Τουρισμός: Κι όμως, επιμένουν ελληνικά οι Γερμανοί!

Ενισχύθηκε το τουριστικό ρεύμα από τη Γερμανία τον Ιούνιο, παρά το φορτισμένο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Υψηλός ρυθμός αύξησης για Αίγυπτο, αρρυθμίες για Ισπανία και ολική επαναφορά Κύπρου στη γερμανική αγορά. Τι δείχνουν τα στοιχεία αεροπορικής κίνησης για α' εξάμηνο.

Τουρισμός: Κι όμως, επιμένουν ελληνικά οι Γερμανοί!

Επιβεβαίωση της ισχυρής έλξης που ασκεί στους Γερμανούς η Ελλάδα ως καλοκαιρινός προορισμός διακοπών αποτελούν τα στοιχεία αεροπορικής κίνησης από τα γερμανικά αεροδρόμια, που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή της Γερμανίας (Destatis).

Παρά τα «κενά αέρος» που καταγράφηκαν για τον ελληνικό τουρισμό στην αγορά της Γερμανίας εξαιτίας (και) της ατμόσφαιρας που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους-δανειστές, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση επιβατών από τα αεροδρόμια της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, τον Ιούνιο αναχώρησαν από γερμανικά αεροδρόμια προς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας περίπου 17.000 περισσότεροι επιβάτες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014 (+4,7%), ενώ τα ελληνικά νησιά κατέγραψαν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο (+8,1%).

Ο αυξημένος όγκος επισκεπτών του Ιουνίου είχε ως αποτέλεσμα να εμφανίσει αύξηση η συνολική επιβατική κίνηση από τη Γερμανία προς την Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Πιο συγκεκριμένα, οι επιβάτες που κατευθύνθηκαν προς Ελλάδα σημείωσαν αύξηση 4,9%, ενώ προς τα ελληνικά νησιά η κίνηση κατέγραψε άνοδο 8,3%.

Σε απόλυτα μεγέθη, οι επιβάτες που αναχώρησαν από αεροδρόμια της Γερμανίας με προορισμό την Ελλάδα έφτασαν το 1,035 εκατ. επισκέπτες κατά το πρώτο εξάμηνο, ενώ εκείνοι που κατευθύνθηκαν στα ελληνικά νησιά ανήλθαν σε 480.000.

Η Ισπανία, στον αντίποδα, εμφάνισε σημαντικές αρρυθμίες κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Έτσι, τον Ιούνιο αναχώρησαν από αεροδρόμια της Γερμανίας προς προορισμούς της Ισπανίας μόλις 0,6% περισσότεροι επιβάτες σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, ενώ στο σύνολο του α' εξαμήνου η αύξηση ήταν 2,4%.

Το πρόβλημα που αντιμετώπισε φέτος ο ισπανικός τουρισμός αποτυπώνεται στα στοιχεία κίνησης προς τους δύο βασικούς προορισμούς διακοπών της χώρας, Βαλεαρίδες και Κανάρια νησιά.

Σύμφωνα με την Destatis, τον Ιούνιο οι επιβάτες που κατευθύνθηκαν από γερμανικά αεροδρόμια προς τις Βαλεαρίδες ήταν λιγότεροι 3,1% σε σχέση με πέρυσι, ενώ προς τα Κανάρια νησιά η πτώση έφθασε το 4,8%. Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο, οι δύο καλοκαιρινές «ναυαρχίδες» της τουριστικής βιομηχανίας της Ισπανίας κατέγραψαν μείωση 0,7% οι Βαλεαρίδες και 1,3% τα Κανάρια νησιά.

Άνοδο κατέγραψε στο ίδιο διάστημα και η Τουρκία, παρά τη σύνδεσή της με τις ροές προσφύγων από τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της έντασης με επίκεντρο το Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία εμφάνισε αύξηση επιβατών από τη Γερμανία 6,1% τον Ιούνιο και 8,6% στο εξάμηνο. Η περιοχή της Αττάλειας, ιδιαίτερα, κατέγραψε άνοδο 8,1% τον Ιούνιο και 11,5% τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς.

Υψηλούς ρυθμούς αύξησης σημείωσε η Πορτογαλία (+16,5% τον Ιούνιο και +19% στο εξάμηνο), ενώ η Κύπρος επιβεβαίωσε την επιστροφή της στη γερμανική αγορά με άνοδο επιβατών 11,5% τον Ιούνιο και 17,4% στο εξάμηνο.

Σοβαρή υποψηφιότητα να κατακτήσει την πρώτη θέση στη γερμανική αγορά φέτος βάσει του ρυθμού αύξησης της κίνησης θέτει η Αίγυπτος, καθώς εμφάνισε άνοδο επιβατών 18% τον Ιούνιο και 36,6% στο σύνολο του α' εξαμήνου.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v