Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεριεύει εν μέσω κρίσης ο παράνομος τζόγος

Σε δυσθεώρητα ύψη έχει φτάσει πλέον ο τζίρος του παράνομου τζόγου. Ερευνες υπολογίζουν περίπου στις 65.000 – 100.000 τα παράνομα παιγνιομηχανήματα που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα.

Θεριεύει εν μέσω κρίσης ο παράνομος τζόγος

Σε μάστιγα έχει μεταβληθεί ο παράνομος στοιχηματισμός τα τελευταία χρόνια και πηγές της αγοράς τονίζουν ότι παρά τις προσπάθειες εξακολουθεί να ανθεί.

Ο τζίρος γύρω από τον παράνομο τζίρο τεράστιος: πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπολογίζει ότι τα μικτά έσοδα (GGR) το 2015 θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ (αναλογούν στον ετήσιο τζίρο των 5 δισ. ευρώ που εκτιμάται από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων [ΕΕΕΠ] και αφορούν επιστροφή κερδών στους παίκτες της τάξης του 80%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης προέρχονται από εξειδικευμένες ερωτήσεις που έγιναν σε προσωπικές συνεντεύξεις με 35 ιδιοκτήτες χώρων παράνομου τζόγου σε τρεις γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) καθώς και σε 103 παίκτες (54 στην Αθήνα και 49 στη Θεσσαλονίκη).

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα δελτία τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας το 2013 και το 2014 έγιναν συνολικά 1.900 επεμβάσεις σε σημεία παράνομου τζόγου. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν 11.065 συλλήψεις και 19.230 κατασχέσεις παράνομων μηχανών τζόγου, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το ύψος των χρημάτων που έχουν κατασχεθεί μέχρι στιγμής.

Οι συνέπειες από αυτήν την εικόνα είναι σημαντικές για τον ελληνικό προϋπολογισμό καθώς χάνονται τεράστια φορολογικά έσοδα, ενώ αντίκτυπο έχει και σε κοινωνικό επίπεδο δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία προστασία των παικτών ούτε φυσικά το απαραίτητο δίχτυ προστασίας που προσφέρει ο νόμιμος στοιχηματισμός είτε αυτός αφορά το διαδίκτυο είτε τις παιχνιδομηχανές.

Η ανάπτυξη του παράνομου τζόγου οδηγεί σε σημαντική υποχώρηση τα έσοδα των νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου, όπως είχε παραδεχτεί παλαιότερα η ΕΕΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προηγούμενος επικεφαλής της Ευγένιος Γιαννακόπουλος στην Ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής πριν από περίπου ένα χρόνο είχε εκτιμήσει ότι 60.000 - 100.000 παιχνιδομηχανές λειτουργούν παράνομα στην Ελλάδα.

Όπως μάλιστα σημείωσε, τα χρήματα που τζογάρονται παράνομα από τους παίκτες, κυρίως μέσω των παιχνιδομηχανών και των κομπιούτερ, προέρχονται από ένα συγκεκριμένο προφίλ ανθρώπων, συνήθως χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου, χαμηλής μόρφωσης και εθισμένων στα τυχερά παίγνια. Είναι φανερό ότι έχεις να κάνεις με ένα σοβαρό προβληματικό κομμάτι.

Ο κ. Γιαννακόπουλος υποστήριζε τότε ότι οι παιχνιδομηχανές που προβλεπόταν να εγκαταστήσει ο ΟΠΑΠ θα συνέβαλαν στο να καταπολεμηθεί το φαινόμενο.

Ωστόσο η συγκεκριμένη επένδυση είναι στον αέρα καθώς η νέα ηγεσία της ΕΕΕΠ εν μια νυκτί άλλαξε τον Κανονισμό Διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων μέσω Παιγνιομηχανημάτων αναγκάζοντας τον ΟΠΑΠ να προχωρήσει σε αναστολή της επένδυσης.

Από τις εξελίξεις το υπουργείο Οικονομικών αίφνης βρίσκεται αντιμέτωπο με «ζημία» 300 εκατ. ευρώ η οποία προκαλείται από το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ΕΕΕΠ Αντώνης Στεργιώτης πρακτικά τίναξε στον αέρα το project των VLTs, ενώ χάνονται 10.000 νέες θέσεις εργασίας (σε κατασκευές, δημιουργία νέων Gaming Halls κ.λπ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v