Σε τουριστικό «εμφύλιο» μεταξύ των δημοφιλέστερων νησιωτικών προορισμών της χώρας κι ενώ η τουριστική κίνηση αυξάνεται καθώς εισήλθαμε στην περίοδο αιχμής, απειλεί να οδηγήσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους-δανειστές για τους συντελεστές ΦΠΑ.Το σκηνικό εμφύλιας σύρραξης που διαμορφώνεται τις τελευταίες μέρες αλλά και η προσπάθεια να βρεθεί η «μέση λύση» αποτυπώνονται σε δηλώσεις και κινήσεις εκπροσώπων των δύο βασικών νησιωτικών Περιφερειών της χώρας (Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων) αλλά και του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Σ' αυτό που συμφωνούν οι πάντες στο χώρο του ελληνικού τουρισμού είναι πως η αύξηση του ΦΠΑ στον υψηλό συντελεστή 23% θα ισοδυναμεί με καταστροφή. Όπως εξηγούν, μάλιστα στο Euro2day.gr ξενοδόχοι, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο ισχύσει από εφέτος αυτό θα ισοδυναμεί με στραγγαλισμό εκατοντάδων επιχειρήσεων οι οποίες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν το «λογαριασμό». Κι αυτό, όπως λένε, επειδή οι τουρ οπερέιτορ αρνούνται κατηγορηματικά να καλύψουν έστω μέρος της επιβάρυνσης που θα προκύψει.
Η ατμόσφαιρα φορτίζεται επικίνδυνα, όμως, όταν η συζήτηση μεταφέρεται στο ενδεχόμενο να διατηρηθεί ο μειωμένος, κατά 30%, συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Το δίπολο της έντασης διαμορφώνεται στον άξονα που διατρέχει τη χώρα από το Νοτιοανατολικό μέχρι το Βορειοδυτικό άκρο της και οριοθετείται από τις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων αντίστοιχα.
Μόλις χθες ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα στα νησιά της Περιφέρειας με αφορμή το ενδεχόμενο κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ. Το ενδιαφέρον είναι πως η πατρότητα της ιδέας ενός δημοψηφίσματος «κινηματικού χαρακτήρα» ανήκει, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Περιφέρειας, στον Υπουργό Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη ο οποίος φέρεται να τους ζήτησε να σκεφθούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο με σκοπό να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών.
Η «απάντηση» ήρθε άμεσα από το Βορειοδυτικό άκρο της χώρας, την Κέρκυρα. Εκεί όπου το Euro2day.gr βρήκε τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού των Ιονίων Νήσων (εκλεγμένο με τον ΣΥΡΙΖΑ) Σπ.Γαλιατσάτο ο οποίος διαμήνυσε: «Τα νησιά του Ιονίου δεν είναι δυνατόν να αποτελούν τα οιονεί αποπαίδια του Κράτους. Αν υπάρξει εξαίρεση με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για νησιά όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη, θα ζητήσουμε να ισχύσει το ίδιο και για τα νησιά του Ιονίου».
Λίγο πριν, κατά τη διάρκεια της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης του ΣΕΤΕ στην Κέρκυρα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδ.Ανδρεάδης προσπάθησε να κινηθεί σε μια ενδιάμεση λύση προτείνοντας να ισχύσει για τον τουρισμό όχι ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ (όπως υποστήριζε ο ΣΕΤΕ μέχρι τώρα) αλλά, έστω, μέσος συντελεστής ΦΠΑ 9%-11%.
Στην πρώτη περίπτωση (9%) πρότεινε να ισχύσει ΦΠΑ 7% για τις υπηρεσίες διαμονής και 14% για τις υπηρεσίες εστίασης. Στο δεύτερο σενάριο που πρότεινε, διαμονή και εστίαση θα μπορούσαν να έχουν ενιαίο ΦΠΑ 11%.
Με αυτά τα επίπεδα ΦΠΑ, υποστήριξε, ο ελληνικός τουρισμός θα παραμείνει ανταγωνιστικός αν και οι συντελεστές θα είναι οριακά υψηλότεροι από τους ανταγωνιστές του.
Η ουσία της αντιπαράθεσης, ωστόσο, εδράζεται στα μεγέθη που έχουν επιτύχει τα τελευταία χρόνια τα νησιά του Νότιου Αιγαίου με «ατμομηχανές» τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, τη Ρόδο και την Κω αλλά και προορισμούς όπως η Πάρος και η Νάξος.
Μεγέθη τα οποία οδήγησαν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να είναι μαζί με την Αττική οι μόλις δύο από τις 13 ελληνικές περιφέρειες με ΑΕΠ υψηλότερο του 75% του μέσου όρου της Ε.Ε.
Είναι χαρακτηριστικό πως η περιοχή του Νότιου Αιγαίου ξεπέρασε, ήδη, την Κρήτη και κατατάσσεται, πλέον, δεύτερη σε επίπεδο αφίξεων ξένων επισκεπτών αλλά πρώτη σε όλες τις άλλες κατηγορίες, με βάση τις διανυκτερεύσεις, τα συνολικά έσοδα αλλά και τα έσοδα ανά επίσκεψη και ανά διανυκτέρευση.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για το 2013 τα οποία δημοσιεύθηκαν το Μάιο του 2014 και αφορούν στις Περιφέρειες της χώρας, η περιοχή του Νότιου Αιγαίου αποτελεί την εν δυνάμει «ναυαρχίδα» του ελληνικού τουρισμού καθώς με μόλις το 6,86% των συνολικών ημερών διαμονής ξένων επισκεπτών (10,70 η Κρήτη) καταφέρνει να αποσπά τα υψηλότερα έσοδα ανά επισκέπτη 9842,9 Ευρώ έναντι 801,9 Ευρώ της δεύτερης Κρήτης και 653,3 Ευρώ του μέσου εσόδου σε επίπεδο χώρας.
Ταυτόχρονα οι τουριστικοί προορισμοί του Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) αντιπροσωπεύουν το 20,74% με βάση το μέσο έσοδο ανά διανυκτέρευση έναντι του 10,88% που αντιπροσωπεύει η Κρήτη.