«Είμαστε όρθιοι και διεκδικούμε όλοι μαζί όχι μια δεύτερη ευκαιρία, όπως λέγεται συνήθως, αλλά μια πρώτη», ήταν το μήνυμα που έστειλε από την Κοζάνη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως είπε, στην πρώτη μας περίοδο, που κράτησε μόλις εφτά μήνες, οι δυνατότητες να κυβερνήσουμε ήταν ελάχιστες. Μπορέσαμε, όμως, ακόμα κι έτσι να δώσουμε δείγμα γραφής» και περιέγραψε τις εκατό δόσεις, την ΕΡΤ αλλά και ότι «βάζουμε χέρι στους ολιγάρχες της διαπλοκής και σε όσους γεμίζουν τις λίστες της φοροδιαφυγής».
«Εμείς δεν είμαστε, ούτε έχουμε σκοπό να γίνουμε, επαγγελματίες της εξουσίας. Η διακυβέρνηση για μας δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο για να ανοίξουμε την πόρτα της δημοκρατίας και της συμμετοχής», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε, το πρόγραμμα που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη χθες «πατάει γερά στην πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας. Και μαζί με τον ρεαλισμό που χαρακτηρίζει κάθε πρότασή του είναι, και θέλουμε να είναι, ένα μανιφέστο αγώνα ενάντια στο παλιό».
Επανέλαβε το σύνθημα για «απελευθέρωση» από τα δεσμά ενός κράτους δυσκίνητου, γραφειοκρατικού, ταξικά προσανατολισμένου στα μεγάλα συμφέροντα, ανοιχτού στο ρουσφέτι και κλειστού στον πολίτη αλλά και κάθε είδους κοινωνικό, οικονομικό και κρατικό αυταρχισμό. Εδωσε έμφαση στην απελευθέρωση από την ανισότητα, έτσι που να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο δικαστή, στον αστυνόμο, στον έφορο, στον κάθε δημόσιο λειτουργό.
«Είμαστε οι μόνοι που έχουμε τη θέληση να προχωρήσουμε, με όποιο κόστος, τις αναγκαίες αλλαγές», είπε.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, οι αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα μπορούν να γίνουν με δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη είναι να τις πάρει η πλειοψηφία του λαού στα χέρια της. Και η δεύτερη, να νικηθεί όλο αυτό το παλιό οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο.
«Να βάλουν κι εμάς, κι εσάς, τον λαό, στο τσεπάκι τους θέλουν, αυτή είναι η αλήθεια. Οικουμενική συνέχιση της υποδούλωσης θέλουν. Οικουμενικές μαζικές απολύσεις, οικουμενικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, οικουμενική αποδοχή της εργασιακής ζούγκλας, οικουμενικό συμπεθεριό με τη διαπλοκή και τη διαφθορά», συμπλήρωσε.
«Κι ενώ από τη μια συκοφαντούν, βρίζουν, διαστρέφουν την αλήθεια, και μας εμφανίζουν ως καταστροφή της χώρας, από την άλλη ζητούν να συμπεθεριάσουμε. Σε τι;» αναρωτήθηκε και έδωσε τη δική του απάντηση: «Όχι στο πώς θα αλλάξουμε τη χώρα, γιατί αυτοί τίποτε δεν θέλουν και δεν έχουν σκοπό να αλλάξουν. Αλλά στα λάφυρα, φίλες και φίλοι. Στη μοιρασιά. Στα λάφυρα και στη μοιρασιά σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, που θέλει και έχει ανάγκη τις μεγάλες αλλαγές».