Ανταλλαγή «τελεσιγράφων» στο παρά πέντε

Γιούνκερ καλεί Τσίπρα στις Βρυξέλλες για το «end». Στη συνάντηση Ντάισελμπλουμ και θεσμοί. Ορόσημο η Παρασκευή λόγω της δόσης στο ΔΝΤ. «Αν δεν διαφανεί συμφωνία, δεν πληρώνουμε», λένε κυβερνητικοί κύκλοι. Συνεδριάζει και το EWG. Στο τραπέζι δύο συν ένα σενάρια εκλογών.

Ανταλλαγή «τελεσιγράφων» στο παρά πέντε

Ολες οι ενδείξεις και οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι αλήθειες και τα ψέμματα θα έχουν σήμερα μία από τις τελευταίες τους αναμετρήσεις. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε αργά χθες το βράδυ πρόσκληση από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να μεταβεί στις Βρυξέλλες. Τούτο σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να συζητήσουν την ελληνική πρόταση, θα του μεταφέρει τις θέσεις των εταίρων και θα επιχειρήσουν την τελευταία(;) προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών.

Κι αυτό διότι οι δανειστές φέρεται να κατέληξαν χθες στα βασικά σημεία της δικής τους πρότασης (την οποία διατηρούν ως επτασφράγιστο μυστικό, αν και οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι κλίνει προς την πλευρά των απαιτήσεων του ΔΝΤ) που θα παρουσιάσουν στην Αθήνα, όπως μετέδωσαν επίσης αργά το βράδυ τα ξένα πρακτορεία.

Σύμφωνα μάλιστα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, που επικαλείται το Reuters, η Αγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα συζητήσουν και αυτοί με τον πρωθυπουργό μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η συνάντηση θα γίνει στις 21:30 σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν που όπως είπε δεν πρέπει να αναμένονται τελικές αποφάσεις σήμερα. Η πρώτη συζήτηση δεν ολοκληρώνει ο διάλογο, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Στη συνάντηση θα παραβρεθούν επίσης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, του ΔΝΤ και της Κομισιόν, των τριών θεσμών που διαπραγματεύονται με την Αθήνα.

Παράλληλα, οι θέσεις όλων των πλευρών αναμένεται να μπουν στο τραπέζι του EWG που επίσης συνεδριάζει σήμερα για να μετρήσει τα δεδομένα.

Τσίπρας: Θεσμοί και ηγέτες να επιδείξουν ρεαλισμό

Δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες και τη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία κατά πληροφορίες, θα παραβρίσκονται τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και εκπρόσωποι των τριών θεσμών. 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πηγαίνει στις Βρυξέλλες για να συζητήσει την ελληνική πρόταση, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει κάποιο σχόλια ή έγγραφα από τους θεσμούς για τις δικές τους προτάσεις. 

Αναζητούμε μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στα σενάρια για έξοδο από το ευρώ, σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Είναι αναγκαίο οι θεσμοί να προσχωρήσουν στο ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται εδώ και τρεις μήνες η ελληνική κυβέρνηση», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η διαίρεση. 

"Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει", υπογράμμισε. 

Νέο θρίλερ με τη δόση στο ΔΝΤ

Ολα δείχνουν ότι φτάσαμε στο σημείο μηδέν, καθώς η Παρασκευή τίθεται εκ των πραγμάτων ως ορόσημο: η κυβέρνηση αρχικώς άφησε να διαρρεύσει χθες και στη συνέχεια διεμήνυσε μέσω κορυφαίων στελεχών της ότι δεν προτίθεται να καταβάλει μεθαύριο την πρώτη δόση του Ιουνίου στο ΔΝΤ (300 εκατ. ευρώ) «εάν δεν διαφανεί ότι κλείνει συμφωνία».

Παρότι η εν λόγω απειλή έχει επαναληφθεί άλλες δύο φορές (για τις δόσεις του Απριλίου και του Μαΐου) αυτήν τη φορά φαίνεται ότι έχει βάση και επιταχύνει τις εξελίξεις.

«Δεν έχει νόημα να πληρώσουμε την πρώτη δόση χωρίς συμφωνία και χωρίς χρηματοδότηση όταν ακολουθούν άλλες τέσσερις μέσα στον Ιούνιο, συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ», έλεγε χθες το πρωί στο Euro2day.gr αξιόπιστη κυβερνητική πηγή, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια σχετικές δηλώσεις στελεχών.

Τι προτείνουμε...

Ο πόλεμος των διαρροών για το τι περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση οδήγησε χθες κυβερνητικούς κύκλους στο να «φωτίσουν» κάποια σημεία της που εμφανίσθηκαν... επικίνδυνα σκοτεινά.

Οπως οι τρεις συντελεστές ΦΠΑ, το χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και το 2016, η... επανεξέταση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (χωρίς να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα), η μη εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, η μη υποχώρηση στα εργασιακά (συλλογικές διαπραγματεύσεις – κατώτατος μισθός), η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά μειωμένου, η διατήρηση της έκτακτης εισφοράς (αλλά με το βάρος να πέφτει στα μεγάλα εισοδήματα) και η μη ιδιωτικοποίηση της «μικρής» ΔΕΗ (που μπήκε αίφνης στο τραπέζι από τους θεσμούς).

Χρέος, χρηματοδότηση, επενδυτικό πακέτο

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιμένει στο «μία συμφωνία τώρα» που να εμπεριέχει τη δέσμευση για μακροπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους, χρηματοδότηση για την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων και επενδυτικό πακέτο.

Στο γιατί η κυβέρνηση απέστειλε την πρότασή της προχθές στους θεσμούς οι ίδιοι κύκλοι εξήγησαν ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η συζήτηση θα γινόταν επί των προτάσεων των δανειστών, με την Αθήνα να εμφανίζεται αμέτοχη. Πρακτικά δηλαδή η Αθήνα επιχείρησε να στείλει τις προτάσεις της ώστε να γίνει κουβέντα επί αυτών και όχι επί ενός «ελεσιγράφου που θα ερχόταν από την πλευρά των δανειστών.

Αλλωστε, όπως έχει σημειωθεί από την Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε το άρθρο στη Le Monde ένα 24ωρο πριν από την τριμερή του Βερολίνου (που έγινε πενταμερής) θέτοντας τα ζητήματα με τα οποία η κυβέρνηση συμφωνεί και διαφωνεί, ώστε να αποτρέψει κίνηση take it or leave it...

Οι βουλευτές στο επίκεντρο

Η αισιοδοξία του Μαξίμου ότι θα βρεθεί, τελικά, λύση, αποδεικνύεται και από τις συνεχείς συσκέψεις που είχαν χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γιάννης Δραγασάκης με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (έχει μάλιστα ήδη προγραμματιστεί και συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για αύριο), καθώς αυτοί θα σηκώσουν το... κάρο στην ψηφοφορία στη Βουλή.

Αυτή δεν προβλέπεται εύκολη καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προετοιμάσει κόμμα-κοινοβουλευτική ομάδα-κυβέρνηση και, μέσω αυτών, την κοινωνία, για τις υποχωρήσεις που έκανε στη διαπαραγμάτευση προκειμένου να επιτεχθεί ένας «έντιμος» (στο όριό του...) συμβιβασμός.

Και με τη διαβεβαίωση ότι «τα σκληρά σημεία της συμφωνίας θα ακυρώνονται σταδιακά» – όσο δηλαδή η χώρα απομακρύνεται από τους σκοπέλους της κρίσης.

Δύο εκλογικά σενάρια...

Από τις ενημερώσεις αυτές, πάντως, δεν λείπει και το ενδεχόμενο εκλογών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στους βουλευτές φτάνουν δύο σενάρια:

* Το πρώτο, έχει αμυντικό χαρακτήρα και αφορά την προσφυγή στις κάλπες εάν στην ψηφοφορία χαθεί η δεδηλωμένη – δηλαδή υπάρξουν πάνω από 11 απώλειες κυβερνητικών βουλευτών σε σύνολο 162 που αριθμούν ο ΣΥΡΙΖΑ (149) και οι ΑΝΕΛ (13).

Σε αυτήν την περίπτωση, ακόμη και αν η συμφωνία ψηφιστεί με ψήφους άλλων κομμάτων, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί, ενώ η αντιπολίτευση έχει ήδη κάνει σαφές ότι θα θέσει θέμα άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. «Ο Τσίπρας δεν πρόκειται να δεχθεί λύση τύπου Παπαδήμου», είναι η επωδός.

* Το δεύτερο, έχει επιθετικό χαρακτήρα: εάν, δηλαδή, ο πρωθυπουργός διαπιστώσει ότι περισσότεροι από 11 κυβερνητικοί βουλευτές καταψηφίσουν τη συμφωνία, «δεν θα τη φέρει καν στη Βουλή, θα την παρουσιάσει στους πολίτες και θα προκηρύξει εκλογές ζητώντας ευθεία λαϊκή στήριξη».

...Το τρίτο και χειρότερο

Το δίλημμα που ταλαιπωρεί τους («μη επαγγελματίες») βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιο, αν και τους παρέχεται αφειδώς η διαβεβαίωση από το Μαξίμου ότι «ο Τσίπρας δεν θα δεχθεί ο ίδιος μία μη ανεκτή συμφωνία».

Στην περίπτωση αυτή, διακινείται ήδη και το τρίτο σενάριο: προσφυγή στις κάλπες με εναλλακτική την αναζήτηση λύσης εκτός ευρώ, πλέον...

Απόψε θα γίνουμε όλοι σοφότεροι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v