Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνει ο αριθμός των αεροπορικών εταιρειών που διέκοψαν την έκδοση εισιτηρίων ή ζητούν να γίνεται μόνο με μετρητά στη χώρα μας, απειλώντας να οδηγήσουν άμεσα την Ελλάδα σε αεροπορική απομόνωση.
Μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών συμπεριλαμβάνονται ηχηρά ονόματα όπως της Virgin Atlantic, της Emirates, της Qatar Airways, της Air New Zealand, Ryanair και πολλές περιφερειακές εταιρείες.
Στάση αναμονής τηρούν προς το παρόν, οι αμερικανικές και οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, αναμένοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες με θέμα την εξεύρεση λύσης στο θέμα της Ελλάδας.
Σε εξέλιξη βρίσκονται αγωνιώδεις προσπάθειες φορέων από το χώρο των γραφείων ταξιδίων να ενημερώσουν την κυβέρνηση για τις διαστάσεις του θέματος που έχει προκύψει και τις τεράστιες απώλειες που μπορεί να προκαλέσει στον ελληνικό τουρισμό και την οικονομία της χώρας.
«Ευχόμαστε να λήξει πολύ γρήγορα όλο αυτό γιατί αλλιώς οι προγραμματισμένες πτήσεις προς τη χώρα μας για την επόμενη χρονιά από τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες θα είναι κατά πολύ λιγότερες από φέτος. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε τη ζήτηση για διακοπές στη χώρα μας την ερχόμενη χρονιά» σημείωσε στο Euro2day.gr ο Ντίνος Φρατζεσκάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών (ΣΑΑΕ).
Σημειώνεται πως κάτι τέτοιο είχε συμβεί το 2013 όταν η ζήτηση για ταξίδια προς Ελλάδα ήταν εκρηκτική αλλά καταγράφηκε μεγάλη έλλειψη αεροπορικών θέσεων καθώς πολλές αεροπορικές εταιρείες είτε είχαν σταματήσει ή μειώσει τα δρομολόγιά τους προς τη χώρα μας.
Όπως εξηγούν στελέχη γραφείων ταξιδίων, το εν εξελίξει ντόμινο με την ντε φάκτο αποχώρηση πολλών αεροπορικών εταιρειών από την ελληνική αγορά ξεκίνησε μετά την ενημέρωση από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών (IATA) ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούσαν να εισπράξουν τα χρήματά τους από το τελευταίο 15ήμερο του Ιουνίου εξαιτίας των περιορισμών κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Αμέσως, εξηγούν, οι αεροπορικές εταιρείες άρχισαν η μια μετά την άλλη να μπλοκάρουν τους κωδικούς που διαθέτουν τα ελληνικά γραφεία ταξιδίων μέσω των οποίων μπορούν να εκδίδουν αεροπορικά εισιτήρια μέσω των μεγάλων συστημάτων κρατήσεων GDS.
Ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία που διαθέτουν υποκαταστήματα στο εξωτερικό, έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν εισιτήρια χρησιμοποιώντας τους κωδικούς των ξένων υποκαταστημάτων τους.
Κανονικά μέχρι στιγμής γίνεται η έκδοση εισιτηρίων των ελληνικών και των μεγάλων ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών και με τη χρήση πιστωτικής κάρτας.
Στενά παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα ακόμα και αεροπορικές εταιρείες που δεν πραγματοποιούν πτήσεις από και προς τη χώρα μας. Γνωστή κινεζική αεροπορική εταιρεία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, αναμένει τις εξελίξεις από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες πριν αποφασίσει τη στάση της καθώς, παρ’ότι δεν πετά στην Ελλάδα, φέρεται να πραγματοποιεί πωλήσεις άνω του μισού εκατ. ευρώ το μήνα στη χώρα μας μέσω ελληνικών online ταξιδιωτικών γραφείων (OTAs).