Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό: Κρας τεστ των πρότασεων Αθήνας-ΔΝΤ

Σε ποια σημεία εντοπίζεται το «ρήγμα» μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ στο ασφαλιστικό. Οι επιπτώσεις για τις εισφορές και πρόωρες συντάξεις. Για ποιο ζήτημα υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Οι ωφελημένοι από τις δυο προτάσεις. Τα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Ασφαλιστικό: Κρας τεστ των πρότασεων Αθήνας-ΔΝΤ

Στην κατάργηση του ΕΚΑΣ και σε μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις, μέσω της αύξησης των εισφορών στους ήδη συνταξιούχους επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο αύξησης του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, όπως αυτό περιγράφεται στην ελληνική πρόταση προς τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Η πρόταση του ΔΝΤ δεν απέχει πολύ από την αρχική πρόταση των θεσμών, όπως αυτή είχε παρουσιαστεί από τον Ζ.Κ. Γιούνκερ στον Αλ. Τσίπρα.

Τα σημεία κλειδιά, που θα κρίνουν την επίτευξη ή όχι της συμφωνίας, καθώς απέχουν πολύ από την ελληνική πρόταση, είναι το θέμα του ΕΚΑΣ, με το ΔΝΤ να μην αναφέρει οτιδήποτε για αντικατάστασή του από κάποιο άλλο, προνοιακό επίδομα σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά και η έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στο θέμα της προστασίας των θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, στην περίπτωση της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ απορρίπτοντας τις αυξήσεις των εισφορών σε εργοδότες και εργαζόμενους, ήτοι 350 εκατ. ευρώ για το 2015 και 800 εκατ. ευρώ για το 2016, ζητούν την κατάργηση του ΕΚΑΣ και εξάλειψη των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων μέχρι το 2022 και μάλιστα χωρίς καμία αναφορά στα θεμελιωμένα δικαιώματα. Αγκάθι θεωρείται πλέον και το θέμα των εισφορών υγείας που πληρώνουν οι συνταξιούχοι καθώς η ελληνική κυβέρνηση απέσυρε την πρότασή της, θεωρώντας οτι πρόκειται για ένα σκληρό μέτρο για τους συνταξιούχους.

Το ταμείο επιμένει στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων του 2010 και 2012 με πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863 που προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (βασική και αναλογική) καθώς και πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και τα εφάπαξ ή ισοδύναμα για την αναστολή της, χωρίς όμως κρατική χρηματοδότηση.

Η ελληνική πρόταση δεν κάνει καμία αναφορά στα δύο παραπάνω θέματα, καθώς έχει αποφασίσει να μην εφαρμόσει βασικές διατάξεις του 3863 (νόμος Λοβέρδου -Κουτρουμάνη) που οδηγούν σε μειώσεις κύριων συντάξεων, ενώ ήδη, δεν εφαρμόζει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Για τα οποία, το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι όλα πρέπει να ενταχθούν στο υπερ-επικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑ, θέση που περιλαμβάνεται και στο ελληνικό κείμενο, όμως οι δανειστές επιμένουν η χρηματοδότησή τους να μην επιβαρύνει το δημόσιο. 
Σκληρή γραμμή ακολουθεί το ταμείο και στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Ζητεί άμεσα, από την 1η Ιουλίου του 2015 και έως το 2022 την πλήρη εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων έτσι ώστε τα γενικά όρια συνταξιοδότησης για όλους να είναι στα 67 ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας. Στο κείμενο του Ταμείου δεν γίνεται καμία αναφορά στα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, στα δικαιώματα δηλαδή αυτών που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και μπορούν ανά πάσα στιγμή να συνταξιοδοτηθούν. Εξαιρεί μόνο τους εργαζόμενους στα Βαρέα και τις μητέρες με ανάπηρα τέκνα. Όσο για όλους τους υπόλοιπους, συμφωνεί με την ελληνική πρόταση για αύξηση του πέναλτι κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, άνω του 6% που ήδη ισχύει.

Το ΔΝΤ ζητεί την κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, χωρίς καμία αναφορά σε υποκατάστασή του με κάποιο προνοιακό επίδομα.

Όσο για την αύξηση ων εισφορών, συμφωνεί με την αρχική πρόταση της κυβέρνησης η οποία όμως αποσύρθηκε από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και επαυξάνει. Συγκεκριμένα, ζητεί αύξηση στις εισφορές των ήδη συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 4% στο 6% (η Ελλάδα πρότεινε 5%). Η εισφορά θα επιβάλλεται επί της κύριας σύνταξης, ενώ ζητεί να επιβληθεί και 6% επί της επικουρικής.

Επίσης, το ΔΝΤ ζητεί:

-Μεγαλύτερη διασύνδεση εισφορών παροχών
-Υπολογισμό εισφορών στον ΟΑΕΕ με βάση το πραγματικό εισόδημα
- Ενοποιήσεις ταμείων ώστε έως το 2017 να υπάρχει ένα ταμείο
- Αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ ή ένταξή του σε άλλο ταμείο
- Εφαρμογή της βασικής, αναλογικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

Αντίστοιχες προτάσεις υπάρχουν και στο ελληνικό κείμενο, καθώς η κυβέρνηση δέχεται μεγαλύτερη διασύνδεση εισφορών παροχών με σεβασμό στην τριμερή χρηματοδότηση, υπολογισμό εισφορών στον ΟΑΕΕ με βάση το πραγματικό εισόδημα, ενοποιήσεις ταμείων σε 3 φάσεις έως το 2018, αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ ή ένταξή του σε άλλο ταμείο, μετά από διάλογο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v