Η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στο περιθώριο της αποψινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε από το Μαξίμου χθες το απόγευμα χωρίς ο πρωθυπουργός να γνωρίζει επισήμως εάν οι δανειστές έχουν αποδεχτεί ή απορρίψει τη νέα ελληνική πρόταση. Μάλιστα σήμερα το πρωί πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση τελεί εν αναμονή της απάντησης των δανειστών.
Από χθες Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος περίμεναν στη βελγική πρωτεύουσα «τη γραπτή και σαφή απάντηση από την Κομισιόν» (όπως δήλωσε ο πρώτος μέσω facebook), παρότι είχαν περάσει περίπου 36 ώρες απ' όταν επέδωσαν το νέο κείμενο στον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
Την ίδια στιγμή, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας οι φήμες περί απόρριψης «οργίασαν» σε τέτοιο βαθμό, που ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, με μία ασυνήθιστη κίνηση, διέψευσε τις διαρροές.
Προσγείωση σε «χρονοδιάγραμμα»
Ενδεικτικό της ασάφειας πάντως είναι το γεγονός ότι δεν έχει (ακόμη) αποσαφηνισθεί εάν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα απόψε, καθώς η συμμετοχή του στην τριμερή δεν αναφέρεται από καμία πλευρά, ενώ πηγή της γαλλικής κυβέρνησης στο πρακτορείο Reuters ακόμα και σήμερα το μεσημέρι δεν επιβεβαίωνε το ραντεβού αφήνοντας να φανεί ότι θα «κλειδώσει» αφού η γαλλική αποστολή φτάσει στις Βρυξέλλες.
Ενδείξεις για άμεση λύση δεν υπάρχουν. Αλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες, σε συνέντευξη στην Corriere della Sera, τόνισε ότι αυτό που περιμένει από την αποψινή τριμερή στις Βρυξέλλες είναι «να ορίσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία»...
Μισογεμάτο ή μισοάδειο ποτήρι
Στην οριακή αυτή κατάσταση που κυριαρχεί η καχυποψία με την μία πλευρά να καταλογίζει (υπογείως) τακτική «blame game» στην άλλη.
Η κυβέρνηση βλέπει (ή θέλει να βλέπει) το ποτήρι μισογεμάτο, καθώς εστιάζει στην προσέγγιση που υπήρξε χθες στο δημοσιονομικό. «Καλύψαμε τη μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, περιμένουμε από τους θεσμούς να καλύψουν την άλλη μισή», ανέφεραν πηγές του Μαξίμου.
Το ποτήρι γίνεται... μισοάδειο όμως όταν η συζήτηση εστιάζει στα διαρθρωτικά, καθώς η ελληνική πλευρά επιμένει στην άρνησή της να θιγούν εργασιακά-συντάξεις (πλην των πρόωρων), ΕΚΑΣ και να ενταχθεί η ενέργεια στον υψηλότερο ΦΠΑ.
Το χάσμα μοιάζει αγεφύρωτο ακριβώς επειδή οι θεσμοί προτάσσουν τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η Αθήνα.
Η μοναδική «γέφυρα»
Κυβερνητικές πηγές εξακολουθούν να εμφανίζουν ως γέφυρα μία παράταση με επίσημη αναφορά στο χρέος και ταυτόχρονη ελάφρυνση από τις οφειλές προς την ΕΚΤ (27 δισ. ευρώ) μέσα από το «πέρασμά» τους στον μηχανισμό ESM που θα συνοδεύεται από ενδιάμεση συμφωνία με επώδυνα μέτρα.
Οπως υποστηρίζουν, μία τέτοια κατάληξη θα μπορούσε να περάσει στη Βουλή και στην κοινωνία καθώς θα έδινε προοπτική πιο γρήγορης και ουσιαστικής εξόδου από τη μέγγενη της κρίσης – και της ταμειακής ασφυξίας.
Μονομερείς ενέργειες; Ξεχάστε το
Το γεγονός ότι σ΄αυτή τη χρονική στιγμή 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (από τις "αριστερές" τάσεις) ζήτησαν χθες εγγράφως να καταθέσει ο υπουργός Εργασίας το νομοσχέδιο για συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατώτατο μισθό, δείχνει τις εντός κόμματος πιέσεις.
Η αρνητική απάντηση πάντως του Πάνου Σκουρλέτη στις φήμες ότι το ν/σχέδιο θα κατατεθεί σήμερα, αποδεικνύει την άρνηση της κυβέρνησης να σπάσει το σκοινί της διαπραγμάτευσης με τέτοιας σημασίας μονομερή κίνηση.
Εκλογές, τέλος
Το πραγματικό πρόβλημα απορρέει από το «τέλος χρόνου» στην 30ή Ιουνίου – ημερομηνία λήξης της ισχύουσας δανειακής σύμβασης και καταβολής της ενιαίας δόσης του 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Το ερώτημα "τι θα συμβεί εάν φτάσουμε σ΄ αυτή την ημερομηνία χωρίς συμφωνία" προβάλλει απειλητικό και παραμένει αναπάντητο.
Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε χθες να αποσυνδέσει την απάντηση από την προσφυγή στις (εθνικές) κάλπες, δηλώνοντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η κυβέρνηση έχει νωπή ισχυρή εντολή που εφαρμόζει και δεν συζητά σενάρια εκλογών».
Η διευκρίνιση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς αξιολογήθηκε ως θολή η αναφορά που είχε κάνει νωρίτερα σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera το «δεν βλέπω και δεν θέλω εκλογές», δηλαδή, ερμηνεύθηκε και ως «θα δούμε εάν μπορώ να τις αποφύγω».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν εμφανίζονται καθόλου θετικοί σε εκλογικό ενδεχόμενο: θα διεξαχθούν - λένε – μέσα στον Ιούλιο (σ.σ. οι ημερομηνίες για κάλπες τον Ιούνιο παρήλθαν) που σημαίνει ότι η χώρα θα βρίσκεται εκτός προγράμματος, δεν θα έχει πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ και θα έχουν επιβληθεί capital controls. «Οπερ άτοπον», προσθέτουν.
Οπως «άτοπη» θεωρούν κάθε συζήτηση που θέλει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά να ρίχνουν την ασπίδα...