Μόλις 2 με 3 χρόνια ζωής έχει το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), ένα ταμείο "άδειο" από ασφαλιστικές εισφορές, αφού καλύπτει μονο προ-συνταξιοδοτικά δικαίωμα μερίδας τραπεζοϋπαλλήλων που είχαν προσληφθεί για πρώτη φορά, έως το τέλος του 1992. Πρόκειται για ένα ταμείο "κλειστό", καθώς οι νεοπροσλαμβανόμενοι, από το 1993 και μετά, υπάγονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), και κατά συνέπεια είναι ένα ταμείο μη βιώσιμο από τη γέννησή του. Το συμπέρασμα αυτό αναφέρεται στην παρουσίαση που έκανε χθες, η ΟΤΟΕ, κατά τη διάρκεια της ημερίδας για τη νέα εποχή της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.
Η χαριστική βολή για το μόρφωμα στο οποίο πλέον, οι εν ενεργεία ασφαλισμένοι δεν ξεπερνούν τους 1.800 ενώ οι συνταξιούχοι ανέρχονται σε περίπου 10.000, δόθηκε το 2013, όταν οι ασφαλισμένοι της πρώην τράπεζας Πίστεως που είχαν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντάχθηκαν για επικουρική σύνταξη στο ΕΤΕΑ και παράλληλα οι εισφορές εργαζομένων και εργοδότη έφυγαν από το ΕΤΑΤ και δίνονται πλέον στο υπερ-επικουρικό των μισθωτών.
Πλέον, το ταμείο έχει περιουσία της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένει άλλα 67 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα δύο επόμενα έτη. Εκτιμάται δε, ότι οι υποχρεώσεις του προς τους συνταξιούχους του, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ανέρχονται σε περίπου 72 εκατ. ευρώ (σχεδόν 90 εκατ. το χρόνο). Τα ποσά αυτά φθάνουν για την πληρωμή των συντάξεων τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.
Η ΟΤΟΕ αναμένεται να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία ενιαίου ταμείου ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων, και ήδη έχει ζητήσει από τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη να μην ενταχθεί το ΕΤΑΤ στο υπερ-επικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑ.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η ΟΤΟΕ και για τις εργασιακές σχέσεις στον τραπεζικό κλάδο, με το εργατικό δυναμικό να συρρικνώνεται συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2008 έως το τέλος του 2014 το προσωπικό των τραπεζών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 31% ή κατά 20.509 εργαζόμενους. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η μείωση προσωπικού υλοποιήθηκε μέσω προγραμμάτων συνταξιοδότησης ή πρόωρης αποχώρησης.
Μόνη εξαίρεση οι εργαζόμενοι των έξι συνεταιριστικών τραπεζών, των οποίων ανακλήθηκε η άδεια. Μεταξύ Οκτωβρίου 2011 και Απριλίου 2015, αναδιαρθρώθηκαν, μεταβιβάστηκαν και εξυγιάνθηκαν συνολικά 12 εμπορικές τράπεζες, στις οποίος το 2012 απασχολούντο, 22.659 εργαζόμενοι.
Το ίδιο διάστημα, ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας έξι συνεταιριστικών τραπεζών με 406 εργαζόμενους, ενώ 8 ξένες τράπεζες διέκοψαν τη λειτουργία τους στην Ελλάδα. Ήδη, από την 1/1/2015 από τους 45.654 εργαζόμενους στις τράπεζες, η συντριπτική τους πλειοψηφία (44.001 ή 96,3%) απασχολούντο σε 5 τράπεζες.
Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, η αναδιάρθρωση αυτή δεν ήταν μια καλά σχεδιασμένη κίνηση. Αντίθετα, ήταν μια αμυντική κίνηση συνένωσης δυνάμεων αλληλένδετη με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που σε συνδυασμό με την συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, οδήγησε σε ανατροπές των θεσμικών και μισθολογικών κατακτήσεων του κλάδου.
Οι εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων διεκδικούν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την κατάργηση μιας σειράς διατάξεων που ανέτρεψαν τα δεδομένα.
Αλλά και για τον κλάδο της υγείας, η ΟΤΟΕ προτείνει τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα υγείας για το σύνολο των εργαζόμενους στον κλάδο.
Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη διερευνάται η δυνατότητα δημιουργίας ενός συμπληρωματικού προγράμματος παροχών, που θα αφορά τους εν ενεργεία τραπεζοϋπαλλήλους αλλά και τους συνταξιούχους του κλάδου.