Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμπληγάδες εκτός και εντός για τη συμφωνία

Η γραμμή της Γερμανίας για τη συμφωνία και πώς απαντά το Μαξίμου. Απομονωμένο (τώρα) εμφανίζεται το Βερολίνο στην πίεση για δάνειο-γέφυρα, αλλά ανησυχεί την Αθήνα η στάση του Σόιμπλε. Καθοριστικό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Συμπληγάδες εκτός και εντός για τη συμφωνία

Μία σημαντική μάχη κερδήθηκε, ο πόλεμος όμως δεν έχει τελειώσει ακόμα για την κυβέρνηση, με φόντο την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές. Γιατί μπορεί ένα πολύ μεγάλο βήμα, η σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο, να επιτεύχθηκε χθες το πρωί, όμως, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό (εσωκομματικό), συγκεκριμένα εμπόδια απειλούν την τελική θετική έκβαση της επίπονης διαδικασίας.

Και αυτά δεν είναι άλλα από το Βερολίνο, από τη μια πλευρά, που επιμένει στο δάνειο-γέφυρα και από την άλλη, η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη της οποίας, με τη γνωστοποίηση της συμφωνίας, βγήκαν στα... κάγκελα.

Η συμφωνία, μετά κόπων και βασάνων, κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, όμως η διαδικασία για μία ακόμη φορά έχει μπλοκάρει από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, παρά την έκκληση του πρωθυπουργού με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής. Η κρίσιμη ψηφοφορία, αν δεν αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό, θα διεξαχθεί αύριο τα μεσάνυχτα ή μεθαύριο τα ξημερώματα και θα καθορίσει εν πολλοίς τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού.

Στο τραπέζι, με σοβαρές πιθανότητες, παραμένει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό πεδίο από τους διαφωνούντες και να μπορέσει να κυβερνήσει, όπως λένε στην κυβέρνηση, υπό ομαλότερες συνθήκες.

Για να φτάσει όμως εκεί –είτε με εκλογές, είτε χωρίς αυτές-, θα πρέπει να τελειώσει θετικά το ζήτημα της συμφωνίας, που εκτός από την ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή προϋποθέτει επίσης το πράσινο φως από το Eurogroup την Παρασκευή και από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια στη συνέχεια.

Δάνειο-γέφυρα

Στην ελληνική πλευρά υπάρχει προβληματισμός για την παρατεταμένη σκληρή στάση του Βερολίνου, που ακόμα και τώρα, μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, επιμένει στο δάνειο-γέφυρα. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ να έχει κύκλο επαφών, τόσο με τον ίδιο τον Γερμανό υπουργό, όσο και με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Ολάντ.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να λειάνει τις γωνίες, συνομίλησε χθες τηλεφωνικά δύο φορές με την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ώστε να εξασφαλίσει τις αναγκαίες πολιτικές συμμαχίες σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μη βρεθεί στο Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στη Γερμανίδα Καγκελάριο, υπενθύμισε ότι υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς, όπως έχει οριστεί από τις 12 Ιουλίου και αυτή θα πρέπει να προχωρήσει με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, χωρίς νέα μέτρα.

Η επιχειρηματολογία της Αθήνας στηρίζεται και στο γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής απαιτούσε τη συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου, καθιστώντας μάλιστα την Ελλάδα υπεύθυνη για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Μάλιστα τότε, όπως είχε γράψει το Euro2day.gr, οι σκληροπυρηνικοί διαμήνυαν στην Αθήνα πως «η πλειονότητα των χωρών-μελών αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συζήτηση για δεύτερο δάνειο-γέφυρα», καθώς εκτιμούσαν ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε σήμα χαλάρωσης των χρονοδιαγραμμάτων. Απαίτησαν μάλιστα να ενημερωθεί η Ελλάδα σε ανώτατο επίπεδο ότι η ευρωζώνη δεν πρόκειται να δεχθεί καθυστερήσεις πέραν της 20ής Αυγούστου.

«Ανήσυχοι, όχι απορριπτικοί»

Πάρα ταύτα σήμερα το Βερολίνο εμφανίζεται επιφυλακτικό βάζοντας στο τραπέζι αυτό το ενδεχόμενο, κάτι που από ορισμένους κύκλους ερμηνεύεται και ως προσπάθεια να κλείσει το «παράθυρο» για εκλογές στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο.

Κύκλοι στις Βρυξέλλες πάντως έδιναν μια νότα αισιοδοξίας. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν σημείωνε ότι οι Γερμανοί εμφανίζονται «ανήσυχοι, αλλά όχι απορριπτικοί».

Αυτή τη στιγμή το Βερολίνο εμφανίζεται πλήρως απομονωμένο στο θέμα του δανείου-γέφυρα. Η τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήγε καλά και κανένας δεν πρόβαλε αντίθεση στη συμφωνία. Τα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συνεδριάσουν και σήμερα, καθώς χθες δεν υπήρχαν διαθέσιμα ορισμένα έγγραφα.

Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν ότι ενώ τώρα η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει την επιθυμητή συμπαράσταση από άλλες χώρες-δορυφόρους της, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ανατροπές μέχρι την Παρασκευή.

Επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να απαιτηθούν αλλαγές στη συμφωνία σε τομείς όπως η ροή των δόσεων, τα ποσά, καθώς και τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να καλυφθούν από την Αθήνα. Θεωρείται, για παράδειγμα, δύσκολο να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών να διατεθούν στην Ελλάδα 25 δισ. ευρώ στην πρώτη δόση.

Χαρακτηριστικό αυτού του άτυπου μπρα ντε φερ είναι ότι πηγές στο Βερολίνο έφτασαν να χαρακτηρίζουν «δύσκολες» ημερομηνίες τις 17-18 Αυγούστου, οπότε θα πρέπει να συνεδριάσει το γερμανικό κοινοβούλιο για να εγκρίνει τη συμφωνία, δεδομένου ότι θα πρέπει να επιστρέψουν οι βουλευτές από τις θερινές τους διακοπές. Χρονοδιάγραμμα, όμως, που είχε αποφασιστεί ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής.

Έναυσμα για αντιδράσεις

Στο εσωτερικό μέτωπο, η δημοσιοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο έδωσε στην Αριστερή Πλατφόρμα το έναυσμα για αντιδράσεις. Αρχικά με τον Κώστα Λαπαβίτσα, που σε υψηλούς τόνους διεμήνυσε (Mega) ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, στη συνέχεια με τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, ο οποίος δήλωσε «όχι μέχρι το τέλος», ακολούθως μέσω του iskra όπου γίνεται λόγος για «μνημόνιο-λαιμητόμο με διαδικασίες εξπρές» και έπειτα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, επικεφαλής της Πλατφόρμας.

«Η κυβέρνηση επέλεξε, δυστυχώς, τη ρήξη με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της... Ο δρόμος του νέου μνημονίου δεν αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδιέξοδος για την κυβέρνηση και κυρίως είναι αδιέξοδος για την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, επιβεβαιώνοντας τη ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν αποκλείεται σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα να συναντηθούν ώστε να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους. Η ουσία πάντως είναι ότι κινούνται σε τελείως διαφορετικό δρόμο από το Μέγαρο Μαξίμου, με απρόβλεπτες τις συνέπειες.

Με ενδιαφέρον αναμένεται ο αριθμός των βουλευτών που θα διαφοροποιηθούν από την επίσημη κομματική γραμμή και ο οποίος ίσως να κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v