Η S&P υποβάθμισε την Τετάρτη την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "CCC" από "CCC+", με το outlook να είναι αρνητικό.
Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση παραμένει στο "C". O διεθνής οίκος εκτιμά για το 2015 ύφεση 1,5%
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης ότι χωρίς μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, η ελληνική κυβέρνηση θα χρεοκοπήσει στο εμπορικό της χρέος μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Σύμφωνα με την S&P η καθυστέρηση της πληρωμής προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στις συντάξεις και στους μισθούς του δημοσίου σε σχέση με τις δανειακές της υποχρεώσεις.
To σκεπτικό της υποβάθμισης
Η S&P σημειώνει πως καθώς η θέση ρευστότητας της Ελλάδας συνεχίζει να επιδεινώνεται, η χώρα φαίνεται πως δίνει προτεραιότητα στην πληρωμή μισθών και συντάξεων έναντι της εξυπηρέτησης του χρέους.
Κατά την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης, χωρίς μια αλλαγή πορείας του ονομαστικού ΑΕΠ και βαθιές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση πως χωρίς μια συμφωνία με τους δανειστές η Ελλάδα πιθανότατα θα χρεοκοπήσει στο εμπορικό της χρέος μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσφέρει χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες και στην οικονομία σε επίπεδο που ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ. Οι συνεχείς εκροές από τις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών αυξάνουν την πιθανότητα η κυβέρνηση να επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους και να εκδώσει παράλληλο νόμισμα.
Η αβεβαιότητα γύρω από τις σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές και την ευρύτερη πολιτική σταθερότητα επιβαρύνει την οικονομία, αναφέρει η S&P. Oι καθυστερήσεις στις πληρωμές φόρων αυξήθηκαν σημαντικά τον Μάιο, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να διατηρεί ρευστότητα καθυστερώντας τις πληρωμές στους προμηθευτές.
Η αποδυνάμωση της δημοσιονομικής θέσης δημιουργεί ερωτήματα για το πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι οποιαδήποτε συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας για τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς οι προβλέψεις για τα έσοδα από φόρους και το πραγματικό και ονομαστικό ΑΕΠ φαίνονται υποθετικές.
Ακόμα και αν μια συμφωνία μεταξύ των επίσημων επιτυγχανόταν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, δεν αναμένουμε ότι θα κάλυπτε τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας πέρα από τον Σεπτέμβριο, αναφέρει η S&P.
Αρνητικό το outlook
Το outlook είναι αρνητικό δεδομένου του κινδύνου για περαιτέρω επιδείνωση της ρευστότητας του δημοσίου, των τραπεζών και της οικονομίας συνολικότερα.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να πακετάρει τις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ (ύψους 1,6 διs.) σε μια, στις 30 Ιουνίου, αναφέρει η S&P.
Αν επιτυγχανόταν μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της την επόμενη εβδομάδα, θα περιελάμβανε μια προσωρινή τρίμηνη ένεση ρευστότητας.
Η S&P δεν θεωρεί πιθανή να υπάρξει τις επόμενες ημέρες συμφωνία για μια ελάφρυνση του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα ή μια πιο ουσιαστική χρηματοδότηση.
Αυτό σημαίνει πως η εμπιστοσύνη και η επενδυτική δραστηριότητα θα παραμείνουν αδύναμες και οι προοπτικές για την ανάπτυξη υποτονικές.
Το αρνητικό οutlook σημαίνει ότι η S&P μπορεί να υποβαθμίσει την αξιολόγηση ξανά τους επόμενους 12 μήνες, αν εκτιμήσει ότι θα αυξηθεί περαιτέρω η πιθανότητα μιας επώδυνης ανταλλαγής χρέους (distressed exchange).
Κάτι τέτοιο θα ίσχυε, αν παρέμενε αβέβαιη η εκταμίευση νέων δόσεων από τον επίσημο τομέα, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να μην έχει την δυνατότητα να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της.
Η αξιολόγηση θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα (CCC) αν η χώρα κατέληγε σε μια συμφωνία με τους δανειστές για ένα νέο πρόγραμμα με όρους που ικανοποιούν τόσο τις πολιτικές προτεραιότητας της Ελλάδας όσο και αυτές των πιστωτριών χωρών.
Ένα τέτοιο σενάριο θα συνέβαλε στην προώθηση της πολιτικής σταθερότητας, την σταδιακής οικονομικής ανάκαμψης και της φορολογικής συμμόρφωσης.