Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στροφή Τσίπρα στον ρεαλισμό από τη ΔΕΘ

Tέλος στη ρητορική της αυτοδυναμίας και αίτημα για καθαρή εντολή. Υπεράσπιση της συμφωνίας με παράλληλη επίθεση στο «παλαιό». Σε ποια ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το... θρίλερ με τη σειρά στις λίστες σε Α' και Β' Αθηνών.

Στροφή Τσίπρα στον ρεαλισμό από τη ΔΕΘ

Τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό (αλλά εντός συγκεκριμένου πλαισίου) σηματοδότησε η διήμερη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Με το πρόγραμμα που παρουσίασε το Σάββατο και τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου:

Πρώτον, διέλυσε κάθε... υποψία για νέα προσφυγή στις κάλπες, παρέχοντας τη διαβεβαίωση ότι «η χώρα θα κυβερνηθεί».

Δεύτερον, εγκατέλειψε οριστικά τη ρητορική περί αυτοδυναμίας, ζητώντας «καθαρή λαϊκή εντολή» και πλειοψηφία ώστε να μη γίνει όμηρος του «παλιού συστήματος».

Τρίτον, «φωτογράφiσε» ως κυβερνητικό σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ (πλην των ΑΝΕΛ, εάν μπουν στη Βουλή), αποκλείοντας το ενδεχόμενο του μεγάλου συνασπισμού με τη ΝΔ.

Λίγο αργότερα, από την Κοζάνη, ζήτησε από τους πολίτες να του δώσουν την ευκαιρία να κυβερνήσει, καθώς, όπως έχει πει πολλές φορές, το προηγούμενο εξάμηνο αναλώθηκε στην «αιματηρή» διαπραγμάτευση.

Περισσότερο εμφατικά από ποτέ υπερασπίστηκε τη συμφωνία που πέτυχε με τους εταίρους, σε σύγκριση με το τι «έδιναν» και όχι με το τι προσδοκούσε ο ίδιος πριν από τις εκλογές του Ιανουρίου.

Ως εκ τούτου, έθεσε εκ νέου το δίλημμα της 20ής Σεπτεμβρίου: «Ξεμπερδεύουμε με το παλιό; Θα δοθεί η δυνατότητα στην Αριστερά να κριθεί μέσα στο πλαίσιο ενός χρόνου που θα μπορεί να παράξει έργο; Ποιος θέλετε να σας κυβερνήσει; Σε αυτό θα απαντήσει ο λαός».

Απευθυνόμενος στο «αριστερό συναίσθημα» εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι αριστεροί ψηφοφόροι «δεν θα αφήσουν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να γίνει παρένθεση».

Ποτέ με τη ΝΔ

Ειδικά για τις μετεκλογικές συνεργασίες, αφού τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για τους 151 βουλευτές», πρόσθεσε με νόημα: «Εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας, διεκδικούμε απόλυτη πλειοψηφία. Αν δεν την έχουμε, η χώρα θα διακυβερνηθεί γιατί δεν γίνεται να μη διακυβερνηθεί. Κανείς δεν δίνει μάχη για να βγει πρώτος, είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτος. Η μάχη που κάνουν όλοι είναι να μας αναγκάσουν να είμαστε όμηροι των παλαιών κομμάτων».

Για την περίπτωση που οι «αριθμοί» δεν βγουν, ο κ. Τσίπρας πέταξε το μπαλάκι σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μη μείνει η χώρα ακυβέρνητη -αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο ίδιος έχει στην οπτική του μία τέτοια συνεργασία.

Αντιθέτως, επέμεινε στην απόρριψη του μεγάλου συνασπισμού: «Εξυπηρετώ ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Κάποιοι θα προσπαθήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού. Ο λαός δεν θα τους κάνει τη χάρη», ανέφερε. Και αναφερόμενος ονομαστικά στη ΝΔ και στον Β. Μεϊμαράκη πρόσθεσε πως «δεν μπορούν να δημιουργήσουν το ψευδές αίσθημα ότι δεν υπάρχουν διαφορές, ότι όλοι είναι το ίδιο».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χαμηλή συσπείρωση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (βρίσκεται στο 50%) θα αυξηθεί στην πορεία προς τις κάλπες.

Οι «πιστοί» του ΣΥΡΙΖΑ

Επ' αυτού, στελέχη της Κουμουνδούρου αξιολογούν ως ιδιαιτέρως σημαντικά τα δημοσκοπικά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλύτερη εικόνα (σε σχέση με τη ΝΔ) σε κοινά όπως οι ιδιωτικοί υπάλληλοι (λόγω της εμμονής του κόμματος στις συλλογικές και κλαδικές διαπραγματεύσεις και της άρνησής του στις ομαδικές απολύσεις), οι επιτηδευματίες και, βεβαίως, οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Θεωρούν ότι τα μεγάλα διλήμματα θα αρχίσουν να λειτουργούν όσο πλησιάζουν οι εκλογές και δεν είναι τυχαία η επιμονή του κ. Τσίπρα στη δέσμευση «με κυβέρνηση της Αριστεράς κανένας πολίτης δεν θα κινδυνέψει να χάσει το σπίτι του».

Χθες μάλιστα συμπλήρωσε: «Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, αλλά αυτή η δέσμευση δεν είναι στις προτεραιότητες της ΝΔ».

Το θρίλερ σε Α' και Β' Αθηνών

Οσο για τα ψηφοδέλτια; Σήμερα (τελικά) αναμένεται να κλείσουν οι λίστες της Α' και Β' Αθηνών, οι οποίες δόθηκαν μεν στη δημοσιότητα χθες αλλά με τους υποψηφίους κατ' αλφαβητική σειρά και όχι ανά εκλόγιμη θέση.

Ενας από τους λόγους της καθυστέρησης (αν όχι ο βασικός) είναι η δυσκολία στον υπολογισμό... των εκλόγιμων θέσεων. Κι αυτό διότι σε μία (πιθανή) εννιακομματική Βουλή, τα δύο τελευταία κόμματα θα «κόψουν» έδρες από τα δύο πρώτα στις δύο περιφέρειες της Αθήνας, στις οποίες βρίσκονται κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Δηλαδή: στην Α' περιφέρεια οι Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης, Γ. Σακελλαρίδης και Αλ. Φλαμπουράρης.

Και στη Β' περιφέρεια, οι Ν. Παππάς, Ευ. Τσακαλώτος, Π. Σκουρλέτης, Ν. Ξυδάκης, Γ. Μπαλάφας, Χρ. Σπίρτζης, Ν. Τόσκας, Π. Κουρουμπλής και Γ. Κυρίτσης.

Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι δεν πρέπει να μείνουν εκτός Βουλής «απλοί» βουλευτές που «άντεξαν στην πρωτοφανή πίεση των ψηφοφοριών και στήριξαν το κόμμα μέχρι τέλους». Που σημαίνει ότι κάποιοι από τους «κορυφαίους» ίσως μετακινηθούν στο Επικρατείας, ώστε να διασωθούν όσο γίνεται περισσότεροι εκ των πρώην βουλευτών.

Στο Επικρατείας πάντως επικεφαλής θα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης.

Επιπλέον, στη Β' Αθηνών μένει να φανεί η σειρά κατάταξης της Αννέτας Καββαδία και της Βασιλικής Κατριβάνου, οι οποίες προτίμησαν το «παρών» στην ψηφοφορία για τη συμφωνία, αλλά έχουν δεσμευθεί ότι συμφωνούν με το πρόγραμμα του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v