Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία ή ρήξη παίζονται σε 84 ώρες

Εφτασε η ώρα του «make or break» με Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Γράφεται νέα ελληνική πρόταση για να γεφυρώσει τις αποστάσεις. Τρία συν ένα σημεία στα οποία η κυβέρνηση αρνείται να υποχωρήσει. Eurogroup το μεσημέρι της Δευτέρας.

Συμφωνία ή ρήξη παίζονται σε 84 ώρες

Το Μαξίμου εργάζεται για συμφωνία. Το «αλλά» αφορά το αδιαπραγμάτευτο τρίπτυχο «δημοσιονομικό-χρηματοδοτικό-αναπτυξιακό» που πρέπει να αποτελεί το στίγμα της, συν η αναφορά στο χρέος «όχι στη λεπτομέρεια της διευθέτησής του, αλλά και όχι ως γενικόλογη αναφορά».

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ένα τέτοιο «πακέτο» θα μπορεί να περάσει από την κοινωνία και την πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή (χωρίς να συνυπολογίζεται η θετική στάση τμήματος της αντιπολίτευσης). Σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγει στη λαϊκή κρίση, όπως δήλωσε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο BBC, αν και μία τέτοια εξέλιξη δεν δείχνει να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες.

Δευτέρα και... τέλος

Πλέον, καταληκτικός σταθμός της διαπραγμάτευσης θεωρείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής σε επίπεδο ευρωζώνης την Δευτέρα το βράδυ. Νωρίτερα τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί Eurogroup. 

Το χθεσινό Eurogroup τελείωσε σε πολύ κακό κλίμα με τους δανειστές να ξεκαθαρίζουν ότι η Αθήνα πρέπει να υποβάλει προτάσεις. Κατ΄ αρχήν, η κυβέρνηση «χαιρέτησε» με δήλωση του πρωθυπουργού την εξέλιξη διότι, όπως λένε στελέχη της, επιβεβαίωσε τη θέση της ότι η απόφαση θα ληφθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και όχι σε τεχνοκρατικό. 

Παρά ταύτα, αν δεν βγει λευκός καπνός, τα περιθώρια για την κανονική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη-Παρασκευή θα είναι μηδαμινά, καθώς αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα από το πρωί της Τρίτης...

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την Αγία Πετρούπολη (σ.σ. επιστρέφει αργά απόψε) βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Νίκο Παππά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την τελική επεξεργασία της ελληνικής πρότασης, ώστε αυτή να γνωστοποιηθεί στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Το πιθανότερο, είναι η επικοινωνία να γίνει το Σάββατο ώστε να υπάρξει χρονικό περιθώριο για έκτακτο Eurogroup την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας, όπως άλλωστε άφησε να εννοηθεί χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το τρίπτυχο της συμφωνίας

Με την παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος να είναι στο τραπέζι ως η μοναδική διέξοδος (δεν υπάρχει χρόνος για συμφωνία, εφαρμογή και εκταμίευση ως τις 30 Ιουνίου παραδέχτηκε ο επικεφαλής του Eurogroup), το κυβερνητικό επιτελείο εστιάζει στη ρευστότητα: «μία χρηματοδότηση 'τόσο όσο' να πληρώνουμε τις δόσεις στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ δεν έχει νόημα. Θα παρατείνει το μαρτύριο και θα διαλύσει τελείως την εσωτερική αγορά», λένε υπουργοί που τάσσονται ευθέως υπέρ της συμφωνίας και κατά της ρήξης.

Ως προς το δημοσιονομικό κενό, διαβεβαιώνουν ότι «τα βρήκαμε» για το τρέχον έτος και μας χωρίζει 0,5% του ΑΕΠ για το 2016 – όπως ανέφερε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στο προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών χθες.

Την... έκπληξη εν προκειμένω την έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο χθεσινό Eurogroup: προκαταλαμβάνοντας τους «σκληρούς» υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, αναγνώρισε ότι υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας στους εταίρους (σ.σ. ως αποτέλεσμα των πρακτικών που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις μετά τις επιμέρους συμφωνίες) και πρότεινε: το Δημοσιονομικό Συμβούλιο να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και να φρενάρει ακαριαία κάθε εκτροπή από τους στόχους με αυτόματες οριζόντιες περικοπές...

Το αναπτυξιακό πακέτο των 35 δισ., που θα προβληθεί ως η ατμομηχανή για τη επανεκκίνηση της οικονομίας, θεωρείται αναγκαίο κομμάτι που θα συνθέσει τη συμφωνία. Δηλαδή χρονοδιαγράμματα, εμπροσθοβαρής χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και ενίσχυση δανείων.

Χρέος έστω και χωρίς «λεπτομέρειες»

Ως προς το χρέος, κυβέρνηση θα επιμείνει σε μία συνολική λύση («έστω και χωρίς λεπτομέρειες στο κείμενο της συμφωνίας») που θα δίνει προοπτική βιωσιμότητας και θα λειτουργήσει ως «αντίβαρο» στο εσωτερικό της χώρας - και στους κυβερνητικούς βουλευτές.

Ο κ. Δραγασάκης επέμεινε χθες στο σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική πλευρά (και τμήμα της ευρωπαϊκής...) για μετακύλιση των οφειλών προς την ΕΚΤ ύψους 27 δισ. ευρώ, με μεταφορά των σχετικών ομολόγων στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

H «ιερή αγελάδα» των συντάξεων

Αλυτα ζητήματα παραμένουν – μέχρι στιγμής – αυτά που αφορούν τις συντάξεις και τις περαιτέρω μειώσεις αμυντικών δαπανών.

Ως προς το πρώτο, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει «λίπος» υψηλών συντάξεων για να περικοπεί και να προσφέρει δημοσιονομικό όφελος.

Κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν την επιμονή των «θεσμών» στην ανάγκη «να δείξουν στα δικά τους ακροατήρια ότι (και) η νέα κυβέρνηση άγγιξε 'την ιερή αγελάδα' των συντάξεων» όπως οι προηγούμενες.

Οι πλέον «ρεαλιστές» πάντως του κυβερνώντος κόμματος εισηγούνται «να πειραχτούν οι υψηλές επικουρικές» προκειμένου να υπάρξει διέξοδος.

Και το «ρήγμα» με τους ΑΝΕΛ

Ως προς το δεύτερο, εκτιμούν ότι το αίτημα για συν 250 εκατ. ευρώ περικοπές στις αμυντικές δαπάνες (σ.σ. έχουμε προτείνει ήση 200 εκατ. ευρώ) προβάλλεται «για να υπάρξει ρήγμα στην συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ». Κι αυτό διότι ο Πάνος Καμμένος δεν έχει δημιουργήσει μέχρι τώρα «πρόβλημα» στη διαπραγμάτευση, αλλά «πάτησε πόδι» προχθές στο εν λόγω αίτημα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v