Σοβαρά τραυματισμένο βρίσκει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας η επόμενη μέρα μετά από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Από σήμερα και για όσο η αβεβαιότητα συνεχιστεί, οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων θα ζουν την αγωνία της ρευστότητας, με στόχο να πληρωθούν οι συντάξεις του Αυγούστου.
Η αποστράγγιση της ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και του συνόλου της ελληνικής οικονομίας ξεκίνησε από την Παρασκευή πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, όταν το ΙΚΑ διαπίστωνε ότι υπολείπονται 150 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων και ολοκληρώθηκε με το θρίλερ της προηγούμενης εβδομάδας, εν μέσω capital controls και τραπεζικής αργίας, όταν για κάποιες ώρες, ο ΟΑΕΕ πίστωσε στους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους του, τη μισή σύνταξη.
Κάθε μήνα, για την πληρωμή των 4.551.074 συντάξεων (στοιχεία πληροφοριακού συστήματος Ήλιος για τον μήνα Μάιο) απαιτούνται 2,3 δισ. ευρώ τα οποία μοιράζονται σε 2.656.007 συνταξιούχους οι οποίο λαμβάνουν 2.905.118 κύριες και 1.645.956 επικουρικές.
Από αυτά, ένα σημαντικό μέρος, άνω των 850 εκατ. ευρώ αποτελούν την κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνουν κάθε μήνα τα ταμεία.
Η επιβολή των capital controls και ότι επακολούθησε, βρήκαν τα ταμεία ανοχύρωτα. Τα σημάδια ήταν ήδη αποθαρρυντικά. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου, έδειξε ότι στο 5μηνο ο ΟΑΕΕ είχε καταναλώσει ήδη το 50,9% από τα συνολικά 834 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, το ΙΚΑ το 47,2% των συνολικά 2,5 δισ. και ο ΟΓΑ το 45,2% των 3,2 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί να λάβει εντός του 2015.
Όσο για τη δαπάνη του ΕΚΑΣ, αυτή έχει αγγίξει το 55,7%, από τα συνολικά 516 εκατ. ευρώ που προβλέπονται...
Και αυτό, ενώ η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 19% το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου, σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο πέρσι, ενώ και οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν πέσει κατά 14,6%. Την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών οργανισμών αλλά και την εν μέρει αυτονομία τους, επιβάρυνε και η συρρίκνωση των καταθέσεών τους κατά 75%.
Σε απόλυτα νούμερα, τα έσοδα των ταμείων έχουν μειωθεί κατά 633 εκατ. ευρώ από πέρσι (Ιανουάριος - Απρίλιος), τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 893 εκατ. ευρώ, ενώ το συνάλλαγμα και οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ.
Η πολύ πιθανή αδυναμία του κράτους να χρηματοδοτήσει τα ταμεία, η δραματική υστέρηση των εσόδων από την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, η αποστράγγιση των διαθέσιμων κεφαλαίων για την πληρωμή των συντάξεων του Ιουλίου αλλά και οι καραμπόλες που το θρίλερ των προηγούμενων ημερών, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Μάλιστα, πριν από τα τέλη Ιουλίου και την πληρωμή των συντάξεων του Αυγούστου, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει τους μισθούς του α΄ δεκαπενθήμερου του Ιουλίου σε 700.000 δημοσίους υπαλλήλους (περίπου 600 εκατ. ευρώ) και της δεύτερης τριμηνιαίας δόσης των οικογενειακών επιδομάτων ύψους 115-120 εκατ. ευρώ (για όσους έχουν υποβάλλει αίτηση Α21 μαζί με τη φορολογική δήλωσή τους έως στις 26 Ιουνίου).
Παράλληλα, εντός του Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα περίπου 120 εκατ. ευρώ για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου 2015.