Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Όλα τα σενάρια για τη Δευτέρα

Οι προβλέψεις του αμερικανικού οίκου για τις τράπεζες, τις εκροές καταθέσεων και τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Τι εκτιμά για το κρίσιμο δημοψήφισμα και πώς μπορεί να αλλάξει τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Ευρώπη. Η πιθανότητα Grexit και το γεωπολιτικό «χαρτί» της χώρας.

Citigroup: Όλα τα σενάρια για τη Δευτέρα

Ο αμερικανικός οίκος H Citigroup εκτιμάει ότι αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι μια άνετη πλειοψηφία για το στρατόπεδο του «ναι» και όχι μόνο δεν αναμένει Grexit φέτος αλλά βλέπει και χαμηλότερο κίνδυνο Grexit κατά τα επόμενα έτη.

Η Citigroup εξακολουθεί να πιστεύει ότι για μια σειρά από λόγους, κυρίως την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και τη συμμέτοχή στο ΝΑΤΟ, η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ και την Ε.Ε. είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα για την Ευρώπη.

Για την αμερικανική τράπεζα η πιο πιθανή ακολουθία των γεγονότων θα είναι:

i) τη Δευτέρα 29 Ιουνίου θα υπάρξει μεγάλη εκροή στις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα την πιθανή επιβολή ελέγχου κεφαλαίων όπως στην περίπτωση της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων ορίων απόσυρσης των καταθέσεων, υποχρεωτικές τραπεζικές αργίες και περιορισμούς στις εξωτερικές πληρωμές.

ii) η Ελλάδα δεν προχωράει στην πληρωμή του € 1,5 δισ. που οφείλει στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου και, κατά συνέπεια, βρίσκεται αποκομμένη από περαιτέρω χρηματοδότηση του ΔΝΤ,

iii) Η ΕΚΤ περιορίζει την πρόσβαση στον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες

iv) Από την Τετάρτη 1 Ιουλίου έως την Παρασκευή 3 Ιουλίου, αυστηρότερη επιβολή μέτρων επί των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, έλεγχοι στην απόσυρση των καταθέσεων και των λοιπών εξωτερικών ελέγχων πληρωμών είναι πολύ πιθανό σενάριο.

Για τη Citigroup το βασικό σενάριο είναι η επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα. Η άνετη πλειοψηφία για το στρατόπεδο του «ναι» θα οδηγήσει είτε σε καθυστερημένη επέκταση του ευρωπαϊκού προγράμματος (που λήγει στις 30 Ιουνίου) ή σε ένα νέο προσωρινό πρόγραμμα, που θα πάει ως το τέλος του έτους.

Εάν οι ελληνικές αρχές συμμορφωθούν με τους όρους της παρούσας επέκτασης ή ενός προσωρινού προγράμματος, αυτό θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για ένα νέο μονοετές ή πολυετές πρόγραμμα μετά το τέλος του 2015.

Δεδομένου του ιστορικού των ελληνικών αρχών στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο, είναι πιθανό ότι οι διαφωνίες και οι εντάσεις μεταξύ των θεσμικών οργάνων και της ελληνικής κυβέρνησης θα φουντώσουν και πάλι σύντομα. Επομένως, η επανάληψη του σεναρίου από την αρχή του 2015 είναι δυνατή.

Ένα αρκετά πειστικό «Ναι» θα μπορούσε, όπως τόνισε και η κ. Λαγκάρντ, να δημιουργήσει τα περιθώρια για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Οι θεσμοί φέρεται να ήταν έτοιμοι να προσφέρουν περαιτέρω παραχωρήσεις στην Ελλάδα, όταν οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν εξαιτίας της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος.

Η Citigroup εξακολουθεί να πιστεύει ότι για μια σειρά από λόγους, κυρίως την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και τη συμμέτοχη στο ΝΑΤΟ, η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ και την Ε.Ε. είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με ένα «Όχι» στο δημοψήφισμα ή ένα μη πειστικό «Ναι», είναι δύσκολο να δούμε μια κυβέρνηση πρόθυμη και ικανή να εφαρμόσει τις τελευταίες προτάσεις των θεσμών για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, εκτιμά η Citi. Εάν δεν υπάρξει αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα ή μεγάλη αλλαγή θέσεων μεταξύ των θεσμών, η διολίσθηση προς το Grexit θα ήταν πολύ πιθανή, αν και θα μπορούσε να πάρει πολύ χρόνο.

Αν το Grexit τελικά συμβεί αυτό θα έχει πιθανότατα σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα. Ο οίκος θεωρεί ότι το Grexit (αν συμβεί) κατά πάσα πιθανότητα θα έχει μικρές μόνο και προσωρινές αρνητικές συνέπειες για τις συνολικές οικονομικές προοπτικές των χωρών της ζώνης του ευρώ, αντανακλώντας τη χαμηλήοικονομική και χρηματοοικονομική έκθεση στην Ελλάδα.

Όμως, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έστελνε μια «κρυάδα» σε όλη την Ευρώπη και ενίσχυε τους φόβους ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδύναμη θέση την περιφέρεια της Ευρώπης κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παγκόσμιας αστάθειας.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v