Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ντεσού του debate των πολιτικών αρχηγών

Μονόλογοι με προκάτ απαντήσεις. Υποτονικός ο Τσίπρας, «σώθηκε» από τη... μύγα της Τρέμη. Οργή Μεϊμαράκη για την «μπροστάντζα» του Καμμένου. Κουμουνδούρου και Συγγρού ακονίζουν τα μαχαίρια για τη Δευτέρα. Πού στόχευσαν οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων.

Τα ντεσού του debate των πολιτικών αρχηγών

Το προεκλογικό debate των πολιτικών αρχηγών δεν ήταν... debate. Για άλλη μια φορά, το κυρίαρχο στοιχείο ήταν οι απαντήσεις-μονόλογοι (κάποιες φορές σε στυλ απαγγελίας, δε) επί γνωστών εκ των προτέρων ερωτήσεων και σε αποστειρωμένες συνθήκες.

Είναι ενδεικτική η παρατήρηση του δημοσιογράφου συντονιστή... «εδώ δεν κάνουμε διάλογο», όταν, προς το τέλος, άναψαν τα αίματα με τα δύο φραστικά επεισόδια ανάμεσα σε Τσίπρα-Τρέμη και Καμμένο-Μεϊμαράκη.

Κατά τις πληροφορίες, μάλιστα, η δεκάλεπτη καθυστέρηση στην έναρξη του debate οφείλεται στη διαφωνία που είχαν μεταξύ τους οι αρχηγοί για το εάν έπρεπε να υπάρξει ενότητα όπου ο ένας θα απηύθυνε ερώτηση στον άλλον, καθώς οι περισσότεροι επικαλέσθηκαν τον «απαγορευτικά περιορισμένο» χρόνο που θα είχαν για να απαντήσουν. Η εν λόγω ενότητα δεν εντάχθηκε τελικά.

Οταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους, όλοι οι αρχηγοί σχολίασαν αρνητικά τον τρόπο διεξαγωγής της «τηλεμαχίας», παραβλέποντας το γεγονός ότι οι όροι... συμφωνήθηκαν από τους εκπροσώπους τους στη διακομματική επιτροπή.

Κράτησε τα «χαρτιά» για τη Δευτέρα

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα εκτιμήθηκε ως υποτονική. Σύμφωνα με συνεργάτες του, προσήλθε στο συγκεκριμένο debate «επειδή όφειλε» και ξέροντας εκ των προτέρων ότι θα εξελισσόταν σε «γήπεδο» για τους πέντε αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων -χωρίς να υπάρχει χρόνος για «παιχνίδι» ανάμεσα στους δύο μονομάχους.

Για τον λόγο αυτό, λένε, «κράτησε τα χαρτιά του» για το debate της Δευτέρας ανάμεσα στον ίδιο και στον Β. Μεϊμαράκη...

Ως εκ τούτου, ο κ. Τσίπρας επικέντρωσε στην προσπάθεια να αναδείξει τη σκληρή εξάμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τις συνθήκες μέσα στις οποίες λειτούργησε η βραχύβια κυβέρνησή του, παρουσιάζοντας, βεβαίως, θετικό απολογισμό. Ακόμα και για τη συμφωνία-μνημόνιο, διευκρινίζοντας ότι η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή σε κάποια σημεία και, συνεπώς, το ερώτημα είναι «ποια κυβέρνηση» θα δώσει τις επόμενες μάχες.

«Μύγα σάς τσίμπησε, κυρία Τρέμη;»

Τελικά τους πόντους τούς πήρε προς το τέλος... από την Ολγα Τρέμη, η οποία, παραβιάζοντας τους κανόνες («ουδείς διακόπτει ουδένα») παρενέβη σε έντονο ύφος, όταν ο πρώην πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Τη στιγμή που αναφέρθηκε στα χρέη των τηλεοπτικών σταθμών στην εφορία, η δημοσιογράφος του Mega επιχείρησε να τον διακόψει και επέμεινε στην προσπάθειά της, παρά το «απαγορευτικό» του δημοσιογράφου-συντονιστή Πάνου Χαρίτου.

Ο κ. Τσίπρας άδραξε την ευκαιρία και τη ρώτησε σε εξίσου έντονο ύφος... «τι πάθατε, κυρία Τρέμη, μύγα σάς τσίμπησε;», για να ηλεκτρισθεί η ατμόσφαιρα στο στούντιο και να πάρουν φωτιά τα social media.

Αντιθέτως, έμεινε ατάραχος στις έντονες διαμαρτυρίες (προς τον ίδιον) του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μετά... το πυρ που δέχθηκε από τον Πάνο Καμμένο για την περίοδο που ήταν υπουργός Αμυνας.

Τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έλεγε ότι δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ τότε και της ΝΔ σήμερα (σ.σ. οι κύριοι Βορίδης και Γεωργιάδης) τον είχαν αποκαλέσει «μπροστάντζα», ο πρόεδρος της ΝΔ γύρισε οργισμένος προς τον κ. Τσίπρα, αφήνοντας να εννοηθεί (σύμφωνα με ωτακουστές) ότι ήταν ενήμερος για την επίθεση.

Ερχομαι στην Κουμουνδούρου

Δύο διαφορετικά πρόσωπα έδειξε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο χθεσινό ντιμπέιτ. Στο πρώτο μισό ήταν αρκετά σφιχτός και ελαφρώς αγχωμένος, μακριά από τον γνωστό του αυθορμητισμό και με έναν και μόνο στόχο: να «πυροβολεί κατά ριπάς» τον Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέχεια, πιο απελευθερωμένος, θύμισε τον γνωστό Μεϊμαράκη, με τις ατάκες του, τον λιγότερο συγκρατημένο λόγο, που δεν είχε πρόβλημα να ξεφύγει του κανονισμού της τηλεμαχίας και να συγκρουστεί με κλειστά μικρόφωνα με τον Πάνο Καμμένο.

Στόχος του ήταν να απευθυνθεί κυρίως στις αναποφάσιστες γυναίκες και τους πρώην κεντρογενείς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Το επιτελείο του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ντιμπέιτ, ήταν πολύ ευχαριστημένο, με στενό του συνεργάτη να εκτιμά πως ο κ. Μεϊμαράκης «κέρδισε τις εντυπώσεις. Ήταν σίγουρος, μετρημένος, σαφής, σοβαρός γνώστης και αποδόμησε ήπια αλλά εύστοχα τον Τσίπρα, που ήταν αμυντικός και απολογητικός».

Ο πρόεδρος της ΝΔ για μία ακόμη φορά ξόρκισε τα ενδεχόμενα μιας νέας ψήφου «τιμωρίας» και της αποχής, ενώ, σε προσωπικό τόνο, ζήτησε τους πολίτες να τον εμπιστευτούν, ως άνθρωπο της «πιάτσας» που γνωρίζει τα προβλήματα της κοινωνίας. Θέλησε να ταυτίσει τον Αλέξη Τσίπρα με τις μόνιμες εκλογές, την αστάθεια και την αβεβαιότητα, σε αντίθεση με τη ΝΔ που «εγγυάται τη σταθερότητα του τόπου».

Εμφανίστηκε και πάλι υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας για την επόμενη μέρα, προτείνοντας -αστειευόμενος- στον πρώην πρωθυπουργό να τον επισκεφθεί στην Κουμουνδούρου για «να συμφωνήσουν». Δεν προχώρησε σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις εάν η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές, τάχθηκε υπέρ των επενδύσεων και της κατάργησης του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και «άδειασε» βουλευτές του (Γεωργιάδη, Βορίδη, Κακλαμάνη) για τις θέσεις τους στο μεταναστευτικό.

Απέφυγε να δώσει συνέχεια στο θέμα των υποβρυχίων που προέταξε ο Πάνος Καμμένος, όπως και στις αναφορές του προέδρου των ΑΝΕΛ για τη λίστα Λαγκάρντ, τη Ζίμενς και την κάλυψη των «σκανδάλων» -όπως είπε- του ΠΑΣΟΚ, ενώ επιτέθηκε στον κ. Καμμένο όσον αφορά καταδίκη του για την υπόθεση των cds, με εμπλοκή του αδελφού του Γιώργου Παπανδρέου, Αντρίκου.

Η επίθεση Καμμένου στον Μεϊμαράκη

Γενικώς κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, με εξαίρεση τον καβγά με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με… έπαθλο τους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς. Επιχείρησε να πείσει τους πολίτες για ποιο λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναγκάστηκαν να ψηφίσουν το μνημόνιο και θέλησε να εμφανίσει το κόμμα του ως την εγγυήτρια δύναμη της επόμενης μέρας των εκλογών, διαφοροποιούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ όπου το θεωρεί σωστό. Μάλιστα παραδέχτηκε ότι ήταν αποτυχία ότι δεν καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ.

Στόχευσε στις κοινωνικές τάξεις των νοικοκυραίων και των μικρομεσαίων επαγγελματιών, έκανε ειδική αναφορά στους στρατιωτικούς, τη στήριξη των οποίων περιμένει στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ επιτέθηκε -με μικρότερη σφοδρότητα απ' ό,τι άλλες φορές- στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ίσως ενόψει και των μετεκλογικών συνεργασιών. Από τη Φώφη Γεννηματά ζήτησε να διώξει τα βαρίδια από το κόμμα της και από τον Σταύρο Θεοδωράκη να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του για τα εθνικά θέματα.

Σε μια επικοινωνιακή κίνηση, ο κ. Καμμένος κάλεσε τους υπόλοιπους αρχηγούς «να καταργήσουμε τώρα τον νόμο περί ευθύνης υπουργών». Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε την πίστη του στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στη χαμηλή φορολόγηση, καθώς και στην ανάγκη αποτελεσματικής καταπολέμησης της διαφθοράς, φέροντας ως παράδειγμα τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτιά του.

Σταύρος Θεοδωράκης: Οχι επιστροφή στο παρελθόν

Σε κάθε ευκαιρία προσπάθησε να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ως το «παλαιό», σε αντίθεση με το Ποτάμι που, κατά τον ίδιο, εκπροσωπεί το νέο και το ελπιδοφόρο. «Όχι επιστροφή στο παρελθόν», η χαρακτηριστική ατάκα του κ. Θεοδωράκη, οι τοποθετήσεις του οποίου ήταν σε ήπιους τόνους.

Υπεραμύνθηκε της στάσης του στη Βουλή να ψηφίσει το Μνημόνιο (για να περάσουμε τον δύσκολο κάβο, είπε), ωστόσο δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει οξεία κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την οικονομία, τον δημόσιο τομέα και την παιδεία. Παρ' όλα αυτά, σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε πως «δεν θεωρεί ότι όποιος διεκδικεί την πρωθυπουργία είναι διαπλεκόμενος», ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για μετεκλογικές συνεργασίες.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επικαλέστηκε αρκετές φορές την προηγούμενη δημοσιογραφική του ιδιότητα, υποστήριξε ότι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα, το δικό του δεν έχει οικονομικά χρέη, ενώ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου τομέα εκεί που πρέπει (π.χ. νοσοκομεία). Επεσήμανε την ωφέλεια της αύξησης της εθνικής παραγωγής, καθώς και της καλής συνεργασίας με τις υπόλοιπες χώρες.

Φώφη Γεννηματά: Ελάτε στο σπίτι σας

Από την πρώτη στιγμή φάνηκε η διάθεσή της να εξαπολύσει διμέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, παραλληλίζοντας τα «Ζάππεια» και το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», ενώ από το στόχαστρό της δεν ξέφυγε ούτε ο μέχρι πρότινος μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος. Εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ (μαζί με τη ΔΗΜΑΡ) ως τον αναγκαίο τρίτο πόλο στο πολιτικό μας σύστημα, ο οποίος θα είναι «ο καταλύτης που θα επιβάλει τη συνεργασία και θα εγγυηθεί τη σταθερότητα της χώρας».

Προσδιόρισε μάλιστα ως πλεονεκτήματα του κόμματός της «την εμπειρία, τη γνώση και την ικανότητα στη διαπραγμάτευση». Εμφανώς αγχωμένη, η κ. Γεννηματά προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις με χιουμοριστικές ατάκες και στήριξε τους προκατόχους της, Γιώργο Παπανδρέου για τις τελευταίες πρωτοβουλίες του και Ευάγγελο Βενιζέλο, για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

Δια της τηλεμαχίας, απηύθυνε και πάλι κάλεσμα ενότητας σε όλους τους ψηφοφόρους που ανήκουν στον χώρο της κεντροαριστεράς, «να γυρίσουν στο σπίτι τους» όπως είπε και επανέλαβε το αίτημα κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Ανταγωνισμός Λαφαζάνη - Κουτσούμπα

Από τους «μικρούς» της Αριστεράς, ξεχώρισε η κόντρα Λαφαζάνη - Κουτσούμπα. Ο πρώτος προσπάθησε επιμόνως να πείσει ότι η ΛΑΕ έχει εναλλακτική πρόταση εκτός ευρώ (την οποία, πάντως, δεν παρουσίασε) και ο δεύτερος να εμφανίσει το ΚΚΕ ως την πραγματική αντιμνημονιακή δύναμη με ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Και οι δύο στο τέλος δήλωσαν αισιόδοξοι ότι… πήραν τις εντυπώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v