Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κούρεμα σε μισθούς και ώρες εργασίας λόγω capital controls

Ακόμη και σε «υποχρεωτική αργία» θέτουν τους εργαζόμενους οι επιχειρήσεις, εξαιτίας των δραματικών εξελίξεων στην οικονομία. Οι καταγγελίες και τι προβλέπει η νομοθεσία. Σε εντατικοποίηση των ελέγχων προχωρά το υπουργείο Εργασίας.

Κούρεμα σε μισθούς και ώρες εργασίας λόγω capital controls

Συνεχείς είναι οι ανώνυμες καταγγελίες που δέχονται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τα συνδικάτα, για εργοδότες από όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων και σε όλη την επικράτεια που θέτουν τους εργαζόμενούς τους σε διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία ή ακόμη και "υποχρεωτική αργία" παρ' ότι το τελευταίο δεν προβλέπεται καν από την εργατική νομοθεσία.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι επιχειρήσεις που εξαιτίας της τραπεζικής αργίας και της επιβολής περιορισμού κεφαλαίων στις τράπεζες δεν καταβάλλουν τη μισθοδοσία, μεταφέροντάς την, στην καλύτερη περίπτωση, για όταν ανοίξουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταγγελίες που κατά κύριο λόγο είναι ανώνυμες, αφορούν εργοδότες οι οποίοι ζήτησαν από τους εργαζόμενους να μην εργαστούν, λόγω των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων μέσω τραπεζών.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε υποχρεωτική αργία, μέτρο όμως που δεν υφίσταται με βάση το εργασιακό δίκαιο της χώρας. Υπήρξαν επίσης καταγγελίες για εργαζόμενους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, μέχρι να λήξουν τα έκτακτα μέτρα στον τραπεζικό κλάδο, ενώ σύμφωνα με άλλες καταγγελίες, οι εργαζόμενοι βγήκαν σε άδεια, για όσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες.

Υπήρξαν επιχειρήσεις που χώρισαν τους εργαζόμενους και τους επέβαλλαν εκ περιτροπής εργασία.

Πηγές από το ΣΕΠΕ επισημαίνουν ότι πρόκειται για περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας, καθώς στην πράξη εφαρμόζεται το λοκ άουτ, το κλείσιμο δηλαδή παραγωγικών μονάδων από τον ίδιο τον εργοδότη, κινήσεις που πραγματοποιούνται με τη δικαιολογία ότι η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

Στην αγορά πάντως κυριαρχεί έντονη ανησυχία καθώς η πλήρης αδυναμία τροφοδοσίας πρώτων υλών χωρίς μετρητά καθώς και το πάγωμα των συναλλαγών λόγω της τραπεζικής αργίας αλλά και η αναταραχή που επικρατεί στην οικονομία της χώρας οδηγεί σε λύσεις ανάγκης.

Στο ΣΕΠΕ δηλώνουν ότι επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, μόνο η μετατροπή της σύμβασης των εργαζομένων από πλήρους απασχόλησης, σε εκ περιτροπής εργασία καθώς και η διαθεσιμότητα, με την καταβολή του 50% των μισθών. Υπάρχει δε, και η περίπτωση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, διαδικασία όμως που απαιτεί χρόνο, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί με διευθυντικό δικαίωμα, δηλαδή μονομερώς από τον εργοδότη.

Σύνομη θεωρείται επίσης, η χορήγησης άδειας μετ' αποδοχών, εφόσον αυτό γίνει με τη συγκατάβαση του εργαζόμενου, καθώς ήδη είναι Ιούλιος και πολλοί εργαζόμενοι είχαν προγραμματίσει την καλοκαιρινή τους άδεια.

Όσο για τη μισθοδοσία, το υπουργείο Εργασίας επιμένει ότι αυτή μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμούς, ηλεκτρονικά ή με την κατάθεση μετρητών και επιταγών, μέσω συγκεκριμένων υποκαταστημάτων τραπεζών. Τα καταστήματα θα υποδειχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με στόχο την εμπρόθεσμη καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης φαινομένων καταστρατήγησης και παραβίασης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Μάλιστα, καθιστά σαφές ότι ισχύει στο ακέραιο η υποχρέωση τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, ενώ υποστηρίζει ότι υπάρχουν φαινόμενα παραβατικότητας από εργοδότες, τα οποία με πρόσχημα τη διενέργεια του δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου, αποσταθεροποιούν την αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα στην Χώρα.

Αναλυτικά, επισημαίνει ότι η επιβολή «αδειών» στους εργαζόμενους – με ή χωρίς αποδοχές – καθώς και η «απεργία» επιχειρήσεων (lock out), είναι παράνομες ενέργειες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την πρόληψη και την πάταξη φαινομένων καταστρατήγησης και παραβίασης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Προειδοποιεί με αυστηρούς ελέγχους το Υπουργείο Εργασίας

Τα τελευταία 24ωρα έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για πιέσεις και εκβιασμούς προς εργαζόμενους από ορισμένους εργοδότες, με απειλές για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, για κλείσιμο επιχειρήσεων και για απολύσεις, προκειμένου να επηρεάσουν την ψήφο του προσωπικού των επιχειρήσεών τους στο επικείμενο δημοψήφισμα, τονίζει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του καθιστά σαφές ότι όλες οι ονομαστικές καταγγελίες θα ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ότι θα επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v