Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες προτάσεις των δανειστών κρύβουν μείωση σύνταξης κατά 23%

Ο γρίφος που βάζουν οι θεσμοί όταν υποστηρίζουν ότι δεν ζητούν μείωση συντάξεων αλλά θέλουν... περικοπή δαπανών 1% του ΑΕΠ ετησίων. Ο εφιάλτης μειώσεων έως και 23% και ποιους αφορά. Πώς θα κοπούν «μαχαίρι» οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Ποιες προτάσεις των δανειστών κρύβουν μείωση σύνταξης κατά 23%

Μια σειρά από παρεμβάσεις οι οποίες οδηγούν σε σημαντικές μειώσεις των συντάξεων προτείνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, παρ' ότι εμφανίζονται... ενοχλημένοι από τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων αναφορικά με τις επιδιώξεις των θεσμών για το θέμα των συντάξεων.

Μιλώντας στο Euro2day.gr, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, υπολογίζει ότι η πρόταση των θεσμών για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ κατ' έτος, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο, το διάστημα 2016 - 2017 αντιστοιχεί σε μειώσεις συντάξεων (κύριων και επικουρικών) κατά 6,5% με 7% ή ακόμη και σε μειώσεις της τάξης του 22% με 23% εφόσον αυτές εφαρμοστούν όχι οριζόντια, αλλά στους συνταξιούχους που σωρευτικά λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το κείμενο που κατέθεσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με πιθανώς νεότερο κείμενο που παρουσίασε το in.gr χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο σε ποια φάση της διαπραγμάτευσης τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων, οι δανειστές ζητούν μειώσεις συντάξεων. Μειώσεις, οι οποίες είτε αναφέρονται ξεκάθαρα, είτε κυρίως έρχονται, ως αποτέλεσμα υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων.

Στο τελευταίο κείμενο περιλαμβάνονται οι προτάσεις της Ελλάδας για τις πρόωρες, με βασική εξαίρεση την έναρξη της διαδικασίας αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τον Ιούλιο του 2015 και όχι τον Ιανουάριο του 2016 όπως ζητούσε η χώρα μας. Οι εκπρόσωποι των θεσμών δέχονται την προστασία των νομικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, σταδιακά, πάει από τον Δεκέμβριο του 2016 στον Δεκέμβριο του 2018, ενώ οι θεσμοί δέχονται την σε βάθος τριετίες ενοποίηση των ασφαλιστικών οργανισμών. 

Συγκεκριμένα, οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, τα μέτρα θα υιοθετηθούν άμεσα με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, για το διάστημα 2016-2017. Αυτό θα επιτευχθεί με μέτρα όπως κατάργηση των εξαιρέσεων και ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αύξηση της εισφοράς για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των συνταξιούχων και προοδευτικά, την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Για να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να συμφωνηθούν μέτρα που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2016 προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και συντάξεων.

Αναλυτικότερα, η ελληνική κυβέρνηση, βάσει της πρότασης θα πρέπει:

-Να εφαρμόσει πλήρως τον ασφαλιστικό νόμο 3863/2010.

-Να συνεχίσει την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, σε επικουρικές και εφάπαξ, ενώ σε εκκρεμότητα είναι η πρόταση για εναλλακτική θεσμικό πλαίσιο που θα πετύχει ισοδύναμα αποτελέσματα.

-Να προχωρήσει σε υιοθέτηση θεσμικού πλαισίου που θα δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, μεταξύ των οποίων και η αύξηση της ποινής για τις συντάξεις πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας. Η εφαρμογή των μέτρων θα αφορά όσους συνταξιοδοτηθούν από τον Ιούλιο του 2015, θα γίνει σταδιακά, ώστε το 2025 να έχουν κλείσει όλες οι πόρτες για συνταξιοδότηση πριν το 67ο έτος ηλικίας. Κανένα από τα ήδη νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα δεν θα επηρεαστεί. Σε περίπτωση αποχώρησης, θα υπάρχει πέναλτι μείωσης της σύνταξης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον από το -6% που προβλέπει ήδη ο σύστημα για κάθε χρόνο και έως 5 έτη πρόωρης συνταξιοδότησης.

-Από τον Ιούλιο του 2015 και μετά όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται θα λαμβάνουν τη βασική και αναλογική σύνταξη, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας συνταξιοδότησης.

-Ενταξη στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών ταμείων, και διαβεβαίωση ότι, από τον Ιανουάριο του 2015 (αναδρομικά), όλα τα επικουρικά θα χρηματοδοτούνται μόνο από τις δικές τους εισφορές.

- Καλύτερη στόχευση των "κοινωνικών συντάξεων" μέσω της αύξησης των συντάξεων υπερηλίκων του ΟΓΑ και κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2018. Είναι γνωστή η απαίτηση των θεσμών για μείωση των δαπανών και για την κοινωνική πρόνοια, μέσα από την αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούν περικοπές της τάξης των 900 εκατ. ευρώ.

-Σταδιακή κατάργηση των χρηματοδοτούμενων από το κράτος απαλλαγών και εναρμόνιση των εισφορών για όλα τα ταμεία, με βάση τις εισφορές του ΙΚΑ.

-Μεγαλύτερη διασύνδεση εισφορών και παροχών ήτοι, μείωση κυρίως των κατώτατων συντάξεων.

-Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό των εισφορών και της ασφαλιστικής βάσης των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο υπολογισμός των εισφορών θα γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα.

-Κατάργηση κοινωνικών πόρων και αντικατάστασή τους είτε με μείωση συντάξεων είτε με αύξηση εισφορών, και

-Αλλαγές στη συνταξιοδότηση των αγροτών, προκειμένου να εναρμονιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v