Εκλογές τον Σεπτέμβριο με αφορμή τη (μη) ψήφο εμπιστοσύνης, ή παράταση ζωής για τη σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα μέχρι -τουλάχιστον- την πρώτη αξιολόγηση του Οκτωβρίου;
Το δίλημμα προβάλλει πιεστικό από το πρωί της Παρασκευής, όταν... η μεγάλη αγρύπνια στη Βουλή για την ψήφιση της συμφωνίας-μνημόνιο κόστισε 44 απώλειες στον ΣΥΡΙΖΑ και έριξε την κυβέρνηση κάτω από το όριο των 120 βουλευτών, που της επιτρέπει να διατηρείται εν ζωή ως κυβέρνηση μειοψηφίας.
Η απάντηση όμως δεν θα γίνει γνωστή μέχρι την Πέμπτη. Κι αυτό διότι το Μαξίμου αποφάσισε να τηρήσει σιγή ιχθύος μέχρι να εγκρίνει τη συμφωνία και το τελευταίο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (δηλαδή το γερμανικό, την Τετάρτη) και να εκταμιευτεί η δόση, την Πέμπτη.
«Μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Από τις 20 Αυγούστου και μετά ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις», ανέφεραν χαρακτηριστικά χθες συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, κόβοντας κάθε συζήτηση για το εάν θα προχωρήσει τελικά στο αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή
Δηλαδή, να ανοίξει τον δρόμο για εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου, καθώς δεν αναμένεται να δώσουν θετική ψήφο οι «αντάρτες» της Αριστερής Πλατφόρμας.
Προκρίνουν εκλογές διότι...
Κορυφαίοι υπουργοί αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο προβάλλοντας τα εξής επιχειρήματα:
* Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει με 118-124 βουλευτές, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι για οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία (μνημονιακή ή όχι) θα έχει «την ανάγκη» της αντιπολίτευσης.
* Από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που προειδοποιούν πως «όποια στήριξη ήταν να δοθεί στην κυβέρνηση δόθηκε, πλέον δεν θα ψηφίζουμε εμείς τα μνημονιακά νομοσχέδια για να κυβερνά ο Τσίπρας». Οι δηλώσεις του Μάκη Βορίδη και του Ανδρέα Λοβέρδου μετά την ψηφοφορία επί της συμφωνίας κινήθηκαν σ' αυτή την κατεύθυνση και έδωσαν τον τόνο.
Βενιζέλος: Να φύγει ο Τσίπρας...
Τα «αιτήματα» εγχώριων και ευρωπαϊκών κύκλων για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή εθνικής ενότητας απορρίπτονται κατηγορηματικά από το Μαξίμου. «Δεν θα ανοίξουμε εμείς την πόρτα, για να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή το παλιό πολιτικό προσωπικό που ευθύνεται για το πρόβλημα της χώρας», είναι το μότο.
Επ' αυτού, ο Ευ. Βενιζέλος επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε δημοσίως πριν από πέντε ημέρες: Όχι εκλογές και καθυστερήσεις, όχι στην παράταση μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και με ισχυρή εθνική ομάδα επεξεργασίας και εφαρμογής του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης.
Την πρόταση αυτή ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την υποστήριξε και τη νύχτα της Πέμπτης στη Βουλή σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι, ενώ στην παρατήρηση ότι δεν συμφωνεί ο κ. Τσίπρας, παρέπεμψε στις παραιτήσεις που υποχρεώθηκαν να κάνουν οι προκάτοχοί του (Παπανδρέου, Σαμαράς)...
«Ηθική υποχρέωση οι κάλπες»
Το έτερο επιχείρημα κυβερνητικών παραγόντων υπέρ των άμεσων εκλογών αφορά στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου προβάλλοντας διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που υποχρεώνεται πλέον να ακολουθήσει. Οπότε, όπως λένε, «η προσφυγή στον λαό είναι ηθικά επιβεβλημένη».
Θα δεχτούν οι εταίροι;
Ωστόσο, για να στηθούν γρήγορα κάλπες, πρέπει να συμφωνήσουν οι εταίροι. «Οχι στα λόγια αλλά στην πράξη», λένε οι ίδιες πηγές, παραπέμποντας στο χρονοδιάγραμμα των εφαρμοστικών νόμων που πρέπει να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν μέχρι την πρώτη αξιολόγηση του Οκτωβρίου.
«Αν αυτό το χρονοδιάγραμμα δίνει ένα σχετικά χαλαρό εικοσαήμερο για να κάνουμε εκλογές, θα προχωρήσουμε. Αν όχι, δεν θα θυσιάσουμε την αξιολόγηση και την απόφαση για το χρέος για κάνουμε εκλογές», σημειώνουν.
Οι ίδιοι διευκρινίζουν ότι δεν τέθηκε θέμα «μη εκλογών» στο Eurogroup της Παρασκευής, παρότι υπήρξαν πληροφορίες περί του αντιθέτου.
Θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, εάν...
Υπάρχει περίπτωση να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης και... να τη λάβει;
Θεωρητικά ναι, εάν:
Πρώτον: Ψηφίσουν θετικά οι διαφωνούντες της Αριστερής Πλατφόρμας, που επέμειναν στο "όχι" στις τέσσερις τελευταίες ψηφοφορίες (για τα προαπαιτούμενα τον Ιούλιο και για τη συμφωνία την Παρασκευή).
Ενα τέτοιο σενάριο θεωρείται «τραβηγμένο» μετά τα βέλη που εξαπολύουν καθημερινά στην κυβέρνηση. Πάντως, χρειάζονται χρόνο προκειμένου να οργανωθούν σε νέο κόμμα -κοινώς, όσο πιο αργά γίνουν οι εκλογές, τόσο πιο καλά γι' αυτούς.
Σε ρόλο προπομπού εμφανίστηκαν χθες 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που παρότι ψήφισαν άλλοι "ναι", άλλοι "όχι" και άλλοι προτίμησαν το "παρών" την Παρασκευή, υπέγραψαν κοινή δήλωση υπέρ της ανάγκης να φτάσει ενωμένο το κόμμα στο συνέδριό του, που «πρέπει να γίνει πριν από τις εκλογές»...
Δεύτερον: Απέχουν από τη διαδικασία η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ώστε να «πέσει» ο αριθμός των παρόντων βουλευτών κατά την ψηφοφορία.
Κι αυτό διότι όταν η ίδια η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, τη λαμβάνει εάν τα «ναι» πλειοψηφούν επί των παρόντων και δεν είναι λιγότερα από 120.
Παρότι τα εν λόγω αντιπολιτευτικά κόμματα δεν επιθυμούν άμεσα εκλογές, στελέχη τους αποκλείουν την πιθανότατα να επιλέξουν την αποχή από την ψηφοφορία...