Στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί σήμερα, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Πρόκειται για νομοσχέδιο-σκούπα με σειρά ασφαλιστικών διατάξεων που αφορούν μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων, μεταξύ των οποίων οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ, το Ταμείο μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων. Διάταξη που αναμένεται να περιληφθεί στο σχέδιο νόμου που έχει καταρτίσει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, προβλέπει την ελάφρυνση «παλαιών» και «νέων» ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ, καθώς παγώνει την υποχρεωτική -από το 2011- μετάταξη των νέων ασφαλισμένων ελευθεροεπαγγελματιών (όσοι μπήκαν στην ασφάλιση μετά την 1/1/1993) σε υψηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες.
Παράλληλα, τους δίνει τη δυνατότητα να υπαχθούν μέχρι και το τέλος του 2016 σε μια εκ των δυο κατώτερων κατηγοριών, από αυτήν στην οποία υπάγονται ως σήμερα υποχρεωτικά.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, το μηνιαίο κέρδος εκτιμάται σε περίπου 97 ευρώ για τους υγειονομικούς (ΤΣΑΥ), 120 ευρώ για τους νομικούς (ΤΑΝ) και 150 ευρώ για τους μηχανικούς (ΤΣΜΕΔΕ).
Η ίδια διάταξη προβλέπει και ελάφρυνση των εισφορών για τους παλαιούς ασφαλισμένους με κατάργηση διατάξεων που νομοθετήθηκαν το 2011, η οποία οδηγεί σε μειώσεις της τάξης των 40 ευρώ για όλους τους κλάδους. Δυνατότητα υπαγωγής στην παραπάνω διάταξη, θα έχουν όσοι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.
Μάλιστα, αν η σχετική αίτηση υποβληθεί εντός του 2015, παρέχεται το δικαίωμα αναδρομικής υπαγωγής σε κατώτερη κατηγορία από 1/1/2015.
Η διάταξη βέβαια, ορίζει ξεκάθαρα ότι για τη δυνατότητα ένταξης σε αυτή, θα πρέπει είτε να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, είτε να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και να εξυπηρετούνται κανονικά οι δόσεις.
Η ρύθμιση των 100 δόσεων
Για το λόγο αλλά και για τη σημαντική συμμετοχή στη ρύθμιση των 100 δόσεων που λήγει στις 26 Ιουνίου πολλοί εκτιμούν ότι θα δοθεί, έστω και μικρή, νέα παράταση. Μέχρι χθες, 16 Ιουνίου είχαν καταθέσει αιτήσεις 221.643 οφειλέτες για την τακτοποίηση οφειλών άνω των 4,5 δισ. ευρώ και ήδη έχουν εισρεύσει στα ταμεία έσοδα της τάξης των 171,61 εκατ. ευρώ.
Η μεγαλύτερη συμμετοχή παρατηρείται στο ΙΚΑ, με τους 79.069 οφειλέτες που κατέθεσαν αίτηση να τακτοποιούν χρέη ύψους 2,8 δισ. ευρώ και να καταβάλλουν ήδη 106,2 εκατ. ευρώ και στον ΟΑΕΕ, με 112.146 αιτήσεις, για τακτοποίηση χρεών της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ και εισπράξεις 49,3 εκατ. ευρώ.
Στο ΕΤΑΑ, το ταμείο των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων έχουν κατατεθεί μόλις 14.811 αιτήσεις για τη ρύθμιση οφειλών που δεν ξεπερνούν τα 142 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν εισπραχθεί μόλις 6,8 εκατ. ευρώ.
Νέα ευκαιρία
Με άλλη διάταξη που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την αναπηρία, θα δίνεται το δικαίωμα σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ να λάβουν τη σύνταξή τους, παρά το γεγονός ότι έχουν οφειλές από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών που τους στερούν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Η βασική διάταξη αυξάνεται το όριο συμψηφισμού ή παρακράτησης στα 25.000 ευρώ, από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα για τον ΟΑΕΕ και 15.000 ευρώ που είναι για το ΕΤΑΑ.
Παράλληλα, και για τις περιπτώσεις που θα καταθέσουν αίτηση συμψηφισμού εντός διμήνου, προβλέπεται αύξηση του ποσού που θα μπορεί να συμψηφιστεί, στα 50.000 ευρώ.
Η καταβολή των οφειλόμενων θα μπορεί να γίνει σε έως 60 μηνιαίες δόσεις και η έναρξη θα μπορεί να πραγματοποιηθεί 18 μήνες μετά την αίτηση. Το κενό διάστημα, οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν σύνταξη ύψους 360 ευρώ το μήνα, η οποία θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά ποσά που θα τους οφείλονται στη λήξη αυτής της περιόδου.