Δημοσιονομική απόδοση 340 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του 2015 προσδοκά η κυβέρνηση από τη νέα πρόταση αναφορικά με τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ την οποία υπέβαλε στους θεσμούς, ενώ στο σύνολο του 2016 οι σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων από τα χαμηλά στα ρετιρέ των συντελεστών εκτιμάται πως θα φέρουν στα ταμεία 1,4 δισ. ευρώ.
Τόσα είναι και τα λεφτά που θα βγουν από τις τσέπες μας, με τις αλλαγές να χάνουν ολοένα και περισσότερο τον «αναδιανεμητικό» χαρακτήρα που επιχείρησε να προσδώσει αρχικά η κυβέρνηση στις αλλαγές του ΦΠΑ.
Το εγχείρημα μετάταξης των τροφίμων στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% απορρίφθηκε από την πλευρά των δανειστών, καθώς θα οδηγούσε σε απώλειες εσόδων και εν τέλει η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι δεν φέρνει παρά οριακές μειώσεις (αν υπάρξουν τελικά και αυτές) για κάποια βασικά είδη διατροφής καθώς και στα τιμολόγια του ρεύματος και του νερού. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική πρόταση δεν θα αλλάξει επί τα χείρω στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη.
Χθες η κυβέρνηση υπέβαλε νέα πρόταση που προβλέπει αύξηση του μειωμένου συντελεστή στο 12%, από 11% και του υπερμειωμένου από το 6% στο 6,5% στην προηγούμενη κυβερνητική εκδοχή.
Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς να είναι απολύτως ξεκάθαρη η κατηγοριοποίηση των διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών στους συντελεστές η νέα κυβερνητική πρόταση για τον ΦΠΑ προβλέπει:
· 6,5% για φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.
· 12% για εφημερίδες και περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
· 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.
Ασαφές παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τα νησιά και την έκπτωση του 30%. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν τις προηγούμενες ημέρες πως παρότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το θέμα, είναι δύσκολο να υποκατασταθεί η κατάργηση της έκπτωσης καθώς αποφέρει έσοδα 350 εκατ. ευρώ. Πιθανότερο θεωρείται ότι και στην επικαιροποιημένη πρόταση η κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά συνεχίζει να προβλέπεται.