Η πρώτη συνάντηση τραπεζιτών και φορέων του επιχειρηματικού κόσμου για το πώς μπορεί η χώρα να επωφεληθεί από το λεγόμενο "πακέτο Γιούνκερ" πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, ο διευθύνων σύμβουλος Λ. Φραγκιαδάκης, οι κ.κ. Βασίλης Ράπανος και Δημήτρης Μαντζούνης από την Alpha Bank, ο επικεφαλής της Eurobank Νίκος Καραμούζης, ανώτατα στελέχη άλλων τραπεζών όπως ο Γ. Λεμπιδάκης της Παγκρήτιας Τράπεζας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου Αν. Καλλιτσάντσης, ο Μιχάλης Στασινόπουλος (Viohalco) εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ κ.λπ.
Συμμετείχαν επίσης ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Ελλάδα καθώς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συμμετείχε και η Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και άλλες γραμματείες του υπουργείου Οικονομίας.
Στελέχη που συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση υποστηρίζουν πως κατέστη σαφές ότι το "πακέτο Γιούνκερ", το οποίο δεν πρέπει να συγχέεται με τα περίφημα 35 δισ. τα οποία ούτως ή άλλως έχει λαμβάνειν η Ελλάδα μέσω του ΕΣΠΑ και των αγροτικών επιδοτήσεων, αφορά δύο κατηγορίες επενδύσεων: πρώτον, επενδύσεις που είναι αμιγώς ιδιωτικές και οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται απευθείας από την ΕΤΕπ (πάνω στην οποία έχει δομηθεί η πρωτοβουλία Γιούνκερ) και δεύτερον, αν μιλάμε για δημόσια έργα, θα χρηματοδοτεί μόνο έργα με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Οι επενδύσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το "πακέτο Γιούνκερ" πρέπει να είναι ύψους τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ, επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους της ΕΤΕπ.
Κατέστη, επίσης, σαφές πως το "πακέτο Γιούνκερ" αφορά στην ουσία νέα κεφάλαια που έχει ανάγκη η χώρα και μάλιστα σε έναν ευρύτατο ορίζοντα τομέων που ξεκινούν από την υγεία και την εκπαίδευση και φτάνουν μέχρι την ηλεκτρική ενέργεια και τους σιδηροδρόμους.
Μάλιστα, στη χθεσινή συνάντηση παρουσιάστηκαν και παραδείγματα τέτοιων έργων από αρκετές χώρες της Ευρώπης. Αναφέρθηκε επίσης πως δεν πρόκειται για κλασικές συμβάσεις παραχώρησης, όπου οι χρήστες πληρώνουν τον ιδιώτη επενδυτή (π.χ. μέσω διοδίων), αλλά συχνά ο ιδιώτης πληρώνεται απευθείας από το δημόσιο μέσω των λεγόμενων "συμβάσεων διαθεσιμότητας", ανάλογα με το επίπεδο υπηρεσιών και άλλα κριτήρια.
Οσοι συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση υποστηρίζουν πως κοινή ήταν η πεποίθηση πως υπάρχει ήδη πλαίσιο και τεχνογνωσία, που μάλιστα έχει περάσει από τη δύσκολη "κρισάρα" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕπ, αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), πάνω στο οποίο μπορούν να προχωρήσουν οι επενδύσεις του "πακέτου Γιούνκερ".
Πρόκειται για το πλαίσιο των ΣΔΙΤ καθώς οκτώ τέτοια έργα, σε διάφορους τομείς (σχολεία, διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ.), βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Μάλιστα το συγκεκριμένο πλαίσιο είναι ήδη γνωστό στις τράπεζες που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση αυτών των έργων, αλλά και στην ΕΤΕπ η οποία επίσης χρηματοδοτεί δύο από τα εν εξελίξει έργα ΣΔΙΤ.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε πως η χθεσινή διαβούλευση ήταν το πρώτο βήμα για την καθιέρωση στενότερης συνεργασίας μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν καθώς το "πακέτο Γιούνκερ" θεωρείται εργαλείο ώστε η χώρα μας να έχει πρόσβαση σε πρόσθετους πόρους από τα περίφημα 35 δισ. ευρώ, αλλά και για τη στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων.