Σε πολύ υψηλούς τόνους και με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να πρωταγωνιστεί έως τώρα και στη σημερινή συνεδρίαση, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το νέο μνημόνιο, που στόχος ήταν να ολοκληρωθεί τα ξημερώματα στις 07:00 με την κρίσιμη ψηφοφορία. Χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη εκτροχιαστεί.
Κωνσταντοπούλου: Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον πρωθυπουργό
Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ζήτησε τον λόγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της ΝΔ για μια… τελευταία εμφάνιση.
Είμαστε αυτά που πράττουμε, υποστήριξε. Είμαστε υπερασπιστές της Δημοκρατίας, είπε και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι με άλλο πρόγραμμα ψηφίστηκε και άλλα έκανε.
Δεν είναι πρωτοτυπία οι διαδικασίες κατεπείγοντος. Το έκαναν όλοι οι προηγούμενοι, είπε. Ντράπηκα με όσα έγιναν, υποστήριξε και μίλησε για προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε αλλά και για απόπειρα κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος.
Ασκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Δεν αρκεί να λέτε ότι είστε ΣΥΡΙΖΑ και ότι το κόμμα έχει αρχές, όταν χωρίς καμία απόφαση εμφανίζονται κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι που τοποθετούνται αντίθετα από τις συλλογικά διαμορφωμένες θέσεις.
Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον πρωθυπουργό, γιατί με έπεισε ότι είναι μάταιο να το κάνω. Αυτό το έκανε όταν είπε ότι είναι σουρεαλισμός να στηρίζω την κυβέρνηση και να μην ψηφίζω. Με στεναχωρούν αυτά που έγιναν και το ότι μετατράπηκε σε μνημονιακό πρωθυπουργό.
Οπως είπε, υπάρχει εναλλακτική και μίλησε για τα... πορίσματα της επιτροπής, για το χρέος που δεν αξιοποιεί η κυβέρνηση.
Θεοδωράκης: Είστε πολιτικάντηδες
Είστε γερμανοτσολιάδες και προσκυνημένοι; Όχι, αλλά είστε οι πολιτικάντηδες που είπατε τα πάντα για να έρθετε στην εξουσία, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και μίλησε για σειρά ψεμάτων από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Τώρα ήρθε ο λογαριασμός για τα ψέματα. Μεγάλο μέρος του νέου δανείου οφείλεται σε αυτά τα ψέματα.
Μίλησε για την ανάγκη να φύγει μπροστά η χώρα και να ειπωθούν αλήθειες. Η Ελλάδα δεν θα έχει τύχη έξω από το ευρώ.
Σύμφωνα με τον Στ. Θεοδωράκη, η Ελλάδα χρειάζεται κυβερνήσεις με ευρύτερες συμμαχίες και αλλαγές στον εκλογικό νόμο, με κατάργηση μεταξύ άλλων του μπόνους των 50 εδρών.
Πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτούς που παράγουν αλλά και στους νέους και τους ανέργους.
Είπατε ότι σπείρατε ένα σπόρο στην Ευρώπη με το δημοψήφισμα. Αναρωτηθήκατε πόσο κόστισε στη χώρα αυτό; ρώτησε τον πρωθυπουργό.
Γίναμε σήμερα κομπάρσοι στις κινήσεις μιας εγωπαθούς, σχολίασε για τη στάση της Ζ. Κωνσταντοπούλου, και επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό για την επιλογή του. Κατηγόρησε για λάθος επιλογές σε πρόσωπα σε επίπεδο υπουργών και άσκησε σκληρή κριτική για το θέμα της μετανάστευσης, προκαλώντας νέο κύκλο έντασης με τον κ. Βούτση.
Ψηφίζουμε γιατί δεν έχουμε άλλη λύση. Ψηφίζουμε, αλλά είμαστε ενάντια στα ψέματά σας, κατέληξε.
Καμμένος: Δεν υπήρχε άλλη λύση
Η συμφωνία επετεύχθη μετά τη σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, δήλωσε ο Πάνος Καμμένος και επιτέθηκε στους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχει σε κανέναν αμφιβολία ότι εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες που υπήρχαν; αναρωτήθηκε. Φτάσαμε στο σημείο να απευθυνθούμε σε Ανατολή και Δύση.
Για εμάς το νόμισμα δεν είναι ταμπού. Αν υπήρχε λύση, οι ΑΝΕΛ θα τη στήριζαν, τόνισε.
Αυτή η συμφωνία διέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και αυτό αποτελεί διαφοροποίηση από τα προηγούμενα μνημόνια, υποστήριξε, θέση που προκάλεσε την έκρηξη βουλευτών της ΝΔ. Η ένταση συνεχίστηκε,όταν έκανε αναφορά σε σκάνδαλα στο ΚΕΠΝΟ αλλά και στο θέμα των υποβρυχίων.
Ο Π. Καμμένος υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι το τέλος της εποχής των Μνημονίων, τόνισε. Υπεραμύνθηκε μάλιστα των αλλαγών στα κόκκινα δάνεια και στο πτωχευτικό δίκαιο.
Οταν θα έρθει η διαγραφή του χρέους, θέλω να δω πού θα πάτε να κρυφτείτε, κατέληξε.
Γεννηματά: Οχι σε εκλογές πριν την πρώτη αξιολόγηση
Το τρίτο Μνημόνιο δεν ήταν νομοτέλεια. Ολες οι αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα και τον λαό φέρνουν την υπογραφή σας, είπε απευθυνόμενη στους Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένο, η Φώφη Γεννηματά.
Ασκησε σκληρή κριτική για όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες. «Συρθήκατε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης και αποτύχατε σε όλα», τόνισε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.
«Από εδώ και στο εξής κάθε κάρτα ανεργίας θα έχει την υπογραφή σας», τόνισε η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.
Είναι η τελευταία ευκαιρία για να διαμορφώσουμε μια συγκροτημένη στρατηγική για μια νέα αναπτυξιακή πορεία, σημείωσε. Η νέα αυτή πολιτική συμφωνία δεν μπορεί παρά να είναι εθνική. Πρέπει να ξεπερνά τα όρια και την εμβέλεια μιας κυβερνητικής θητείας.
Εχουμε στηρίξει την προσπάθεια να αποφύγει η πατρίδα το Grexit. Δεν αρκεί η συμφωνία, χρειάζεται επιτυχημένη διαχείριση από μια ικανή κυβέρνηση, τόνισε. Ζήτησε να αποσαφηνιστεί το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων και να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε εκλογές, τουλάχιστον μέχρι την πρώτη αξιολόγηση.
Οπως είπε η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, εξετάστηκε αν θα πρέπει να ζητηθούν εγγυήσεις από τον πρωθυπουργό προκειμένου να ψηφίσει το κόμμα το Μνημόνιο. Ξεκαθάρισε ότι από εδώ και στο εξής κάθε νομοθέτημα το κόμμα θα το εξετάζει ξεχωριστά.
Νέα επίθεση Λαφαζάνη
Αφορμή για νέα επίθεση στην κυβέρνηση έδωσαν στις 05:30 στον Παναγιώτη Λαφαζάνη οι νομοθετικές βελτιώσεις που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παναγιώτης Μάρδας. «Δεν ξέρω εάν λυπάμαι ή ντρέπομαι για τον κ. Μάρδα και για την κυβέρνηση», υποστήριξε σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε χαρακτηριστικά ότι "αλλάζοντας τον τίτλο, δεν γίνεται συνταγματικό το νομοσχέδιο".
"Όλο το μνημόνιο είναι συνταγματική εκτροπή, παραβιάζει και κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής" υποστήριξε εν συνεχεία ο κ. Λαφαζάνης. "Δεν υφίσταται σ' αυτή τη χώρα Δημοκρατία" συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας ότι "λυπάμαι για την κυβέρνηση".
Κόντρα Μεϊμαράκη - Τσακαλώτου
Επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο συνέβη στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι βουλευτές της ΝΔ δεν έχουν διαβάσει τι λέει η συμφωνία για τη δημόσια υγεία και δεν ενδιαφέρονται για τα 5 ευρώ, επειδή δεν πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι βουλευτές ζητούσαν «να το πάρει πίσω» και δεν τον άφηναν να μιλήσει, κάτι που αρνήθηκε ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Λίγα λεπτά αργότερα ο Πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον υπουργό να είναι πιο σεμνός. «Η πρόκληση δεν θα συνεχιστεί», φώναξε ο κ. Μεϊμαράκης και συνέχισε: «δεν γίνεται να μας προκαλείτε και να το ψηφίσουμε, δεν γίνονται και τα δύο».
Τροπολογία από Βενιζέλο
Ψηφίζουμε όλα τα διαρθρωτικά μέτρα που η τρόικα έλεγε ότι δεν έχουμε νομοθετήσει επί πέντε χρόνια και τα φέρνετε τώρα για να ψηφιστούν σε μία νύχτα, κατηγόρησε ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση.
Επιτέθηκε στις επιλογές που έγιναν, λέγοντας ότι ο λογαριασμός για τη χώρα είναι τεράστιος.
Αναφορικά με το χρέος, τόνισε ότι πρακτικά η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει αυτό που είχε εξασφαλιστεί ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ χλεύασε. Δεν υπάρχουν νέα αναπτυξιακά κονδύλια, είναι τα ήδη δεδομένα από ΚΑΠ και ΕΣΠΑ, υποστήριξε.
Ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζητεί να προστεθεί στο σχέδιο νόμου εδάφιο που να θέτει όρια στην παρεχόμενη εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Οικονομικών και να προβλέπει την υποχρέωση άμεσης ενημέρωσης της Βουλής, ώστε αυτή να κρίνει αν πρέπει να επιληφθεί νομοθετικά.
Σόου από τη Ζωή
Η Διάσκεψη των Προέδρων μετά από μια συνεδρίαση-θρίλερ αποφάσισε η συνεδρίαση της Ολομέλειας να ξεκινήσει στις 1:30 το πρωί. Αρχικά η Διάσκεψη αποφάσισε με 10 ψήφους υπέρ να ξεκινήσει άμεσα, αλλά η Ζ. Κωνσταντοπούλου έθεσε θέμα απόλυτης πλειοψηφίας κατά την ψηφοφορία (ψήφισαν 20 βουλευτές). Κατόπιν, στην επαναληπτική ψηφοφορία, η απόφαση για άμεση έναρξη της ολομέλειας έλαβε 11 ψήφους (υπαναχώρησε ο Αλ. Μητρόπουλος) και το θέμα της απόλυτης πλειοψηφίας λύθηκε.
Τελικά η συζήτηση ξεκίνησε μετά τις 2:00 το πρωί και μόνο μετά τις 3:45 ξεκαθάρισαν τα διαδικαστικά θέματα. Μετά από ψηφοφορία αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί στις 7:00 το πρωί.
Η εικόνα στον ΣΥΡΙΖΑ
Η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα είναι οριακή, η επισημοποίηση της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ προ των πυλών και μαζί, σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο, και οι πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Καθοριστικός παράγοντας στις εξελίξεις θα είναι ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία, με το Μέγαρο Μαξίμου να ευελπιστεί ότι ο αριθμός αυτός θα είναι έστω και οριακά κάτω των 30, ενώ άλλοι βλέπουν τις διαρροές να πλησιάζουν τις 40.
Κρίσιμη θεωρείται η διατήρηση του «μαγικού» αριθμού των 120 βουλευτών ,οι οποίοι θεωρούνται αναγκαίοι ώστε η κυβέρνηση να διατηρηθεί σε ζωή, έστω με Μηχανική υποστήριξη και σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο. Ενδεικτική η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στον ΣΚΑΪ: «Αν πέσουμε από τους 120 βουλευτές, είναι λογικό ότι δεν μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση. Θα αναγκαστούμε μέσα από σύντομες διαδικασίες να λύσουμε αυτή την αναντιστοιχία που υπάρχει», σημείωσε.
Οι κινήσεις Λαφαζάνη και η απάντηση
Την ίδια στιγμή, η Αριστερή Πλατφόρμα ανεβάζει τους τόνους και ο επικεφαλής της Παναγιώτης Λαφαζάνης μαζί με 12 διαφωνούντες με την ηγεσία προανήγγειλαν ουσιαστικά την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία νέου, αντιμνημονιακού σχηματισμού.
Η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι και με άτυπη ενημέρωση σημειώνει ότι «η απόφαση του Π. Λαφαζάνη να ανακοινώσει σήμερα, σε συμπόρευση με παράγοντες της πολυδιασπασμένης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το πρόπλασμα νέου πολιτικού φορέα οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πριν από το κοινά αποφασισμένο έκτακτο Συνέδριο».
«Επειδή, ωστόσο, ο Π. Λαφαζάνης δικαιολογεί τη φανερή, πλέον, δραστηριότητά του για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, επικαλούμενος την προσήλωσή του στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στο αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, θα χρειαστεί να υπενθυμίσουμε ότι η συντεταγμένη επιστροφή στη δραχμή, την οποία θέτει ως κεντρικό πολιτικό του στόχο -δηλαδή δραχμή με Μνημόνιο- μπορεί να αποτελεί θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι πάντες γνωρίζουν ότι το 62% του ΟΧΙ δεν ήταν σε καμία περίπτωση εντολή ούτε για έξοδο από το ευρώ, ούτε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα».
Το Μέγαρο Μαξίμου παίζει το παιγνίδι της γάτας με το ποντίκι, διαμηνύοντας ότι αν θέλει ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να τον διαγράψει. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός δεν δείχνει διατεθειμένος να αποπέμψει τους διαφωνούντες και μάλλον προσδοκά την «οικειοθελή» αποχώρησή τους, ώστε να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το εσωκομματικό τοπίο.
Τις τελευταίες ώρες μάλιστα κυκλοφορούν φήμες ότι αμέσως μετά την ψηφοφορία, ομάδα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος προτίθεται να παραιτηθεί, ενώ άλλοι, που ανήκουν στην Πλατφόρμα, να ανεξαρτητοποιηθούν. Σκοπός τους, να σχηματίσουν δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα (απαιτούνται τουλάχιστον 10) και να εκμεταλλευτούν όλα τα προνόμια που τους παρέχονται, με φόντο και τις πιθανές κάλπες.
Όποια και αν είναι ωστόσο η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για τη συνέχεια, δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη στάση του πριν το αυριανό Eurogroup αλλά και την ψήφιση της συμφωνίας και από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, κινδυνεύοντας να τιναχθούν όλα στον αέρα.
Δάνειο-γέφυρα
Από την αποφασιστικής σημασίας συνεδρίαση του Eurogroup, η κυβέρνηση αισιοδοξεί πως θα λάβει το πράσινο φως για εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου. Αγνωστες είναι οι προθέσεις του Βερολίνου και η στάση που θα κρατήσει ο Β. Σόιμπλε, ο οποίος δείχνει να επιμένει στο δάνειο-γέφυρα για τη χώρα μας.
Σήμερα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη για αυτό το σενάριο ως «εφεδρεία» αλλά παράλληλα έστειλε στο Eurogroup τα απαραίτητα έγγραφα για το τριετές πρόγραμμα του ESM.
Στο συγκεκριμένο σχέδιο αναφέρθηκε από τη Βουλή και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στα «καρφιά» της Ζωής Κωνσταντοπούλου. «Όσοι θέλετε να ροκανίσετε τον χρόνο για να οδηγήσετε σε δάνειο-γέφυρα, μπορείτε να συνεχίσετε. Εγώ δεν θα το κάνω», τόνισε.
Νωρίτερα, η πρόεδρος της Βουλής, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, επιτέθηκε στον κ. Τσακαλώτο για την ατάκα του περί «Ζωής θέλοντος», καθώς και στον Αλέκο Φλαμπουράρη. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι τη στοχοποιεί, προκαλώντας την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη.
«Αυτό γεννά θεσμικά προβλήματα. Πρόκειται για ένα θέμα που θα απασχολήσει τους πάντες σε Βουλή, κυβέρνηση και στη συνείδησή μας», σημείωσε.
Οι ΑΝΕΛ και η αντιπολίτευση
Ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, δείχνουν σε καλύτερη κατάσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ και παρά τον προβληματισμό των βουλευτών του για τη σκληρότητα του νέου μνημονίου, αναμένεται να εμφανιστεί στην ψηφοφορία συμπαγής.
Βαρύ είναι το κλίμα και στα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης, οι βουλευτές των οποίων καλούνται να σηκώσουν, όπως λένε, και πάλι το βάρος των μέτρων για τα οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ, όπου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διεμήνυσε ότι το κόμμα πρέπει να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ψηφίζοντας άνευ όρων το μνημόνιο. Έστειλε μάλιστα σαφές μήνυμα στους βουλευτές του ότι το κόμμα θα πρέπει να εμφανιστεί συντεταγμένο στην ψηφοφορία, απειλώντας όσους καταψηφίσουν με διαγραφή.
Τελικά, δια βοής αποφασίστηκε το κόμμα να πει «ναι» στην ψηφοφορία. Υπέρ της αποχής τάχθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Άδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Άννα Καραμανλή και Δημήτρης Κυριαζίδης. Από τη συνεδρίαση απουσίασαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.