Στα μέτρα των απόψεων της Αριστερής Πλατφόρμας που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αντιμάχεται ως Λαϊκή Ενότητα, διαμορφώθηκε το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος για την ενέργεια. Το περιεχόμενό του ακολουθεί σχεδόν κατά γράμμα τις θέσεις του πρώην υπουργού ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη για τα θέματα της ενέργειας, αφήνοντας έτσι ελάχιστα περιθώρια για άσκηση κριτικής εκ μέρους των πρώην στελεχών του κόμματος που ήταν αρμόδια για τα θέματα αυτά.
Εκθειάζει δηλαδή τις αποφάσεις Λαφαζάνη για ακύρωση της αύξησης του ΕΡΜΕΑΡ, για συνεργασία με Ρωσία στον αγωγό, συνεχίζει να αποδίδει τη μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο σε κυβερνητική απόφαση παρά το ότι είναι αποτέλεσμα της πτώσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, ενώ διαπνέεται σαφώς από εχθρική διάθεση απέναντι στον ιδιωτικό τομέα. Στα δε σχέδια για ανασύνταξη-απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς που είναι υποχρεώσεις της χώρας έναντι της ΕΕ και του τρίτου Μνημονίου, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει νεφελώδη σχέδια και σχήματα όπως:
· «Διαμόρφωση ενός πλουραλιστικού στις μορφές του κοινωνικού / δημόσιου τομέα παραγωγής ενέργειας με πυρήνα την ΔΕΗ (προστατευμένη από πρακτικές ιδιωτικοποίησης)».
· Σχεδιασμός θεσμικών και χρηματοδοτικών όρων «για τη σύσταση βιώσιμων εταιρικών σχημάτων με κοινωνική συνεργατική συγκρότηση -συσχετισμένα π.χ. με την ενεργειακή αυτονομία επιλεγμένων νησιών, τις τεχνολογίες ΑΠΕ ή υβριδικών συστημάτων».
· «Μορφές συμπράξεων ή και πραγματικών ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων, αυτοπαραγωγής βιομηχανικών μονάδων και συστάδων αγροτικής παραγωγής (που) μπορούν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις από τον επιβεβλημένο με ποσοστά «ανταγωνισμό».
· «Μεταρρύθμιση των συστημικών πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας σε κοινωνική πολιτική που αξιοποιεί το σε αργία επιστημονικό δυναμικό και τις γνώσεις του, δημιουργεί θέσεις ειδικευμένης εργασίας και προσανατολίζεται στη μικρή κλίμακα με εμβρυουλκό (!!!) τις δημόσιες υποδομές».
Τι ετοιμάζει για ΕΛ.ΠΕ;
Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας (του τρίτου ή τέταρτου Συμβουλίου από τη μεταπολίτευση, μετά την πρώτη σύστασή του τη δεκαετία του 1970 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή).
Σε αυτό θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς του Τομέα και όλες οι κατηγορίες των καταναλωτών. Επίσης διατήρηση του ποσοστού του Δημοσίου στον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια (περίπου 36%).
Ωστόσο οι συντάκτες του προγράμματος στο σημείο αυτό αφήνουν να φανεί πρόθεση συνεργασιών για την περαιτέρω αξιοποίηση επενδύσεων, με την προσέλκυση μεγάλων και φερέγγυων διεθνών εταίρων.
Η κριτική Φωτόπουλου
Με τα δεδομένα αυτά, η από τα «αριστερά» κριτική στο ενεργειακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διατυπώνεται από τον Νίκο Φωτόπουλο, πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ που στηρίζει τη ΛΑΕΝ του Παν. Λαφαζάνη, περιορίζεται στο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το Μνημόνιο, που προβλέπει:
· Μείωση του ποσοστού της ΔEΗ στην αγορά λιανικής κατά 25% και κατά 50% μέχρι το 2020.
· Θεσμοθέτηση των διαγωνισμών τύπου ΝΟΜΕ για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες προμηθευτές, ως μέτρο για το «άνοιγμα» της αγοράς.
· Τη διατήρηση του ελέγχου του 17% των μετοχών της ΔEΗ από το ΤΑΙΠΕΔ, η πώληση του οποίου θα σημάνει την απώλεια του πλειοψηφικού ποσοστού που έχει το Δημόσιο στη ΔEΗ.