Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κυριακής έδειξαν μια σαφή ψήφο στο «Όχι» στο σχέδιο διάσωσης, επισημαίνει η Exotix. Το «Όχι» στην περαιτέρω λιτότητα χωρίς την ελάφρυνση του χρέους κέρδισε το 61% των ψήφων έναντι 39% για το «Ναι», αν και οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν οριακό.
Τα βασικά μηνύματα που έρχονται μέσω των ελληνικών ΜΜΕ
1. Το παλιό ελληνικό πολιτικό κατεστημένο είναι νεκρό, άπαξ και διά παντός. Ο ηγέτης του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, υπέβαλε την παραίτησή του. Το τέλος της παλαιάς «φρουράς» μπορεί να θεωρηθεί ως μια καλή είδηση, αλλά η προθυμία της νέας «φρουράς» να παλέψει, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο για Grexit.
2. Μετά την ψηφοφορία, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος επιδιώκει μια βιώσιμη λύση και δεν επιθυμεί να «κλωτσήσει τη μπάλα» λίγο παρακάτω. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ψάχνει ρήξη με τους πιστωτές, αλλά την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση επιδιώκει στρατηγικές για την ανάπτυξη και την αναδιάρθρωση του χρέους.
3. O Τσίπρας είπε επίσης στη χθεσινή του ομιλία ότι το «Όχι» είναι ένα «Ναι» σε μια καλύτερη λειτουργία της Ευρωζώνης.
4. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει σημαντική πολιτική διαίρεση στην Ελλάδα και φαίνεται ότι όλα τα πολιτικά κόμματα ενώνονται για να προχωρήσουν μπροστά.
Τι θα ακολουθήσει;
Δύο σενάρια φαίνονται ευλογοφανή στην Exotix. Η πιθανότητα Grexit αυξάνει δραστικά, κατά την άποψή της, ενώ η εναλλακτική λύση είναι κάποιου είδους συμβιβασμός.
«Πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρώπη να βρούν μια διέξοδο από κοινού δεδομένης της δυσπιστίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Πιστεύουμε ότι υπάρχει πολύ λίγη καλή θέληση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στους θεσμούς προς την ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική πλευρά θα έχει τώρα την εντολή να σταθεί ακόμη πιο σταθερή ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας, θέση η οποία είναι συμβατή με τις απαιτήσεις των πιστωτών».
Στην άλλη πλευρά, «με τη διαπραγματευτική θέση των Ελλήνων να ενισχύεται από την υποστήριξη του κοινού, η Ε.Ε. μπορεί να αποφασίσει να συμβιβαστεί για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Θα περιμέναμε να υπάρχει κάποια προσπάθεια, από τη Γαλλία τουλάχιστον, για να βρεθεί μια λύση η οποία δεν συνεπάγεται Grexit, αλλά αυτό θα είναι ανεξερεύνητο έδαφος για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Και παρά την επιθετική θέση της Γερμανίας, ακόμη και η καγκελάριος Μέρκελ μπορεί να μην επιθυμεί να είναι αυτή που θα "ρίξει κάτω" το ευρώ», επισημαίνει η Exotix.