Τουρισμός: Ελλείψει μετρητών επέστρεψε το... βερεσέ

Με... βερεσέ η είσοδος των γκρουπ τουριστών στους αρχαιολογικούς χώρους. Ένα καράβι μετρητά την ημέρα χρειάζεται η ακτοπλοΐα για καύσιμα. Η απειλή για τα ξενοδοχεία από όρο στα συμβόλαια με ξένους τουρ οπερέϊτορ. Ακυρώσεις από Έλληνες ταξιδιώτες.

Τουρισμός: Ελλείψει μετρητών επέστρεψε το... βερεσέ

Μετά την Τετάρτη και σε κάθε περίπτωση από την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες της τουριστικής αγοράς, θα αρχίσει να γίνεται ευδιάκριτη η εικόνα του «παζλ» των επιπτώσεων στον ελληνικό τουρισμό από τις ραγδαίες εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στη χώρα μας μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος και την επιβολή περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές.

Η τρέχουσα εβδομάδα χαρακτηρίζεται «μεταβατική» από έμπειρα στελέχη του χώρου καθώς οι βασικές τουριστικές αγορές της Ευρώπης δείχνουν να αναμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Βασικά γρανάζια της ελληνικής τουριστικής μηχανής όπως ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ταξιδιωτικά γραφεία και ακτοπλοϊκές εταιρίες υποχρεώθηκαν από το πρωί της Δευτέρας να ασχοληθούν με την επίλυση πρακτικών προβλημάτων που προέκυψαν από τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές.

Η απειλή που κρύβουν τα συμβόλαια

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος ανέφερε στο Euro2day.gr πως, προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία ακυρώσεων από το εξωτερικό. Επεσήμανε, ωστόσο, πως μια ποιο σαφή εικόνα θα υπάρχει από την Τετάρτη.

Η κυρίαρχη εκτίμηση αυτήν τη στιγμή, πάντως, θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο την υποχώρηση του ελληνικού τουρισμού φέτος, καθώς όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε αρνητικό αποτέλεσμα. Οι κρατήσεις από Ρωσία είναι σημαντικά μειωμένες έως και 50%, οι κρατήσεις από Γερμανία εμφανίζονται «παγωμένες» αυτήν την περίοδο, η ζήτηση από Βρετανία κινείται σε θετικό έδαφος αλλά καταγράφει μείωση σε σύγκριση με τον περυσινό ρυθμό κρατήσεων. Ανεπηρέαστη δείχνει μέχρι στιγμής η ροή τουριστών από τη Γαλλία, λειτουργώντας ως «μαξιλάρι» ασφαλείας στις φετινές αναταράξεις.

Η εικόνα, ωστόσο, που θα διαμορφωθεί στη χώρα το επόμενο διάστημα προεξοφλείται ότι θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου. Αν η κατάσταση εξομαλυνθεί, προεξοφλείται πως θα ελαχιστοποιηθούν οι σοβαρές απώλειες που καταγράφονται, ήδη, σε δημοφιλείς προορισμούς.

Στην περίπτωση όμως που η κατάσταση στη χώρα μας επιδεινωθεί περαιτέρω, τότε έμπειρα στελέχη της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί ένα αρνητικό ντόμινο με αφορμή όρο των συμβολαίων που υπογράφουν οι τουρ οπερέϊτορ με τους Έλληνες ξενοδόχους.

Το «κλειδί» βρίσκεται σε όρο που περιλαμβάνουν τα εγγυημένα συμβόλαια για τα οποία οι ξένοι ταξιδιωτικοί όμιλοι έχουν καταβάλει προκαταβολές. Ο όρος αφορά λόγους «ανωτέρας βίας» με την επίκληση των οποίων οι τουρ οπερέϊτορ μπορούν να αρνηθούν να καταβάλουν τα συμφωνηθέντα.

Στους λόγους «ανωτέρας βίας» συμπεριλαμβάνονται οι έκτακτες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που αλλάζουν τα δεδομένα της αγοράς. Έμπειρος παράγοντας από το χώρο των ταξιδιωτικών γραφείων περιγράφει ως εξής ένα τέτοιο ενδεχόμενο: αν επιβαρυνθεί η κατάσταση στη χώρα μας και οι υπεύθυνοι ενός ταξιδιωτικού οργανισμού του εξωτερικού διαπιστώσουν πως μειώνεται σημαντικά η ζήτηση για την Ελλάδα, μπορούν να επικαλεστούν το συγκεκριμένο όρο προκειμένου να γλιτώσουν τη ζημιά».

Στην περίπτωση, μάλιστα, που έχουν καταβληθεί στους ξενοδόχους προκαταβολές που υπερβαίνουν την αξία των κρατήσεων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο ξένος τουρ οπερέϊτορ μπορεί να ζητήσει την επιστροφή του ποσού εντός δύο εβδομάδων. Με προφανείς τις δυσμενείς συνέπειες στις ελληνικές επιχειρήσεις που θα υποχρεωθούν είτε να πληρώσουν σε συνθήκες ανύπαρκτης ρευστότητας ή να εμπλακούν σε νομικές διενέξεις.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γ.Ρέτσος, ωστόσο, εμφανίζεται καθησυχαστικός καθώς, αν κι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι θεωρητικά δυνατό, εντούτοις δεν έχει καταγραφεί κανένα τέτοιο περιστατικό μέχρι στιγμής. Κορυφαίος παράγοντας του χώρου, μάλιστα, επεσήμανε στο Euro2day.gr πως ο ισχυρότερος διακινητής ξένων τουριστών στη χώρα μας, ο γερμανικός όμιλος TUI, πληρώνει κανονικά τους ξενοδόχους βάσει των συμβολαίων τους.

Με «βερεσέ» η είσοδος των γκρουπ στους αρχαιολογικούς χώρους!

Έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι της Δευτέρας συγκάλεσε ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), ενώ ακολούθησε άλλη με τα γραφεία που ειδικεύονται στην έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων.
Εμβάσματα προς το εξωτερικό, ακυρώσεις ταξιδιών Ελλήνων πελατών και τα εισιτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους «καίνε» αυτήν τη στιγμή τις επιχειρήσεις του χώρου.

Όπως εξηγεί στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ Λύσανδρος Τσιλίδης, τα τουριστικά γραφεία που πρέπει να στείλουν έμβασμα στο εξωτερικό για να πληρώσουν συνεργάτες τους καλούνται να υποβάλλουν σχετικό αίτημα σε αρμόδια επιτροπή και να αναμένουν έγκριση.

Μπαράζ ακυρώσεων την ίδια στιγμή καταγράφεται από Έλληνες που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και θέλουν να αναβάλλουν ή να ματαιώσουν το ταξίδι τους. Ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ προτρέπει τους ταξιδιώτες να επικοινωνούν με τα ταξιδιωτικά γραφεία καθώς κάθε περίπτωση έχει διαφορετικά δεδομένα. Οι καταναλωτές, πάντως, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι σε περίπτωση που έχουν εκδοθεί αεροπορικά εισιτήρια και έχουν πληρωθεί ξενοδοχεία, τα χρήματα δεν επιστρέφονται αν οι ίδιοι αποφασίσουν να μην ταξιδέψουν. Σε κάθε περίπτωση απαντήσεις θα λάβουν από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Σε μείζον θέμα εξελίχθηκε η είσοδος γκρουπ ξένων τουριστών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Η έκτακτη κατάσταση, μάλιστα, που αντιμετωπίζει η χώρα φέρνει στην επιφάνεια την τραγική υστέρηση μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Παράγοντας προερχόμενος από το χώρο των γραφείων ταξιδίων αναφέρει χαρακτηριστικά πως μόνο ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης υποστηρίζει την πληρωμή του εισιτηρίου εισόδου με πιστωτική κάρτα, έχει όριο τα 1.000 άτομα και ισχύει για τρεις μέρες.

Στους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους το εισιτήριο εισόδου καταβάλλεται μετρητοίς.

Έτσι, τα γραφεία ταξιδίων βρέθηκαν σε δυσχερή θέση αφού θα έπρεπε να καταβάλλουν μεγάλα ποσά για την είσοδο των γκρουπ τουριστών-πελατών τους. Ποσά, ωστόσο, που δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν σε ρευστό εξαιτίας των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές.

Ύστερα από παρέμβαση στο Υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται πως βρέθηκε η χρυσή τομή η οποία ακούει στο όνομα «πιστωτικές αποδείξεις». Πρόκειται, πρακτικά, για ένα μπλοκ αθεώρητων από την εφορία αποδείξεων το οποίο θα συμπληρώνει ο υπεύθυνος του γραφείου ταξιδίων με τα στοιχεία της εταιρείας και το ποσό που αναλογεί για το εισιτήριο εισόδου των τουριστών. Αυτό θα το καταθέτει στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου (ή μουσείου) και όταν επαναλειτουργήσουν κανονικά οι τράπεζες υποχρεώνεται να καταβάλει το ποσό σε μετρητά. Κάτι σαν είσοδος με... βερεσέ!.

Από την εταιρεία κρουαζιερόπλοιων Celestyal Cruises (όμιλος Louis) ενημέρωσαν για το ίδιο θέμα το Euro2day.gr πως η εταιρεία έχει φροντίσει να πληρώνει η ίδια μετρητοίς για την είσοδο των επιβατών της.

Ένα...καράβι μετρητά!

Κυριολεκτικά ένα καράβι σε μετρητά υποχρεώνονται να διαθέτουν καθημερινά οι ακτοπλοϊκές εταιρίες προκειμένου να εφοδιαστούν με καύσιμα. Αυτό είναι και το υπ' αριθμόν πρόβλημα αυτήν τη στιγμή για τις επιχειρήσεις του κλάδου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλη Σακέλλη.

Μιλώντας στο Euro2day.gr ο επικεφαλής του ΣΕΕΝ εξήγησε πως οι εταιρίες που τροφοδοτούν τα πλοία με καύσιμα ζητούν να πληρώνονται σε μετρητά αφού με αυτόν τον τρόπο προμηθεύονται κι εκείνες με τη σειρά τους τα καύσιμα από το διυλιστήριο.

Εξηγώντας το μέγεθος του προβλήματος για τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, ο Μ. Σακέλλης ανέφερε πως ένα πλοίο που εκτελεί δρομολόγια σε Κυκλάδες ή Δωδεκάνησα χρειάζεται 35.000 ευρώ την ημέρα για καύσιμα. Στο σύνολό τους οι ακτοπλοϊκές εταιρίες υπολογίζεται πως θα πρέπει να καταβάλλουν καθημερινά περί τα 7 εκατ. ευρώ για καύσιμα σε μετρητά.

Ο ΣΕΕΝ επιδιώκει την παρέμβαση της κυβέρνησης προς τα ΕΛΠΕ προκειμένου να δεχθεί η εξόφληση των καυσίμων να γίνεται μέσω επιταγών.

Απορίας άξιο, ωστόσο, είναι το γεγονός πως σε ένα χώρο όπως η ακτοπλοΐα, όπου διακινούνται καθημερινά τεράστιες ποσότητες καυσίμων, οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν διαμορφώσει ένα ασφαλές σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών μεταξύ των εταιριών προκειμένου να διευκολυνθεί και η εποπτεία της αγοράς καυσίμων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στελέχη της ακτοπλοϊκής αγοράς, η κατάσταση επιδρά ήδη αρνητικά στις κρατήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών. Όπως εξηγούν οι Έλληνες συνήθως κάνουν κράτησεις την τελευταία στιγμή, δύο ή τρεις μέρες πριν ταξιδέψουν ή και την ημέρα αναχώρησης. Αυτήν τη στιγμή, υποστηρίζουν, καταγράφεται σημαντική μείωση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής.

Θέμα που προφανώς επηρεάζει τις κρατήσεις σε καταλύματα των νησιών για την ίδια περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v