Θρίλερ για τη στάση της ΕΕ στις ελληνικές θέσεις

Οι νέες προτάσεις δεν είναι επαρκείς λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Δεν μιλούν εκ μέρους της Κομισιόν υποστηρίζει ο Σχοινάς. Με διαρροές δεν κάνουμε διάλογο τονίζει ο Ν. Παππάς. Ερωτηματικό η τριμερή συνάντηση των ηγετών. Δυο νέα κείμενα έδωσε η Αθήνα.

Θρίλερ για τη στάση της ΕΕ στις ελληνικές θέσεις

Ενα θρίλερ φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με τις ελληνικές προτάσεις που εστάλησαν στις Βρυξέλλες. 

Δεν καλύπτονται οι απαιτήσεις των δανειστών υποστηρίζουν ευρωπαϊοι αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Οπως δήλωσε ένας αξιωματούχος στο πρακτορείο «αυτό που υποβλήθηκε δεν είναι επαρκές για να προχωρήσει η διαδικασία». Άλλος αξιωματούχος σημειώνει πως «θα έλεγα πως δεν είναι επαρκές και αποδεκτό από κράτη μέλη».

Το γεγονός προκάλεσε αντίδραση από την πλευρά του εκπροσώπου της Κομισιόν. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στο πρακτορείο MNI δήλωσε: Οποιοσδήποτε ευρωπαίος αξιωματούχος μιλάει για απόρριψη των ελληνικών προτάσεων δεν μιλά εκ μέρους της Κομισιόν. Τη θέση έσπευσε να διατυπώσει και μέσω twiiter.

Την ίδια στιγμή, πηγή του Reuters κοντά στις διαπραγματεύσεις υπογραμμίζει ότι «θα προσπαθήσουμε να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση απόψε, να μειώσουμε τις αποστάσεις ώστε οι πολιτικοί ηγέτες να κάνουν το τελικό βήμα αύριο». 

Ωστόσο το ραντεβού που έχει ανακοινωθεί αύριο μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Αγκ. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Ν. Παππάς: Ζητάμε γραπτή απάντηση

«Ζητάμε γραπτή και σαφή απάντηση από την Κομισιόν», γράφει στην σελίδα του στο Facebook ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

«Καμία απάντηση δεν έχει λάβει η Αθήνα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη νέα πρόταση που η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει προς τους θεσμούς. Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο».

Τα δυο κείμενα

Η Αθήνα έστειλε δυο συμπληρωματικά κείμενα στις Βρυξέλλες, ένα που αφορά σε δημοσιονομικό και ένα ακόμα που καλύπτει το θέμα του χρέους και της εξυπηρέτησης των δημοσιονομικών αναγκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά σε τρισέλιδο κείμενο πρότεινε στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,75% φέτος και στο 1,75% για το 2016 έναντι της πρότασης των θεσμών που κάνει λόγο για πλεόνασμα 1% και 2% το 2015 και το 2016 αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη ελληνική πρόταση έκανε λόγο για πλεονάσματα 0,6% και 1,5%. Μάλιστα πηγές του Μαξίμου σημειώνουν ότι η Ελλάδα κάλυψε τη μισή απόσταση και περιμένει από τους εταίρους να κάνουν το ίδιο.

Παράλληλα δόθηκε συμπληρωματικό σημείωμα αντίστοιχου μεγέθους για το χρέος. Ζητά να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του ESM για την αποπληρωμή των ομολόγων ύψους 6,7 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η Ελλάδα ζήτησε επίσης πρόσβαση στα κεφάλαια που απέμειναν στο ΤΧΣ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την αγορά βραχυπρόθεσμου χρέους και να επιτραπεί στις τράπεζες να απορροφήσουν μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων.

Κομισιόν: Το εξετάζουμε

Νωρίτερα, η πλευρά της Κομισιόν επισήμως επιβεβαίωσε ότι έλαβε την ελληνική πρόταση, την οποία όπως ανέφερε πηγή «εξετάζει». Ο Μαργαρίτης Σχοινας, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως «ποικίλες προτάσεις κυκλοφορούν περιλαμβανομένων και νέων εισηγήσεων που έφτασαν το πρωί. Οι τρεις θεσμοί αξιολογούν αυτές τις εισηγήσεις με επιμέλεια και προσοχή».

To πρακτορείο Bloomberg, πάντως, υποστήριξε ότι οι προτάσεις είναι ένα «αναμάσημα» προηγούμενων και δεν θεωρείται αξιόπιστο. Τη θέση αυτή παίρνει αξιωματούχος που μίλησε στον πρακτορείο υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Δεύτερος αξιωματούχος δηλώνει ότι οι τρεις θεσμοί αξιολογούν το κείμενο που εστάλη.

Μαξίμου: Περιμένουμε επίσημη τοποθέτηση

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την αποστολή δυο συμπληρωματικών κειμένων στην πρόταση που έχει ήδη υποβάλει προς τους θεσμούς, χωρίς να κάνει γνωστό το ακριβές τους περιεχόμενο.

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές «μετά την έκφραση αντίθεσης απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει.

Στην κατεύθυνση αυτή παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

«Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους» αναφέρεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v