Με τη συμμετοχή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η οποία κρατήθηκε μυστική μέχρι την τελευταία στιγμή, ξεκίνησε η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση στο Βερολίνο για την Ελλάδα στην οποία μετέχουν η Αγκελα Μέρκελ, ο Φρ. Ολαντ και ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Euro2day.gr η Κομισιόν η οποία έχει εκπονήσει «πολύ προσεκτικά ένα staff level agreement το οποίο περιλαμβάνει και τις θέσεις του ΔΝΤ, αλλά καταγράφει και τις συμφωνίες και διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και δανειστών όπως αυτές σημειώθηκαν στο Brussels Group». Αυτό βρίσκεται αυτή τη στιγμή επί τάπητος στο Βερολίνο. Στόχος σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει γνώση των συνομιλιών, είναι να βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ των τριών θεσμών και ιδιαίτερα μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ.
Εάν οι τρεις θεσμοί (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ) μαζί με Μέρκελ και Ολάντ συμφωνήσουν στο staff level agreement που έχει βάλει στο τραπέζι η Κομισιόν και το οποίο θεωρείται «blueprint» (πρώτο κείμενο), καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν αλλαγές κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θα παρουσιαστεί στην ελληνική πλευρά ως κείμενο συμφωνίας εκ μέρους των τριών θεσμών.
Σε ερώτηση του Euro2day.gr αν αυτό θα τεθεί στην ελληνική πλευρά ως τελεσίγραφο (take it or leave it) η πηγή απέφυγε να απαντήσει λέγοντας «η ελληνική πλευρά ήθελε πολιτική συμφωνία. Δεν υπάρχει ποιο υψηλό πολιτικό επίπεδο από αυτό στο Βερολίνο».
Σε ερώτηση για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει τι περιέχει το staff level agreement η πηγή ανέφερε «όχι πλήρως» και υπογράμμισε για ακόμα μια φορά ότι το κείμενο το οποίο εκπόνησε η Κομισιόν εδώ και δυο εβδομάδες και αναθεωρήθηκε μετά την απόφαση στη Ρίγα να συμμετέχει στο ΔΝΤ στην τελική λύση, θα έχει αλλαγές στην σημερινή συζήτηση.
Όπως μαθαίνουμε ο Αλ. Τσίπρας είναι ενήμερος για τη συμμετοχή όλων στη σημερινή συνάντηση και σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από την ελληνική πλευρά, είναι πιθανό –αν χρειαστεί- να παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης.
Εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των τριών θεσμών καθώς παρασκηνιακά, όπως μαθαίνει το Euro2day.gr, Κομισιόν και ΔΝΤ διασταύρωσαν τα ξίφη τους τις τελευταίες ημέρες με την Κρ. Λαγκάρντ να κατηγορεί την Κομισιόν για μεροληψία υπέρ της Αθήνας, τότε ίσως να υπάρξει και ένα κοινό ανακοινωθέν μετά το πέρας της συνάντησης ή την Τρίτη.
Παραμένει να διευκρινιστεί αν αυτή η συμφωνία χρίζει περαιτέρω εξειδίκευσης σε τεχνικό επίπεδο, καθώς περιλαμβάνει και τις διαφωνίες και εάν θα δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση με την προϋπόθεση ότι αυτή θα πρέπει να καλύψει τα κενά.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν φαίνεται να είναι παρόν στη συνάντηση, κάτι που ίσως περιπλέξει τα πράγματα καθώς το Eurogroup είναι αρμόδιο να απορρίψει ή να εγκρίνει μια συμφωνία.
Η συνάντηση πάντως που γίνεται σε πολιτικό επίπεδο έρχεται μετά από πιέσεις της ελληνικής πλευράς και της Κομισιόν καθώς φαινόταν ότι σε τεχνικό επίπεδο δεν υπήρχε δυνατότητα να κλείσει η συμφωνία στα υφιστάμενα χρονικά όρια.