Η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά απ' ότι πριν πέντε χρόνια υπογράμμισε η Α. Μέρκελ, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα και η πρόταση για την Ελλάδα εκπνέει αύριο Τρίτη στις 24:00. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει νομική βάση για ενδιάμεση χρηματοδότηση χωρίς να υπάρχει πρόγραμμα.
Αν η κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ζητήσει περαιτέρω διαπραγματεύσεις δεν θα έχουμε πρόβλημα να το συζητήσουμε. Δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει δημοψήφισμα, αλλά και δικό μας δικαίωμα να σκεφτούμε τι θα κάνουμε και εμείς για να προστατευτούμε, σημείωσε λέγοντας πως οι 18 χώρες αποφάσισαν ότι το πρόγραμμα δεν θα επιμηκυνθεί.
Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε πώς αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη. Εχουμε αρχές πάνω στις οποίες στηριχθήκαμε. Δημιουργήσαμε ένα νόμισμα και αποφασίσαμε να κινούμαστε στις ίδιες αρχές. Όταν υπάρχει κρίση το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και εμείς να δείξουμε αλληλεγγύη.
Προτείναμε γενναιόδωρο πρόγραμμα
Υπάρχει μια διελκυστίνδα μεταξύ αλληλεγγύης και υπευθυνότητας, τόνισε η καγκελάριος. Και πρέπει μεταξύ των δύο να υπάρξει συμβιβασμός. Κανείς δεν μπορεί να πάρει το 100%. Το γενναιόδωρο πρόγραμμα που προτείναμε ήταν ο δικός μας συμβιβασμός. Η Ελλάδα, θα πρέπει να το πούμε, δεν επέδειξε διάθεση συμφωνίας κι έτσι υπήρξε διακοπή συζητήσεων και εξαγγελία δημοψηφισματος, επεσήμανε η κα Μέρκελ.
Όλα τα αναπτυξιακά μέτρα που είπε ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ είναι στο τραπέζι, αλλά είναι απαραίτητο να υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά.
Γκάμπριελ: Η ελληνικό κυβέρνηση σταμάτησε τη διαπραγμάτευση
Από την πλευρά του ο Ζ. Γκάμπριελ τόνισε ότι από τη συνθήκη της Ρώμης ποτέ δεν υπήρξε τόσο μεγάλη κρίση στην Ευρώπη. Θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις.
Προσπαθήσαμε να αποσοβήσουμε τις εξελίξεις, τόσο εμείς όσο και η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το Eurogroup. Παρουσιάσαμε μια γενναία πρόταση στην οποία λάβαμε σοβαρά υπόψη την κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
Δεν αφορά μόνο το 2ο πρόγραμμα αλλά και το πώς θα βγει μόνιμα η Ελλάδα από την κρίση. Μειώσαμε πάρα πολλά κονδύλια αλλά η κυβέρνηση δεν συνέχισε την διαπραγμάτευση και ακολούθησε άλλο δρόμο, δήλωσε ο αντικαγκελάριος.
Δεν μπορεί η Γερμανία να δώσει κονδύλια χωρίς να υπάρξει κάτι από την άλλη πλευρά, γιατί πρέπει να εξηγήσουμε στον δικό μας λαό γιατί δίνουμε αυτά τα κονδύλια, σημείωσε.
Η βασική διαφορά της Ελλάδας από τις άλλες χώρες έχει να κάνει με το γεγονός ότι η χώρα ήθελε να αλλάξει όλες τις προδιαγραφές της ευρωζώνης. Γι' αυτούς τους λόγους κάθε φορά που η κυβέρνηση είχε μια απαίτηση και εμείς λέγαμε ότι πρέπει να ακολουθηθούν προδιαγραφές, αυτοί δεν το αποδέχονταν.
Αν πηγαίναμε έτσι στο τέλος θα αποδιαρθρώνονταν η ευρωζώνη άρα και η Ελλάδα. Αν δεν τηρούσαμε τις προδιαγραφές θα κάναμε κακό στην ευρωζώνη, σημείωσε.
Το δημοψήφισμα είναι για ναι ή όχι στην ευρωζώνη
Όπως είπε ο αντικαγκελάριος το πραγματικό ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι «ναι» ή «όχι» στο ευρώ. Αν επιλεγεί το «ναι» εμείς πρέπει να δώσουμε τα κονδύλια που υποσχεθήκαμε.
Αν αποφασίσει ο ελληνικός λαός κατά κανείς δεν θα πρέπει να έχει την εντύπωση ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μείνει η Ελλάδα ζωντανή, υπογράμμισε ο κ. Γκάμπριελ.
Δεν έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα γίνει Σύνοδος Κορυφής η καγκελάριος είπε ότι με τις δυνατότητες των τηλεπικοινωνιών σήμερα δεν υπάρχει λόγος να πάει κάπου. Όπως είπε ο Τουσκ δεν έθεσε θέμα Συνόδου Κορυφής. Δεν άλλαξε κάτι από την Παρασκευή και γι’ αυτό δεν πιστεύει ότι υπάρχει λόγος. Αν υπάρξει κάτι έκτακτο, πιθανά μετά τη λήξη του προγράμματος, τότε δεν θα έχει πρόβλημα να πει «ναι».
Ο Ζ. Γκάμπριελ απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος παρουσίασε στην Ελλάδα την πρόταση είπε ότι αυτό έγινε από τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ. Σημείωσε ότι υπήρχε συζήτηση για το θέμα τους χρέους, αν η Αθήνα τηρούσε το 2ο πρόγραμμα. Σημείωσε ότι οι Ελληνες ζητούσαν να λυθεί το θέμα του χρέους χωρίς όμως να αναλαμβάνουν ευθύνη για ένα νέο πρόγραμμα. Είχαμε διάθεση για να διαπραγματευτούμε ένα νέο πρόγραμμα αλλά όχι να δώσουμε λευκή επιταγή, συμπλήρωσε.
Να σημειωθεί ότι η καγκελάριος απαντώντας σε ερώτηση για το εάν μπορεί να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση εφόσον επικρατήσει το «ναι» αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας ότι είναι μια νέα κατάσταση στην οποία κανείς δεν μπορεί να πει τι θα γίνει μετά από μια εβδομάδα.