Παίρνει «φωτιά» η διαπραγμάτευση

Συνεχείς συσκέψεις, τηλεφωνήματα όλων με όλους και κυβερνητικό συμβούλιο αύριο. Με «μηνύματα ψυχραιμίας» απαντά το Μαξίμου στις αυστηρές προειδοποιήσεις των δανειστών που μιλούν ακόμα και για πτώχευση. Το σενάριο της παράτασης και τι αποδέχεται η Αθήνα. Πώς οριοθετείται η κατάσταση ενόψει της κρίσιμης Δευτέρας.

Παίρνει «φωτιά» η διαπραγμάτευση

Για τη... μητέρα των μαχών που θα δοθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες σε όλα τα επίπεδα (Θεσμοί, EWG, Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής) προετοιμάζονται κυβέρνηση και δανειστές. Οι ώρες για την κρισιμότερη ίσως μέρα των διαπραγματεύσεων μετρούν αντίστροφα και το Σαββατοκύριακο προβλέπεται θυελλώδες στο παρασκήνιο.

Οι συσκέψεις θα διαδέχονται η μία την άλλη και τα τηλεφωνήματα μεταξύ Αθήνας και των πιστωτών μεταξύ τους θα πάρουν «φωτιά». Ελπίδα να κλειστούν οι βάσεις για την οριστική συμφωνία. Η Δευτέρα αναμένεται «μεγάλη» δεδομένου ότι έχει προγραμματιστεί Eurogroup και μετά η Σύνοδος Κορυφής την οποία δεν αποκλείεται να διαδεχτεί νέο Eurogroup, δεδομένου ότι όπως ξεκαθάρισε ο Ντ. Τουσκ οι ηγέτες δεν θα ασχοληθούν με τεχνικά θέματα καθώς αυτά είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών.

Τα χρονικά περιθώρια, πάντως, εξαντλούνται και μέχρι και την τελευταία στιγμή οι δύο πλευρές συνεχίζουν το σκληρό «πόκερ».

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αξιοπρόσεκτη ψυχραιμία το μπαράζ τελεσιγράφων στο οποίο επιδόθηκαν και χθες εκπρόσωποι των θεσμών (Τουσκ, Γιούνκερ κ.ά.) και τόσο με επίσημη ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού χθες το πρωί όσο και με διαρροές αργά το απόγευμα εμφανιζόταν καθησυχαστική και αισιόδοξη για την έκβαση των διαβουλεύσεων.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το διήμερο ταξίδι του στη Μόσχα, επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και είχε σύσκεψη περίπου τριών ωρών με το οικονομικό επιτελείο. Συζητήθηκε το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης μέχρι το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. 

Ο κ. Σταθάκης εξερχόμενος του Μαξίμου δήλωσε πως η κυβέρνηση επιδιώκει μια συμφωνία τη Δευτέρα.

O πρωθυπουργός αναμένεται τις επόμενες ώρες να έχει επικοινωνία με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ. Από την πλευρά του ο Αλ. Φλαμπουράρης σε νέα συνέντευξή του εκτίμησε πως ο Αλ. Τσίπρας θα επικοινωνήσει απόψε με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Παράλληλα αύριο Κυριακή στις 11:00, θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η πίεση στις τράπεζες

Ο κλοιός των έξωθεν πιέσεων συνοψίζεται σε μία φράση: «Φέρτε μας βιώσιμες προτάσεις για να καταλήξουμε θετικά, αλλιώς στο τραπέζι υπάρχει και το κακό σενάριο».

Στην κυβέρνηση μιλούν για αναμενόμενες πιέσεις που έχουν σκοπό τα μέγιστα δυνατά οφέλη της άλλης πλευράς στο τέλος της διαπραγμάτευσης και υπενθυμίζουν ότι η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν, αφού το πρόβλημα δεν θα το έχει μόνη η Ελλάδα αλλά και οι πιστωτές της.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που συνάντησε χθες τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό, μίλησε για «πολυδιάστατη στρατηγική» και για τη δυνατότητα να βρούμε «νέα ασφαλή λιμάνια», φράσεις με τις οποίες προκάλεσε έντονες συζητήσεις.

Την ίδια ώρα η ΕΚΤ, παρέχοντας 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον ρευστότητα στον ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να καλύψει τις αυξημένες εκροές, ουσιαστικά εξασφάλισε ζωτικό χρόνο μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, όπου θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το σκηνικό και κατά συνέπεια και η περαιτέρω στάση της Φρανκφούρτης.
Αναφορικά με τις τραπεζικές καταθέσεις, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με δήλωσή του στο CNN, διαμήνυσε ότι «είναι ασφαλείς», ενώ και το Μέγαρο Μαξίμου, στην ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι «όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου, θα διαψευστούν».

Χρέος και συντάξεις

Στη Σύνοδο της Δευτέρας, όπως αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, «μπορεί να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες για να κλείσει η συμφωνία, εκτός και αν οι δανειστές φέρουν ξαφνικά επιπλέον ζητήματα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Εκτιμώ ότι βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ», σημειώνει, ενώ κάνει λόγο για «επικαιροποίηση» των αποφάσεων που έχουν γίνει ήδη αποδεκτές και από τις δύο πλευρές, μεταξύ των οποίων και των 47 σελίδων της ελληνικής πρότασης που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Η ίδια πηγή δεν αποκλείει το σενάριο της παράτασης του προγράμματος μέχρι το τέλος του έτους, οπότε μπορεί να παραπεμφθεί και το μεγαλύτερο μέρος του ασφαλιστικού. «Σε μια τέτοια περίπτωση, θα αποδεσμευτούν τα 11 δισ. και θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε με την αναγκαία χρονική άνεση τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνουμε από τις αρχές του 2016», προσθέτει.

Το πλαίσιο που επιθυμεί η κυβέρνηση για την συμφωνία περιέγραψε χθες ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού, Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. Αφορά την εκκίνηση των συζητήσεων για την απομείωση του χρέους, ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, καμία νέα περικοπή στις συντάξεις και, σε αντιδιαστολή, μείωση του αριθμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Όσον αφορά το χρέος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ανανεωθεί η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 χωρίς επιπλέον συγκεκριμενοποίηση.

Το πρωτογενές πλεόνασμα δείχνει να έχει καταλήξει στο 1% και ο ΦΠΑ σε τρεις κλίμακες, την μικρή (6,5%), τη μεσαία (13%) και την υψηλή (23%).

Στις ιδιωτικοποιήσεις θα υπάρχει σύμπραξη και του ελληνικού δημοσίου, ενώ θα παραχωρηθεί το μάνατζμεντ, με πρώτες κινήσεις τον ΟΛΠ και τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Για τη μείωση των αμυντικών δαπανών που φέρονται να ζητούν οι πιστωτές, ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται ανένδοτος αλλά αναμένεται να συζητήσει το ζήτημα με τον πρωθυπουργό μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σε μια προσπάθεια πάντως να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη ο Γιάνης Βαρουφάκης έβαλε στο τραπέζι και την πρόταση για «σκληρό δημοσιονομικό φρένο», μέτρο που μεταφράζεται σε αυτόματες οριζόντιες περικοπές όποτε διαπιστώνεται δημοσιονομικός «εκτροχιασμός».

«Επείγουσα ανάγκη»

Το βράδυ έγινε νέα παρέμβαση στο ελληνικό ζήτημα από τον αμερικανικό παράγοντα με ξεχωριστή σημασία: «Πιστεύουμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους διεθνείς εταίρους της να λάβουν μέτρα για την επίτευξη συμβιβασμού», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ο Ερικ Σουλτς και πρόσθεσε: «Και οι δύο πλευρές χρειάζεται πράγματι να εργαστούν με ταχείς ρυθμούς με στόχο την οριστικοποίηση ενός προγράμματος αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα μπορέσει να θέσει τα θεμέλια για σταθερή ανάπτυξη στο εσωτερικό της ευρωζώνης».

Η ελληνική πλευρά δίνει μεγάλη έμφαση και στην παρέμβαση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Βέρσμποου ο οποίος υπογράμμισε τη σπουδαία γεωστρατηγική θέση της χώρας μας. Όπως χαρακτηριστικά είπε, ανησυχεί μπροστά στο ενδεχόμενο ενός Grexit και θεωρεί πως μια πιθανή έξοδος της χώρας μας από την Ευρωζώνη θα έθετε σε κίνδυνο τη διεθνή ασφάλεια στην Ήπειρο μας, με αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v