Τουρισμός: Οι περιοχές που βουλιάζουν και... Σεπτέμβριο

Καθοριστική η κίνηση Σεπτεμβρίου στο τρίγωνο Αθήνα-Κρήτη-Ρόδος για τις φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. Η εκρηκτική άνοδος της Αθήνας και το τελικό «σπριντ» που επιχειρούν τα δύο νησιά. Βρήκε χρυσές «εφεδρείες» πελατείας από τον οδικό τουρισμό η Χαλκιδική.

Τουρισμός: Οι περιοχές που βουλιάζουν και... Σεπτέμβριο

Ο όγκος του τουριστικού ρεύματος στο τρίγωνο Αθήνα-Κρήτη-Ρόδος τον Σεπτέμβριο θα καθορίσει, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, τις φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού.

Οι έξι βδομάδες, από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αποδείχθηκαν επαρκές διάστημα για να καλυφθεί μεγάλο μέρος των απωλειών που προκλήθηκαν από την «ατμόσφαιρα» των διαπραγματεύσεων για τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους-δανειστές, αλλά και να διασκεδαστούν οι ανησυχίες που προκάλεσε αρχικά στους ξένους τουρίστες η επιβολή περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές στην Ελλάδα.

Οι αρχικές ενδείξεις για ισχυρή ζήτηση από το εξωτερικό για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο για τους κύριους προορισμούς της χώρας (Αθήνα, Κρήτη, Ρόδος, Μύκονος, Σαντορίνη, Χαλκιδική) επιβεβαιώθηκαν κατά το... ήμισυ και κάτι. Κι αυτό καθώς στις εν λόγω περιοχές διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η τουριστική κίνηση μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών που θα παραμείνουν σε λειτουργία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αναφέρουν ενθαρρυντικές πληρότητες για την εποχή κι ελπίζουν σε πρόσθετες κρατήσεις τις επόμενες 2-3 βδομάδες.

Η αναστροφή της αρνητικής κατάστασης που είχε δημιουργηθεί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute), οι οποίες κυριάρχησαν τη φετινή τουριστική περίοδο.

Στη συγκεκριμένη αγορά (last minute) επικεντρώθηκαν οι προσπάθειες τόσο της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού όσο και των ξενοδόχων, οι οποίοι εξαπέλυσαν αντεπίθεση με «ομοβροντία» προσφορών.

Το αποτέλεσμα ήταν να συρρικνωθούν σημαντικά οι αρχικές απώλειες σχεδόν σε όλους τους προορισμούς που συνδέονται με τις ξένες αγορές.

Αθήνα, Κρήτη και Ρόδος αναλαμβάνουν πλέον για λογαριασμό του ελληνικού τουρισμού το στοίχημα να επιτύχουν στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου την υπερκάλυψη των απωλειών που καταγράφηκαν σε άλλες περιοχές, φθάνοντας σε νέο ρεκόρ αφίξεων ξένων επισκεπτών.

Οι τρεις περιοχές αναλαμβάνουν να σηκώσουν το βάρος του μεγάλου όγκου κρατήσεων της τελευταίας στιγμής για δύο λόγους: διαθέτουν τον απαραίτητο μεγάλο αριθμό δωματίων και τις πτήσεις τσάρτερ που απαιτούνται για τη διακίνηση μεγάλου αριθμού τουριστών.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί η αισιοδοξία του Α. Ανδρεάδη, ο οποίος μέσω tweet εκτίμησε πως ο ο τουρισμός θα καταγράψει νέα υψηλά φέτος. Σύμφωνα με στοιχεία της ΥΠΑ, στο φετινό οκτάμηνο οι επιβάτες που διακινήθηκαν μέσω αεροδρομίων ανήλθαν στα 34,2 εκατ. ευρώ.

Εκρηκτική άνοδος της Αθήνας

Η ατμομηχανή που εμφανίζεται να έλκει φέτος ολόκληρο το «τρένο» του ελληνικού τουρισμού είναι η Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Μάιο τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας κατέγραφαν πληρότητες άνω του 80% ενώ τον Ιούλιο ξεπέρασαν το 91%. Τον ίδιο μήνα (Ιούλιος) τα ξενοδοχεία της Αθήνας κατέγραψαν αύξηση 21,3% στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) και στο σύνολο του επταμήνου 14%.

Η αύξηση της κίνησης στα ξενοδοχεία της Αθήνας θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, σύμφωνα με ξενοδοχειακές πηγές, αν σημαντικός αριθμός επισκεπτών δεν κατευθύνονταν σε άλλα, παράνομα στην πλειοψηφία τους, καταλύματα.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, μάλιστα, σχεδόν το μισό της αύξησης επιβατικής κίνησης που καταγράφεται στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας υπολογίζεται πως αφορά επισκέπτες που διαμένουν σε τέτοια καταλύματα.

Άλλες ξενοδοχειακές πηγές της πρωτεύουσας εκτιμούν πως η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται για την Αθήνα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως παραμένει η φθηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Προς επιβεβαίωση αυτής της άποψης, αναφέρουν πως παρά τις υψηλές πληρότητες, η μέση αύξηση της τιμής των δωματίων στην Αθήνα δεν ξεπέρασε το 5,3% στο επτάμηνο.

Για την ξενοδοχειακή αγορά της πρωτεύουσας, ωστόσο, η κίνηση του Σεπτεμβρίου θα διαμορφωθεί όχι από τους ξένους τουρίστες αλλά από τους Έλληνες επισκέπτες. Όπως εξηγούν παράγοντες του χώρου στο Euro2day.gr, πρόκειται για μήνα κατά τον οποίο φθάνουν στην Αθήνα έμποροι, πωλητές και στελέχη επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα, για συνεννοήσεις με συνεργάτες τους και για να κλείσουν νέες δουλειές, πραγματοποιώντας επαγγελματικές συναντήσεις (μίτινγκ, σεμινάρια κ.λπ.), γεύματα και άλλες εκδηλώσεις.

Έτσι, υποστηρίζουν, η κίνηση του Σεπτεμβρίου θα εξαρτηθεί από την ατμόσφαιρα που θα διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία από το αποτέλεσμα των εκλογών. Αν η αγορά ερμηνεύσει θετικά το αποτέλεσμα, η οικονομία θα αρχίσει να κινείται. Αν εκληφθεί αρνητικά, πολλά επαγγελματικά ταξίδια ή εκδηλώσεις ενδέχεται να μετατεθούν για αργότερα.

Οι «μηχανές» της Κρήτης και της Ρόδου

Ένας μήνας ήταν αρκετός για την Κρήτη για να εξισορροπήσει τις απώλειες σε επίπεδο αφίξεων που καταγράφηκαν μέχρι τον Ιούλιο. Ξενοδοχειακή πηγή του Ηρακλείου ανέφερε χαρακτηριστικά περιπτώσεις μονάδων οι οποίες κατέγραφαν μείωση κρατήσεων της τάξης του 60% σε σχέση με πέρυσι στα τέλη Ιουλίου, αλλά τον Αύγουστο είχαν καταφέρει να μειώσουν τις απώλειες στο -10%.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Μανώλη Μανούσο, το τελικό αποτέλεσμα της φετινής τουριστικής περιόδου θα κριθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρονιά θα ολοκληρωθεί σε επίπεδο αφίξεων στο -3% έως +3%, επισημαίνοντας πως πολλά θα κριθούν από τις κρατήσεις που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα έσοδα των ξενοδοχείων, ωστόσο, αναμένεται να είναι μικρότερα από πέρυσι εξαιτίας των προσφορών που έγιναν για τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Από την περιοχή του Ηρακλείου ήταν αισθητή η μείωση των Ρώσων επισκεπτών. Είναι χαρακτηριστικό πως στο οκτάμηνο πέρυσι είχαν φθάσει στην περιοχή 330.000 Ρώσοι τουρίστες ενώ φέτος δεν ξεπέρασαν τις 180.000.

Τον Σεπτέμβριο, πάντως, η κίνηση παραμένει υψηλή, με τα ξενοδοχεία να καταγράφουν πληρότητες της τάξης του 85%, σύμφωνα με τον Μ. Μανούσο.

Χρυσή εναλλακτική πελατεία αποδείχθηκαν για τα ξενοδοχεία της περιοχής οι Ισραηλινοί τουρίστες, οι οποίοι ξεπέρασαν φέτος τις 101.000 επισκέπτες στο οκτάμηνο.

Στην άλλη άκρη της Κρήτης, στα Χανιά, η ολοκλήρωση του οκταμήνου βρήκε την περιοχή να καταγράφει άνοδο επιβατών 2% στο αεροδρόμιο της πόλης. Οι αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο, για ισχυρό Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν επιβεβαιώνονται πλήρως.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλη Γιαννούλη, οι κρατήσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, αλλά στη συνέχεια η ζήτηση δεν εμφανίζει, μέχρι στιγμής, την ίδια δυναμική. Πάντως, τον Σεπτέμβριο και το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου η πληρότητα στα ξενοδοχεία της περιοχής ξεπερνά το 80%.

Στα μεγάλα προγράμματα ισχυρών ξένων τουρ οπερέιτορ που συμπεριλαμβάνουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού ποντάρει η Ρόδος, για να υπερκαλύψει τον Σεπτέμβριο απώλειες του προηγούμενου διαστήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οκταμήνου, στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» του νησιού έφθασαν τον Αύγουστο με πτήσεις τσάρτερ 320.151 ξένοι τουρίστες, έναντι 412.732 τον αντίστοιχο μήνα του 2014, καταγράφοντας αύξηση 1,8%. Τον ίδιο μήνα έφθασαν στο νησί με προγραμματισμένες πτήσεις εσωτερικού 47.595 επισκέπτες έναντι, 40.669 του Αυγούστου 2014 (+ 17,03%).

Ενδεικτικά για τη φετινή «ανθρωπογεωγραφία» των ξένων επισκεπτών της Ρόδου είναι τα στοιχεία Αυγούστου στο αεροδρόμιο του νησιού. Στην πρώτη θέση βρέθηκαν οι Άγγλοι τουρίστες (68.957), ενώ τους ακολούθησαν οι Γερμανοί (57.241), οι Ιταλοί (42.475), οι Ισραηλινοί (29.207), οι Σουηδοί (27.893) και οι Ρώσοι (26.781).

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Υψηλές πληρότητες της τάξης του 80-85% καταγράφουν οι μονάδες της περιοχής μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια το ποσοστό πέφτει στο 50%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή εκτιμάται πως θα καταγράψει μείωση επισκεπτών της τάξης του 10% σε σύγκριση με πέρυσι, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση των αεροπορικών αφίξεων στην αρχή και στο τέλος της φετινής περιόδου.

Το από αέρος πλήγμα που δέχθηκε φέτος η Χαλκιδική οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση κατά 10% των Γερμανών και κατά 30% των Ρώσων επισκεπτών.

Οι απώλειες, ωστόσο, εξισορροπήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον οδικό τουρισμό, ο οποίος αναδείχθηκε σε κύριο αιμοδότη της Χαλκιδικής φέτος. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ξένοι επισκέπτες που έφτασαν οδικώς στη Χαλκιδική υπολογίζονται σε 350.000, έναντι 200.000 επισκεπτών που ταξίδεψαν με αεροπλάνο.

Ενδεικτικό της δυναμικής που καταγράφεται στη Χαλκιδική με άξονα τον οδικό τουρισμό είναι το γεγονός πως το 70% των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία αφορούσε επισκέπτες που έφτασαν οδικώς. Πρώτοι σε αυτή την κατηγορία πελατών της περιοχής αναδείχθηκαν οι Ρουμάνοι, ακολουθούμενοι από τους Σέρβους. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν, σύμφωνα με τον Γρ. Τάσιο, οι οδικές αφίξεις από νέες αγορές όπως της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας.

Το 90% των ξενοδοχείων της Χαλκιδικής θα παραμείνουν σε λειτουργία μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, ενώ αρκετές μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v