Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Exotix: Ελεγχόμενες οι επιπτώσεις από την ελληνική κρίση

Το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων από την ελληνική κρίση θα είναι απολύτως προσωρινό λόγω των «τειχών ασφάλειας» που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην Ευρωζώνη. Ποιοι ευθύνονται για το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις.

Exotix: Ελεγχόμενες οι επιπτώσεις από την ελληνική κρίση

Μετά την αποτυχία της Ελλάδας και των θεσμών να καταλήξουν σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής, ο Τσίπρας αργά την Παρασκευή το βράδυ ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τους όρους διάσωσης για τις 5 Ιουλίου.

Το Σάββατο, οι Ευρωπαίοι απέρριψαν το αίτημα Ελλάδα για παράταση του προγράμματος.

Τι μπορεί να συμβεί

Όπως είχαμε προβλέψει τον Μάιο, το τελεσίγραφο που παρουσιάστηκε από τους πιστωτές στους Έλληνες ήταν υπερβολικά άκαμπτο και περνούσε πάρα πολλές από τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης. Στο τέλος η διαφωνία ήταν στην ανάγκη για περικοπές στις συντάξεις και τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ. Επιπλέον, οι δύο πλευρές διαφώνησαν για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, καθώς και ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θεώρησε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να καλέσει δημοψήφισμα.

Ωστόσο, σε σύγκριση με την πρόβλεψη μας για το Μάιο, η οποία είχε προβλέψει ότι θα λάβει χώρα στις αρχές Ιουνίου, το δημοψήφισμα δυστυχώς θα έρθει, πολύ αργά για να αποφευχθεί η λήξη στο τέλος Ιουνίου του προγράμματος της ΕΕ και πιθανόν να οδηγήσει σε χρεοκοπία των πληρωμών του ΔΝΤ.

Προσθέτοντας, το Eurogroup απέρριψε το ελληνικό αίτημα για την επέκταση του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας από ένα μήνα. Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε εκ νέου το αίτημά του στις 28 Ιουνίου.

Ο προβληματισμός για την τελευταία στροφή στην ελληνική και ευρωπαϊκή τραγωδία

Πιστεύουμε ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, με δεδομένο το πόσο πολύ έδαφος και οι δύο πλευρές είχαν δώσει στις διαπραγματεύσεις, είναι πολύ ατυχείς. Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν δύσκολος ομιλητής.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη επιμονή από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και μέρος των πιστωτών για την επιβολή σκληρών μεταρρυθμίσεων σε μια χώρα με ξεκάθαρα στο χείλος τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, εκτροχίασε τις συνομιλίες.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες, τις ελληνικές αγορές ομολόγων και άλλες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης;

Τραπεζική αργία στην Ελλάδα: Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την Κυριακή ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να παραμείνουν κλειστές για μια εβδομάδα από σήμερα και μέχρι το δημοψήφισμα ενώ τα όρια για αναλήψεις μετρητών ορίστηκαν σε €60 ημερησίως.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, λόγω της τεράστιας πίεσης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Επιπλέον, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα περιορίσει την παροχή έκτακτης βοήθειας σε ελληνικές τράπεζες. Δεν είμαστε σίγουροι για το πόσες μέρες οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές, αλλά η τραπεζική αργία μπορεί να συνεχιστεί και μετά το δημοψήφισμα. Πριν από αυτό, η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή περαιτέρω περιορισμούς σχετικά με τις αναλήψεις πριν επιτραπεί το εκ νέου άνοιγμα τους.

Πώς αντιδρούν τα ελληνικά ομόλογα

Οι αγορές αντιδρούν πολύ αρνητικά στο πολιτικό χάος στην Ελλάδα. Μέχρι την τελευταία στιγμή, η αγορά φάνηκε να αποτιμά μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Η ανανεωμένη αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδα στην ευρωζώνη έχει ήδη οδηγήσει σε μια μεγάλη πτωτική κίνηση των τιμών. Σήμερα το πρωί η τιμή του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί περισσότερο από 20%.

Η μετάδοση στις αγορές έξω από την Ελλάδα

Θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό τα ελληνικά δεινά να επηρεάσουν τις άλλες ασθενέστερες χώρες της περιφέρειας.

Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις έχουν γίνει εμφανείς κατά τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς η συσχέτιση μεταξύ των μεταβολών των αποδόσεων των κρατικών στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης της κρίσης έχει αυξηθεί στα ίδια επίπεδα με την κρίση του 2012.

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων θα είναι απολύτως προσωρινό λόγω των «τειχών ασφάλειας» που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην Ευρωζώνη, τονίζει η Exotix.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v