης παραμένει άτυπος σύμβουλος του υπουργείου για την εξεύρεση πόρων για χρηματοδότηση μεγάλων έργων όπως π.χ. ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ).
Ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε πως «οι υποδομές, οι τηλεπικοινωνίες και οι μεταφορές, το συγκοινωνιακό έργο είναι στον πυρήνα ιστορικά των τομέων μέσα από τους οποίους μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, να καταπολεμήσουμε την ανεργία άμεσα και να έχει το κράτος έσοδα». Στην ανάγκη αξιοποίησης των γεωγραφικών πλεονεκτημάτων της χώρας αναφέρθηκε ο νέος υφυπουργός Μεταφορών Δημήτρης Καμμένος.
Η απάντηση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας
Με αφορμή σημερινή αναφορά της απερχόμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για «υπερβολικές χρεώσεις», η οποία εκτιμάται ότι αφορά σε συνδρομητικές Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (πενταψήφια - ΥΠΠ), η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας διευκρινίζει ότι:
Το θέμα δεν είναι αρμοδιότητα των Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας. Οι ΥΠΠ είναι υπηρεσίες περιεχομένου, οι οποίες στην πλειονότητά τους αναπτύσσονται και παρέχονται από τρίτους, αδειοδοτημένους από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) παρόχους, που έχουν και την αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο και τον τρόπο παροχής τους.
Ανεξάρτητα πάντως από την ανωτέρω διευκρίνιση, η ΕΕΚΤ υποστηρίζει ότι :
• Ο Κλάδος Κινητών Επικοινωνιών προσφέρει τις υπηρεσίες του στους καταναλωτές με τις χαμηλότερες τιμές (προ φόρων) στην Ευρώπη. Από το 2008 έως σήμερα οι εταιρείες προχώρησαν σε συνολική μείωση των τιμών προ φόρων πάνω από 67% στη φωνή (κόστος ανά λεπτό ομιλίας) και πάνω από 90% στα δεδομένα (κόστος ανά Mb). Ωστόσο, οι χαμηλές αυτές τιμές δεν φτάνουν απαραίτητα στον καταναλωτή καθώς ο λογαριασμός του επιβαρύνεται με υψηλή φορολόγηση.
• Παρά τη συνολική μείωση των εσόδων του κλάδου και τη συνεχιζόμενη ύφεση, ο κλάδος παραμένει σταθερά ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της ελληνικής οικονομίας. Μόνο για το 2014, οι επενδύσεις ανέρχονται σε 309 εκατομμύρια ευρώ (16% των εσόδων και 42% του EBITDA) κυρίως για δίκτυα νέας γενιάς, ενώ επενδύθηκαν επιπλέον 381 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση αδειών χρήσης φάσματος.
Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕΚΤ είναι στη διάθεση του Υπουργού να συζητήσει τα θέματα που αφορούν στον κλάδο.