Κατά τη γνώμη μας και σύμφωνα με τους συνταγματολόγους μας, πρέπει να γίνει σύσκεψη αρχηγών, υποστήριξε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει ανεξάρτητα από το εάν θα προσέλθουν όλοι οι αρχηγοί.
Σε δηλώσεις του μετά το ραντεβού με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει η συνάντηση προκειμένου τουλάχιστον να συζητηθεί το θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν στη σκιά των πληροφοριών ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν προτίθεται να συγκαλέσει τη σύσκεψη των αρχηγών, δεδομένου ότι έχουν ήδη κάνει γνωστό πως δεν θα παρευρεθούν οι Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος και Δημήτρης Κουτσούμπας, γεγονός που καθιστά πρακτικά αδύνατη τη δυνατότητα συμφωνίας για τη δημιουργία κυβερνητικού σχήματος από την παρούσα Βουλή.
Ο αρχηγός της ΝΔ χαρακτήρισε για άλλη μια φορά απαράδεκτο να μη δέχεται ο πρωθυπουργός να συζητήσει με τους αρχηγούς.
Αναλυτικά όπως είπε ο κος Μεϊμαράκης: «ακούγοντας και διαβάζοντας ταυτόχρονα μια διαρροή, επίσημη όμως, ότι δε θα συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών, θέλω να εκφράσω και δημόσια τη θέση της Νέας Δημοκρατίας: Κατά τη γνώμη μας και σύμφωνα με τους ειδικούς που έχουμε στη Νέα Δημοκρατία και τους συνταγματολόγους, απαιτείται από το Σύνταγμα να γίνει η σύσκεψη των αρχηγών και αν κάποιοι δε θέλουν να έρθουν, μπορεί η θέση τους να μείνει κενή. Επίσης απαιτείται να υπάρξει και δεύτερη σύσκεψη ή μπορεί να γίνει εκείνη την ημέρα με δεύτερο θέμα ημερήσιας διάταξης για να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε ή όχι στο θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Αν τελικά δε βρεθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, ορίζει το Σύνταγμα ότι ο Πρόεδρος ενός εκ των τριών ανώτατων δικαστηρίων αναλαμβάνει την Πρωθυπουργία και συζητούν οι αρχηγοί τα ονόματα των υπουργών που θα συμφωνούσαμε όλοι μαζί, ώστε να προχωρήσουμε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου, θα πρότεινα να συγκληθεί η Σύνοδος Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως αν κάποιοι δεν έρθουν. Και εφόσον δεν έρθουν, να συζητηθεί το θέμα τουλάχιστον της υπηρεσιακής κυβέρνησης, γιατί είναι -κατά τη γνώμη μου- πάρα πολύ σοβαρό με ποια κυβέρνηση θα προχωρήσουμε μέχρι τις εκλογές».
Να σημειωθεί ότι υπέρ της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών τάχθηκε σε συνεντευξή της στο Real Fm και η Φώφη Γεννηματά. Για το σκοπό αυτό μάλιστα έστειλε επιστολή στον Προκόπη Παυλόπουλο.
Υπερ της σύσκεψης των αρχηγών τάχθηκε μιλώντας στον Alpha και ο Σταύρος Θεοδωράκς λέγοντας ότι πρέπει να γίνει χωρίς να υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαδικασία.
Λαφαζάνης: Ο Παυλόπουλος δεν μπορεί να είναι εντολοδόχος του Μαξίμου
Οι διαφορές μας με τη ΝΔ είναι αγεφύρωτες. Επρεπε να γίνει η συνάντηση για να εκτελέσω το θεσμικό μου ρόλο, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Με τον κ. Μεϊμαράκη, τόνισε, είχαμε ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων.
Οι αυγουστιάτικες εκλογές εξπρές δεν είναι δυνατόν από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη επίσπευση από αυτό που επιτρέπει το Σύνταγμα.
«Ο Πρόεδρος δεν είναι δυνατόν να πάρει μια απόφαση ως εντολοδόχος του Μαξίμου. Πρέπει να δώσει ευχέρεια στον ελληνικό λαό να πάει στις κάλπες ενημερωμένος. Δεν μπορεί να βάλει εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου. Θα είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο να το κάνει. Απευθύνομαι στον ίδιο τον ΠτΔ και τον καλώ να κινηθεί με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας.», υπογράμμισε.
Επίσης, επανέλαβε την πρόταση, δεδομένου ότι η βουλή είναι ανοιχτή, να υπάρξει συμφωνία και ψήφιση της ακύρωσης του «φεουδαρχικού» - όπως το χαρακτήρισε- μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.
«Ζήτησα να πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική, ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα. Δεν πήρα απάντηση. Καλώ το Μαξίμου να πάρει θέση.», υπογράμμισε
Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι οι διερευνητικές εντολές δεν είναι σόου, αλλά μια δημοκρατική, θεσμική λειτουργία που επιτάσσει το Σύνταγμα. «Την επιτελώ για να έλθω σε επαφή με τους φορείς της κοινωνίας.»
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λαφαζάνης είδε την επιτροπή κατά της εκχώρησης του Ελληνικού. Συμφώνησα μαζί τους ότι το Ελληνικό δεν μπορεί να παραχωρηθεί και μάλιστα μπιρ παρά στο Λάτση, υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας είχε συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση. Η ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή για την ανάκαμψη, δήλωσε.
Εμείς θα πάρουμε πίσω και θα ακυρώσουμε το τρίτο μνημόνιο και όλα τα μέτρα που κατακρεουργούν το ασφαλιστικό και τα δικαιώματα των εργαζομένων, κατέληξε.