Σημαντική άνοδο, παρά τα προβλήματα της χώρας, κατέγραψε στο α' εξάμηνο η ξενοδοχειακή αγορά της Θεσ/νίκης, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις ότι η συμπρωτεύουσα θα αποτελέσει, μαζί με την Αθήνα, βασικό πυλώνα στήριξης του ελληνικού τουρισμού τη φετινή, δύσκολη χρονιά.Οι βελτιωμένες επιδόσεις, ωστόσο, των ξενοδοχείων της πόλης δεν αποδείχθηκαν ικανές να την «ξεκολλήσουν» από την ουρά της κατάταξης μεταξύ βασικών ανταγωνιστριών πόλεων της Ευρώπης.
Οι Έλληνες παραμένουν σταθερά οι κύριοι στυλοβάτες της ξενοδοχειακής αγοράς της Θεσ/νίκης κι αυτό παρά την τεράστια μείωση που καταγράφει ο εσωτερικός τουρισμός, ιδιαίτερα μετά την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από τις τράπεζες.
Την ίδια στιγμή το μεταναστευτικό κύμα των τελευταίων μηνών από τη Συρία αποτυπώθηκε και στα στατιστικά μεγέθη των ξενοδοχείων της συμπρωτεύουσας, όπου οι ολιγοήμερες διανυκτερεύσεις Σύριων προσφύγων αποδείχθηκαν αρκετές για να τους αναδείξει σε βασικούς οικονομικούς «αιμοδότες» των ξενοδοχείων της Θεσ/νίκης φέτος.
Σύμφωνα με έρευνα της GBR Consulting για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσ/νίκης (ΕΞΘ), οι διανυκτερεύσεις την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου αυξήθηκαν 10,74% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, φθάνοντας το 1.006.654 έναντι 909.064 το 2014.
Άνοδο κατέγραψαν στο ίδιο διάστημα τόσο η μέση τιμή δωματίου των ξενοδοχείων της πόλης (+5,3%) όσο και το μέσο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar), το οποίο αυξήθηκε 10,3% και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 42,24 ευρώ.
Παρά την ενίσχυση των δεικτών απόδοσης των ξενοδοχείων της συμπρωτεύουσας, ωστόσο, η Θεσ/νίκη εμφανίζεται να παραμένει στην «ουρά» της κατάταξης, συγκρινόμενη με ευρωπαϊκές πόλεις αντίστοιχου μεγέθους όπως Αμβέρσα, Μπέρμιγχαμ, Κολωνία, Ντίσελντορφ, Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Βουδαπέστη, Αμβούργο, Μάντσεστερ και Σάλτσμπουργκ.
Η σύγκριση μεγεθών έγινε από την GBR και αφορά μεταξύ άλλων τις πληρότητες, τη μέση τιμή δωματίου αλλά και το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο.
Η «γεωγραφία» της πελατείας
Στο ισοζύγιο της πελατείας, οι Έλληνες αποδείχθηκαν οι... MVP του εξαμήνου αφού παραμένουν σταθερά στην κορυφή των επισκεπτών της συμπρωτεύουσας, πραγματοποιώντας συνολικά 559.567 διανυκτερεύσεις (+9,12%).
Οι Κύπριοι αποδείχθηκαν για μια ακόμη χρονιά οι πιστότεροι αλλοδαποί επισκέπτες της συμπρωτεύουσας φθάνοντας τις 55.658 διανυκτερεύσεις, με σημαντική άνοδο 23,86%. Σταθερά στη δεύτερη θέση μεταξύ των ξένων επισκεπτών της πόλης κατατάσσονται οι Τούρκοι, οι οποίοι στο α' εξάμηνο πραγματοποίησαν 35.977 διανυκτερεύσεις (+3,52%).
Άλμα... μεταλλίου πραγματοποίησαν στο ίδιο διάστημα οι επισκέπτες από τη Γερμανία, οι οποίοι σκαρφάλωσαν από την πέμπτη στην τρίτη θέση της κατάταξης μεταξύ των αλλοδαπών της πόλης. Σε αντίθεση με το «κράτημα» που καταγράφηκε στις αφίξεις Γερμανών στη χώρα μας στο πρώτο εξάμηνο, η Θεσ/νίκη κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα καταφέρνοντας να φιλοξενήσει περισσότερους Γερμανούς, οι οποίοι πραγματοποίησαν 27.581 διανυκτερεύσεις, καταγράφοντας αύξηση 17,20%.
Ο οδικός τουρισμός αποδεικνύεται αναντικατάστατος δίαυλος προσέλκυσης πελατείας για τα ξενοδοχεία της Θεσ/νίκης. Κι οι Βούλγαροι αποτελούν σταθερούς πελάτες των ξενοδοχείων της συμπρωτεύουσας, καθώς στο πρώτο μισό της χρονιάς πραγματοποίησαν 12,56% περισσότερες διανυκτερεύσεις από πέρυσι.
Τονωτική ένεση για τα ξενοδοχεία της Θεσ/νίκης αποδείχθηκαν οι πρόσφυγες από τη Συρία. Η ολιγοήμερη φιλοξενία Σύριων προσφύγων σε ξενοδοχεία μεσαίας και μικρής δυναμικότητας στο κέντρο της Θεσ/νίκης (εν αναμονή της προώθησής τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης) αποτυπώθηκε στις 25.611 διανυκτερεύσεις που πραγματοποίησαν (αύξηση 1.359,32%). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Σύριοι να εκτιναχθούν από την 30ή στην πέμπτη θέση μεταξύ των πολυπληθέστερων αλλοδαπών πελατών των ξενοδοχείων της συμπρωτεύουσας.
Πτώση 24,56% καταγράφουν οι Ρώσοι επισκέπτες στη συμπρωτεύουσα, οι οποίοι καταλαμβάνουν την έκτη θέση στην κατάταξη. Τους ακολουθούν οι Ιταλοί με αύξηση 21,54%, οι Αμερικανοί (+29,81%), οι Σέρβοι (+1,98%) ενώ τη δεκάδα κλείνουν οι Ρουμάνοι επισκέπτες (+14,31%).