Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πρωθυπουργία «αντάλλαγμα» για συναινέσεις

Εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης εισηγείται ο επικεφαλής της ΝΔ και επιμένει σε συνεργασία (και) με ΣΥΡΙΖΑ. Η έμφαση στις πολιτικές και όχι στα πρόσωπα και το περίγραμμα των πρώτων κινήσεων αν κερδίσει. Η απόρριψη της σχέσης της ΝΔ με τη διαπλοκή και η προειδοποίηση στον Πάνο Καμμένο.

Η πρωθυπουργία «αντάλλαγμα» για συναινέσεις

Στο κάδρο μιας πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας επιμένει να βάζει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τον Αλέξη Τσίπρα. Σε συνέχεια σχετικών παρεμβάσεών του κατά τις προηγούμενες μέρες, ο πρόεδρος της ΝΔ, σε χθεσινή συνέντευξή του στην εκπομπή «Ενικός» (Star), περισσότερο έντονα από κάθε άλλη φορά απηύθυνε νέο κάλεσμα προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή και των δύο κομμάτων.

Για την επίτευξη μάλιστα του συγκεκριμένου στόχου, δήλωσε πρόθυμος να απαρνηθεί ακόμα και την πρωθυπουργία, σε περίπτωση που το κόμμα του κερδίσει στις κάλπες.

Ο κ. Μεϊμαράκης επιχείρησε να δώσει ένα γενικό περίγραμμα των προτεραιοτήτων του, εφόσον η ΝΔ αποτελέσει τον βασικό κορμό της νέας κυβέρνησης, αν και δεν άνοιξε τα χαρτιά του με την παράθεση συγκεκριμένων ισοδυνάμων που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τη φορολογία στους αγρότες.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των διακυβερνήσεων των προκατόχων του, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά (αναγνωρίζοντας πάντως και λάθη τους, κυρίως επικοινωνιακά), αντεπιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό «νέου - παλιού», ενώ σφοδρή ήταν η αντίδρασή του στις κατηγορίες που αποδίδει η απέναντι πλευρά στη ΝΔ για τις σχέσεις της με τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Οι πρώτες κινήσεις

«Το πρώτο κόμμα, εάν είναι η ΝΔ, υποχρεούται να απευθυνθεί στο δεύτερο κόμμα καθώς αυτοί ήταν που κυβερνούσαν το τελευταίο διάστημα. Ήταν πρώτοι και διαπραγματεύτηκαν. Κανείς μας δεν γνωρίζει όσο θα έπρεπε αυτό το πλαίσιο, της διαπραγμάτευσης, ολοκληρωμένο», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος πάντως δεν δίστασε να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά του εν δυνάμει... κυβερνητικού του εταίρου.

«Τι σημασία έχουν τα πρόσωπα; Σημασία έχει να υπάρχει ένα πρόγραμμα. Αν συμφωνήσουμε σ' αυτό, να συζητήσουμε και το θέμα του πρωθυπουργού. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει αλλιώς», ήταν η απάντηση στο ερώτημα αν θα θελήσει να είναι ο ίδιος πρόεδρος της κυβέρνησης, σε περίπτωση νίκης της ΝΔ.

Περιγράφοντας τις πρώτες του κινήσεις, εφόσον κερδίσει, ο κ. Μεϊμαράκης εστίασε στους ακόλουθους άξονες:

-Σχηματισμό κυβέρνησης σε συνεννόηση με τις άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, στην οποία μπορεί να συμμετέχουν και εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, «οι πιο άξιοι της κοινωνίας», όπως είπε.

-Συγκρότηση μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης στην οποία θα συμμετάσχουν και κόμματα εκτός κυβέρνησης, φορείς, επιστήμονες και ερευνητές, οι οποίοι θα καταρτίσουν έως το Πάσχα του 2016 το νέο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, στοχεύοντας στην αντικατάσταση μέρους του μνημονίου.

-Άμεση έναρξη των αποκρατικοποιήσεων και επανέναρξη των μπλοκαρισμένων έργων, προκειμένου να επανεκκινηθεί η οικονομία και να προκύψουν έσοδα που θα επιτρέψουν αλλαγές στο πρόγραμμα.

-Κατάρτιση ενός δημοσιονομικά συνετού προϋπολογισμού.

«Ράμματα για τη γούνα του»

Ιδιαίτερη αναφορά ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε στο χρέος, το οποίο σημείωσε ότι περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 (επί κυβέρνησης Σαμαρά) και προανήγγειλε τη δημιουργία μιας διακομματικής επιτροπής που θα ενημερώσει τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για το «δίκαιο αίτημα» της χώρας μας για αναδιάρθρωσή του.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο για «πειραματισμούς που φέσωσαν τη χώρα με 90 δισ. ευρώ», ενώ ειδικά για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ κατήγγειλε πως κάνει τη «βρώμικη δουλειά» της κυβέρνησης για αποπροσανατολισμό, προειδοποιώντας ότι «έχει ράμματα για τη γούνα του». Έφερε δε ως παράδειγμα την υπόθεση των υποβρυχίων στην οποία εμπλέκεται το όνομά του, ενώ ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «ούτε παρήγγειλα, ούτε παρέλαβα, ούτε πλήρωσα».

Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον χαρακτήρισε «αλαζόνα» και «πιο κατεστημένο από εμάς», ενώ τον κατηγόρησε για μία ακόμη φορά ότι οδήγησε τη χώρα χωρίς λόγο σε «άχρηστο και διχαστικό» δημοψήφισμα και σε εκλογές.

Εντύπωση προκάλεσε η στάση του προέδρου της ΝΔ απέναντι στη Χρυσή Αυγή, κινούμενος σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον Αντώνη Σαμαρά. «Αν ήθελαν και οι υπόλοιποι τη Χρυσή Αυγή στο debate, εγώ θα το δεχόμουν. Δεν έχω να φοβηθώ τον διάλογο από τον οποιονδήποτε. Θεωρώ ότι μπορούσε να υπάρχει μια τέτοια συμμετοχή. Ο ίδιος είπα ότι εξέταζα να συζητήσω μαζί τους όταν ανέλαβα τη διερευνητική εντολή και έπεσαν επάνω μου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το μεταναστευτικό, μίλησε για την ανάγκη διάκρισης των προσφύγων από τους μετανάστες, καλύτερης φύλαξης των συνόρων, διεκδίκησης κονδυλίων από την Ε.Ε. και προσφυγής στον ΟΗΕ. Δεν έχασε και εδώ την ευκαιρία επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ και δη στην αρμόδια υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου, που «απλά έλεγε ότι οι μετανάστες λιάζονται».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ετοιμάζεται για τα δύο νέα του στοιχήματα, το αυριανό ντιμπέιτ με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και την άνοδό του στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, όπου θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του οικονομικού προγράμματος του κόμματός του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v