Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταλύτης για τράπεζες-οικονομία τα 10 δισ. ευρώ

Την άμεση χορήγηση τουλάχιστον 10 δισ. στις τράπεζες προβλέπει η συμφωνία. Στόχος η επιστροφή των καταθέσεων, η ομαλοποίηση των εισαγωγών και η ταχύτερη άρση των capital controls. Θετικά κρίνει η αγορά τον σχεδιασμό για τα «κόκκινα» δάνεια.

Καταλύτης για τράπεζες-οικονομία τα 10 δισ. ευρώ

Ισχυρή ανάσα στις τράπεζες και στην οικονομία αναμένεται να φέρει η ένεση ρευστότητας που προβλέπεται να δοθεί στις τράπεζες, αμέσως μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς κύκλους, η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι θα δοθούν άμεσα τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παρότι δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος χορήγησης της προκαταβολής, η αγορά εκτιμά ότι θα δοθούν με την ίδια διαδικασία που ίσχυσε και στην ανακεφαλαιοποίηση του 2012.

Αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν από το Δημόσιο (σ.σ .προφανώς μέσω ΤΧΣ) στις τράπεζες ομόλογα έκδοσης ESM που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, ως ενέχυρα για άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ με πολύ χαμηλό επιτόκιο και αντίστοιχη μείωση της έκθεσης στον ELA.

Πέραν, όμως, της μείωσης στο κόστος χρηματοδότησης, τα οφέλη για τις τράπεζες και την οικονομία θα είναι, σύμφωνα με την αγορά, ακόμη μεγαλύτερα. Η προκαταβολή τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά στην ψυχολογία των καταθετών, συμβάλλοντας στην ταχύτερη επιστροφή κεφαλαίων που αποσύρθηκαν από το τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους 8 μήνες.

Οι τράπεζες θα θεωρηθούν ως εν δυνάμει ανακεφαλαιοποιημένες και θα εκλείψει κάθε ανησυχία για μετάθεση της ανακεφαλαιοποίησης πέραν της 31.12.2015.

Έτσι δεν υπάρχει πλέον κανένας απολύτως κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων, όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία για ανακεφαλοποιήσεις τραπεζών μετά την 01.01.2016.

Αν μάλιστα η προκαταβολή συνδυαστεί με κατάργηση των περιορισμών για τις νέες καταθέσεις, οι εισροές καταθέσεων θα μπορούσαν να αποκτήσουν ισχυρό ρυθμό βοηθώντας στην περαιτέρω μείωση του ELA και στην ταχύτερη χαλάρωση των capital controls όσον αφορά στις εισαγωγές πρώτων υλών καθώς και ημιέτοιμων- έτοιμων προϊόντων.

Έτσι θα σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και θα ομαλοποιηθούν ταχύτερα οι συνθήκες στην οικονομία, εξέλιξη που επίσης θα έχει θετικό αντίκτυπο στις τράπεζες, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συνολική αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού αλλά και των αντοχών του με βάση την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Βέβαια, η άμεση χορήγηση προκαταβολής τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ στις τράπεζες, σε συνδυασμό με τις αναφορές του υπουργείου Οικονομικών για κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ 10 με 25 δισ. ευρώ, υποδηλώνουν ότι ο λογαριασμός της συνολικής αξιολόγησης θα είναι βαρύς για τους ιδιώτες μετόχους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012, όταν εφαρμόστηκε το μοντέλο της προκαταβολής, οι ζημίες που είχαν οι τράπεζες από το PSI+ ήταν πολύ μεγάλες και γνωστές στον επόπτη.

Ως εκ τούτου, ήταν σε θέση να υποθέσει με σχετική βεβαιότητα ότι το κεφαλαιακό έλλειμμα δεν θα μπορούσε να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές και προκειμένου να εξασφαλιστεί η αρχή συνέχισης της δραστηριότητας (going concern) επιλέχθηκε η λύση της προκαταβολής.

Χαιρετίζει η αγορά τον σχεδιασμό για τα «κόκκινα» δάνεια

Θετικά αντιμετωπίζει η αγορά και τον συνολικό σχεδιασμό που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο, έτσι όπως διέρρευσε, για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι τράπεζες, αφού ανακεφαλαιοποιηθούν και συρρικνωθούν από πλευράς σταθμισμένου ενεργητικού (σ.σ. στην πιθανή περίπτωση που εφαρμοστούν μέτρα πρόωρης εξυγίανσης προκειμένου να περιοριστεί το κεφαλαιακό έλλειμμα), θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οριστικά τον «βραχνά» της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης, που ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.

Με βάση τη συμφωνία, οι τράπεζες θα αποκτήσουν το κατάλληλο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για να «ξεσκαρτάρουν» έως το τέλος του έτους ποια «κόκκινα» δάνεια ανήκουν σε στρατηγικά κακοπληρωτές και ποια σε δανειολήπτες που έχουν μόνιμη και αντικειμενική αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους. Για τους τελευταίους, προβλέπεται δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία.

Η... απόψυξη και επικαιροποίηση του νόμου Δένδια, που επιτρέπει στις τράπεζες να προχωρούν με διαδικασίες-εξπρές την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων εταιρειών που κρίνονται μη βιώσιμες, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν ήδη στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε ένα γρήγορο ξεκαθάρισμα στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Στο στόχαστρο των τραπεζών αλλά και των αρχών θα βρεθούν χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και θα διερευνηθεί η πιθανότητα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στις εταιρείες να έχουν καταλήξει στις τσέπες των μεγαλομετόχων τους, εξέλιξη που θα συμβάλει καθοριστικά στην επικράτηση ενός νέου μοντέλου επιχειρηματικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v