Στουρνάρας: Εξομαλύνεται η κατάσταση με τις εισαγωγές

Το 70% των αποφάσεων λαμβάνεται ήδη από τις τράπεζες, υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης. Τα πράγματα εξελίσσονται θετικά, μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα έχουμε λύσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις εισαγωγικές. Προσπάθεια για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών τις επόμενες μέρες.

Στουρνάρας: Εξομαλύνεται η κατάσταση με τις εισαγωγές

Σήμερα έγινε μια πολύ χρήσιμη σύσκεψη, όπου παρείχαμε στοιχεία για το τι ακριβώς έχει γίνει μέχρι σήμερα, ποιος είναι ο αριθμός των εγκρίσεων σε σχέση με τον αριθμό των αιτημάτων. Κυρίως όμως αποφασίσαμε να βάλουμε ένα χάρτη μπροστά μας για το πώς θα προχωρήσουμε από δω και στο εξής. Είδαμε ποια είναι τα θέματα που οι φορείς έθεσαν και εμείς θα δούμε τώρα τις τράπεζες, το πως τα θέματα θα λυθούνε σε εύλογο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους επιχειρηματικούς φορείς.

Δεν απέχουμε πολύ από το επίπεδο όπου λειτουργούσε η ελληνική οικονομία πριν από τα capital controls, υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, συμπλήρωσε μετά τη συνάντηση, που είχε στόχο τη διευκόλυνση και την εξυπηρέτηση των εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων όσον αφορά τα όρια ρευστότητας προκειμένου να προμηθεύονται αγαθά και υπηρεσίες.

Τα πράγματα εξελίσσονται θετικά και τα προβλήματα θα λυθούν, συμπλήρωσε ο Διοικητής της ΤτΕ, τονίζοντας ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα έχουμε επιλύσει τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί.

Όπως διευκρίνισε, μέχρι στιγμής οι εγκρίσεις που έχουν δοθεί για τις εισαγωγές βρίσκονται πολύ κοντά στο μέσο μηνιαίο επίπεδο εισαγωγών που πραγματοποιούνταν προ κρίσεως.
 
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να χαλαρώσουν περαιτέρω οι περιορισμοί τις επόμενες ημέρες. Ήδη όπως είπε το σύστημα λειτουργεί πιο αποκεντρωμένα και το 70% των αποφάσεων λαμβάνεται πλέον από τις ίδιες τις τράπεζες. Tο όριο των 50.000 έχει γίνει 100.000 ευρώ την ημέρα ανά πελάτη στις τράπεζες και αυτό καλύπτει περίπου το 70% των αιτημάτων, υπογράμμισε. 
 
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κ. Θεόδωρος Φέσσας, ο πρόεδρος, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) κ. Βασίλης Κορκίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιώργος Βερνίκος, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.) κ. Γιάννης Παναγόπουλος. 

ΣΕΒ: Να επανέλθει η κανονική ροή χρηματοδότησης

«Είναι καθησυχαστικές οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι και ο ELA θα αυξηθεί και το ύψος των επιτρεπομένων εισαγωγών θα συνεχίσει να αυξάνεται δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης των Κοινωνικών Εταίρων και της ΚΕΕΕ με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας,

Γνωρίζετε ότι η Ελληνική οικονομία εισάγει αγαθά αξίας περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ετησίως, οπότε χρειαζόμαστε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα για εισαγωγές και το ύψος αυτό, λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, έχει πέσει πολύ χαμηλότερα.

Όσο ταχύτερα επανέλθουμε σε κανονική ροή χρηματοδότησης, τόσο η Ελληνική οικονομία όσο και οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και οι εργαζόμενοι να μην ανησυχούν για τις δουλειές τους», τόνισε ο κ. Φέσσας.

ΓΣΕΒΕΕ: Να λυθούν τα προβλήματα με τις επιταγές

«το κλίμα ήταν θετικό και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η λειτουργία της αγοράς αποκαθίσταται σταδιακά με τις εγκρίσεις που έχουν δοθεί για τις εισαγωγές να έχουν φτάσει το 1,5 δις και να είναι πολύ κοντά στο μέσο μηνιαίο επίπεδο των εισαγωγών που πραγματοποιούνταν προ κρίσης.», ανέφερε ο κ. Καββαθάς.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να δώσουν λύση στα θέματα που αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και που έχουν δημιουργηθεί με την επιβολή της κίνησης κεφαλαίων (capital control).

Ιδιαίτερα, ο κ. Καββαθάς υπογράμμισε ότι «πρέπει να λυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις επιταγές που είτε έληξαν στη διάρκεια του κλεισίματος των τραπεζών είτε πρόκειται να λήξουν τις προσεχείς μέρες, με το θέμα του μπλοκαρίσματος των αλληλόχρεων λογαριασμών, τις κατασχέσεις των ασφαλιστικών ταμείων και του δημοσίου από μπλοκαρισμένες οφειλές καθώς επίσης και τα θέματα που σχετίζονται με τα φυσικά τερματικά (POS) και τον Τειρεσία.»

Ψάχνουν το αντίδοτο στα capital controls

Το πράσινο φως για την απαρχή χαλάρωσης των οικονομικών περιορισμών όσον αφορά τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις έδωσε από χθες ο υπουργός Οικονομίας, Γ.Σταθάκης, παραπέμποντας το θέμα προς διερεύνηση στην ΤτΕ και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Η πρόθεση είναι να διευρυνθεί το αυστηρό πλαίσιο που επέτρεπε εισαγωγές με το σταγονόμετρο κυρίως στους ευαίσθητους τομείς του φαρμάκου και των ειδών διατροφής πρώτης ανάγκης, και να συμπεριλάβει και τη δυνατότητα εισαγωγής άλλων πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων, απαραίτητων για τη μεταποίηση.

Παράλληλα, στόχος είναι η διαδικασία των εγκρίσεων για διακίνηση κεφαλαίων να περάσει οριστικά και πάλι στις εμπορικές τράπεζες, ξεπερνώντας την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Παρ' όλα αυτά, η όποια χαλάρωση επιτραπεί θα υπόκειται σε συγκεκριμένους περιορισμούς όσον αφορά το ύψος των συναλλαγών, ενώ η διεύρυνση των επιτρεπόμενων εισαγωγών θα συνεχίσει να εξαρτάται από το πόσο ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες σε φάρμακα, καύσιμα και τρόφιμα.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου περίπου 10.000 αιτήματα για έγκριση συναλλαγών με σκοπό την εισαγωγή αγαθών είχαν συγκεντρωθεί στην αρμόδια επιτροπή, από τα οποία εγκρίθηκαν μερικώς μόνον 3.000 για ποσά υποπολλαπλάσια των αιτουμένων, καθιστώντας απαγορευτική την εύρυθμη διαδικασία των εισαγωγών και κατ' επέκταση τη λειτουργία της οικονομίας.

Πέραν των εγκρίσεων για πληρωμές στο εξωτερικό, άρα και την επίτευξη εισαγωγών (που ως επί το πλείστον γίνονται πλέον με μετρητά), οι επιχειρηματικοί φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι θέτουν θέμα για την αδυναμία ρευστοποίησης εμβασμάτων και επιταγών -που στην ουσία αποστερεί και την ελάχιστη ρευστότητα που διαθέτουν-, τα εμπόδια για κάθε είδους συναλλαγή με το εξωτερικό, αλλά και τη διάρρηξη της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v