Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια είναι η πρόταση Γιούνκερ για την Ελλάδα

Τα δυο θέματα που θα καθορίσουν το εάν μπορεί να κλείσει η συμφωνία. Ποιες είναι οι κινήσεις του επικεφαλής της Κομισιόν και πώς καλείται να αντιδράσει η Αθήνα. Μοιρασμένοι οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup. Τα σενάρια για Σύνοδο Κορυφής.

Ποια είναι η πρόταση Γιούνκερ για την Ελλάδα

Μεγάλη σύγχυση έχει προκληθεί για το εάν υπάρχει πρόταση προς την Ελλάδα από τον πρόεδρο της Κομισιόν και εάν η πρόταση αυτή είναι διαφορετική από αυτή των τριών θεσμών που έχει παραδοθεί στην ελληνική πλευρά.

Το Euro2day.gr έγραψε χθες αποκλειστικά, και έχει επιβεβαιωθεί ότι ο Ζαν-Κλωντ Γιουνκερ θα τηλεφωνούσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ότι η πρόταση του παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ποια είναι αυτή η πρόταση; Αυτή που παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά εκ μέρους του κ. Γιούνκερ από τους τρεις θεσμούς δηλαδή την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Γιατί αναφερόμαστε σε πρόταση Γιούνκερ τότε; Επειδή, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, στις δύο συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος της Κομισιόν με τον Αλέξη Τσίπρα και ιδιαίτερα αυτήν της περασμένης εβδομάδας όπου έγινε παρουσία του Νίκου Παππά και του διευθυντή του γραφείου του κ. Γιούνκερ, Μάρτιν Σαλμαγιερ, ο κ. Γιούνκερ έκανε -ή τουλάχιστον πίστευε ότι έκανε- μια ειλικρινή κουβέντα με τον πρωθυπουργό στην οποία πήγε την πρόταση των θεσμών ένα βήμα πάρα πέρα.

Αξιόπιστες πηγές ανέφεραν ότι συζητήθηκε και προτάθηκε στην ελληνική πλευρά να φέρει εναλλακτικές προτάσεις στο ασφαλιστικό και τις δαπάνες του για το 2016 (που το ΔΝΤ έθετε στο 1% του ΑΕΠ). Σημειώθηκε ότι δεν υπήρχε θέμα αύξησης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ή κόψιμο στο ΕΚΑΣ εάν βρεθούν ισοδύναμα και ότι η Κομισιόν εφόσον υπάρχει συμφωνία για τις πρόωρες συντάξεις και από ότι μαθαίνουμε (προφορική) συμφωνία για μείωση ορισμένων πολύ υψηλών επικουρικών συντάξεων, θα αναλάμβανε την πρωτοβουλία να πείσει και την υπόλοιπη ΕΕ.

Η τελευταία θα περιελάμβανε και διαπίστωση ότι το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο (κάτι στο οποίο συμφωνεί και η κυβέρνηση όπως φάνηκε ξεκάθαρα και από το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα) και ότι θα γίνονταν οι απαραίτητες μελέτες μέσα στο καλοκαίρι για να καταλήξουν οι δυο πλευρές στα σωστά μέτρα το Φθινόπωρο.

Αυτή η συμφωνία θα γινόταν -κατά τον κ. Γιούνκερ- μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ και θα απομόνωνε το ΔΝΤ αναγκάζοντας το να συμφωνήσει. Όμως οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα μετά την συνάντηση έφεραν και τα γνωστά αποτελέσματα με την έκρηξη Γιούνκερ.

Μάλιστα στην συνάντηση των τεσσάρων η Κομισιόν έδωσε στην Ελλάδα και εναλλακτικές προτάσεις για τα ισοδύναμα μέτρα που θα μπορούσε να παραδώσει, όπως περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών κατά περίπου 450 εκατομμύρια ετησίως αντί 200 που αντιπρότεινε τελικά η ελληνική πλευρά.

Η πρόταση Γιούνκερ, με άλλα λόγια, ήταν η προσπάθεια του προέδρου της Κομισιόν να «χαλαρώσει» την πρόταση των θεσμών με τον τρόπο που εξηγήσαμε πιο πάνω.

Οι πηγές μας λένε ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει ούτε νέα πρόταση, ούτε βελτιωμένη πρόταση από τον κ. Γιούνκερ και ότι τα πράγματα θα κυλίσουν αναλόγως με το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup.

Η Κομισιόν εξακολουθεί να πιστεύει ότι εάν όντως ο κ. Τσίπρας επιθυμεί λύση τότε η πρόταση αυτή που παραμένει στο τραπέζι μπορεί να συμπληρωθεί με τα ανάλογα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης ώστε να μην απορριφθούν.

Συγκεκριμένοι κύκλοι της ΕΕ μας ανέφεραν ότι εάν βγάλεις την καχυποψία, τις δηλώσεις και το παρασκήνιο από την εξίσωση, τα δύο θέματα που εκκρεμούν είναι:

1. Το ασφαλιστικό και πώς θα λυθεί η διαφωνία του 1% του ΑΕΠ για το 2016

2. Το χρέος. Η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι υπάρχει σχέδιο για το οποίο ενημερώθηκε προφορικά. Το σχέδιο όμως αυτό η ΕΕ δεν πρόκειται να φέρει μπροστά τώρα για πολιτικούς λόγους και θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα επιλύσει. 

Τι θα γίνει στο Eurogroup

Οι υπουργοί οικονομικών είναι μοιρασμένοι. Υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν ότι δεν έχουν ενημερωθεί σωστά για τα τεκταινόμενα και ότι μια λύση δεν μπορεί να γίνεται μόνο με τη συμμετοχή της Γαλλίας και της Γερμανίας. Εάν η ελληνική πλευρά δεν καταθέσει βελτιωμένες προτάσεις και ο κ. Βαρουφάκης αρκεστεί στην παρουσίαση προτάσεων που είναι ήδη γνωστές, τότε το θέμα θα συζητηθεί για λίγο πριν οι υπουργοί περάσουν στο επόμενο.

Υπάρχει μερίδα υπουργών που πιστεύουν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup έχοντας την φιλοδοξία να επανεκλεγεί θα φέρει κάποιου είδους πρόταση στο τραπέζι που θα ξεκλειδώνει το αδιέξοδο και θα παραπέμπει ίσως σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Όμως όπως μαθαίνουμε, αρκετοί αρχηγοί κρατών αντιτίθενται στην προοπτική αυτή γιατί δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό στο οποίο να μπορούν να διαπραγματευτούν με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα κι άλλου αδιεξόδου.

Οι αρχηγοί κρατών δεν έχουν την δυνατότητα να καταπιαστούν με τεχνικά θέματα και γραμμή προς γραμμή μέτρα ώστε να επιλυθούν όλα τα προβλήματα σε μια σύνοδο.

Με το ενδεχόμενο παράτασης να είναι ορατό απομένει να δείξει εάν η ελληνική πλευρά θα κερδίσει κάτι παραπάνω από μια έκτακτη σύνοδο ή από το Eurogroup παρά από την πρόταση της Κομισιόν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v