Μετά από ένα δεκαήμερο δημοσκοπικού θρίλερ, με το σύνολο των εταιριών να δίνουν ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και σχεδόν εννιακοματική Βουλή, χθες εμφανίσθηκαν «οι διορθώσεις της τελευταίας στιγμής».
Σύμφωνα με όλες, πάλι, τις μετρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε μπροστά με διαφορές από 0,5 έως 3 μονάδες, ενώ επτά κόμματα εμφανίζονται να παίρνουν, με σχετική βεβαιότητα, το εισιτήριο εισόδου στη Βουλή, με τους ΑΝΕΛ και τους Κεντρώους (του Β. Λεβέντη) να φλερτάρουν το 3%.
Η αριθμητική της κάλπης
Καμία μέτρηση, βεβαίως, δεν έδειξε αυτοδυναμία – για την ακρίβεια, το πρώτο κόμμα δεν την πλησιάζει καν.
Κι αυτό διότι σύμφωνα με την αριθμητική της κάλπης, η απόλυτη πλειοψηφία δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή αλλά από το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να περάσουν το κατώφλι της.
Ετσι, το ποσοστό της αυτοδυναμίας είναι λίγο πάνω από 37% (στο 37,2% έχει υπολογισθεί), υπό την προϋπόθεση ότι η δύναμη όλων των κομμάτων που μείνουν εκτός Βουλής θα αθροιστεί στο 8% τουλάχιστον...
Οποιος καεί στο χυλό...
Οι αναλυτές κρατουν μικρό καλάθι, καθώς:
Πρώτον, οι μετρήσεις έπεσαν έξω στο δημοψήφισμα , αφού το «όχι» απέσπασε 62% έναντι δημοσκοπικών προβλέψεων για 52-54%.
Δεύτερον, στις εκλογές του Ιανουρίου ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίσθηκε στις τελικές μετρήσεις με 31-32% και απέσπασε 36,8%.
Τρίτον, η συσπείρωσή του παραμένει εξαιρετικά χαμηλή (μόλις που ξεκόλλησε από το 60%) και, άρα, «έχει λαμβάνειν», θεωρητικά, από το μεγάλο τμήμα αναποφάσιστων ψηφοφόρων του, που αγγίζει το 30%.
Εάν ωστόσο οι δημοσκοπήσεις «της τελευταίας στιγμής» επιβεβαιωθούν, το σενάριο της επόμενης μέρας θα γραφτεί δια χειρός Αλέξη Τσίπρα.
Ο ίδιος δεσμεύθηκε σε όλους τους τόνους πως όταν παραλάβει την διερευνητική εντολή «εντός τριών ημερών θα έχουμε κυβέρνηση» - και δη, τετραετίας, όπως επανέλαβε χθες από το Σύνταγμα.
Με «περίπου» 140 έδρες
Δεδομένης της απόρριψης του «μεγάλου συνασπισμού» (σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ) από την Κουμουνδούρου και, προσωπικά, από τον κ.Τσίπρα, οι διεργασίες θα αφορούν... στον «μικρό» (με ΠΑΣΟΚ ή Ποτάμι ή και με τους δύο) πόσο μάλλον εάν οι ΑΝΕΛ δεν μπουν στη Βουλή.
Το τι θα προκριθεί θα εξαρτηθεί από τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ: όσο πιο κοντά είναι στον αριθμό 140 τόσο πιο ασφαλής («ποσοτικά και ποιοτικά») θα είναι η συνεργασία – κατά προτίμηση με ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ, εάν απαιτηθεί τρικομματική κυβέρνηση.
Το τελευταίο προεκλογικό διήμερο δεν πέρασε απαρατήρητο το χαμήλωμα των τόνων απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και, αντιθέτως, η όξυνση της κριτικής στο Ποτάμι – «δεν τον αναγνωρίζω τον κ.Θεοδωράκη» είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην προσωπική επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος και η οικογένειά του από τον επικεφαλής του Ποταμιού.
Πρώτος αλλά αδύναμος
Με μικρότερο αριθμό εδρών (πχ 128 που «έβγαλε» η ΝΔ ως πρώτο κόμμα το 2012) ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί «κάτω από το άρμα» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εκπτώσεις που θα κάνει και τους όρους που θα δεχτεί. Μεταξύ αυτών, και να μην είναι ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός, όπως έχει ήδη προειδοποιήσει ο Ευ. Βενιζέλος.
Χθες μάλιστα, δημοσίευμα του BBC επανέφερε το γνωστό... από το διαπραγματευτικό θρίλερ του καλοκαιριού, σενάριο, σύμφωνα με το οποίο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει πρώτος αλλά με βραχεία κεφαλή, θα μπορούσε να ορισθεί πρωθυπουργός κοινής αποδοχής ο Γιάννης Δραγασάκης. Σενάριο που ο ίδιος είχε απορρίψει το προηγούμενο διάστημα...
Το ενδεχόμενο να οριστεί κυβέρνηση μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ με ψήφο ανοχής απορρίφθηκε... μετ΄επαίνων από την ηγεσία του κόμματος, η οποία προκρίνει την εκδοχή της «ισχυρής κυβέρνησης πλειοψηφίας».
Με οδηγό τη ΝΔ
Στην περίπτωση πρωτιάς της ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει αποδεχθεί την συνεργασία, με πρωθυπουργό τον ίδιον, χωρίς να εξαιρεί τον ΣΥΡΙΖΑ από τη σύμπραξη.
Προ ημερών μάλιστα, με αρκετή δόση ειρωνίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο... να δώσει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης στον κ.Τσίπρα, ο οποίος του απάντησε δηκτικά «με μπερδεύετε με τον κ.Βενιζέλο».
Η σύμπραξη ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, πάντως, θεωρείται δεδομένη ... και δοκιμασμένη, ως προς τους δύο πρώτους εταίρους.
Οι εναλλακτικές έχουν πέσει στα τραπέζια και θα μείνουν ημιτελείς μέχρι να κλείσουν οι κάλπες.
Σε λιγότερο από 40 ώρες θα ξέρουμε ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση – και ποιος ο πρωθυπουργός.