Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας – πιστωτών φαίνεται να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει νέες εκλογές, δημοψήφισμα, κεφαλαιακούς ελέγχους ή ακόμα και πτώχευση προειδοποιεί η Goldman Sachs.
Ο Huw Pill, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη φοβάται ότι θα είναι «μεγάλη πρόκληση» για τις δυο πλευρές να βρουν μια συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τα εναπομείναντα 7,2 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας.
Αν και το βασικό σενάριο παραμένει το ότι θα υπάρξει εν τέλει ένας συμβιβασμός η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη, εκτιμά.
Ο οικονομολόγος εκτιμά ότι η πλατφόρμα με την οποία εκλέχτηκε η κυβέρνηση, διατήρηση του ευρώ, αλλά χωρίς νέα μέτρα προσαρμογής και εξωτερική επίβλεψη είναι ασύμβατη με τις απαιτήσεις των δανειστών. Και χωρίς συμφωνία τα χρήματα θα τελειώσουν γρήγορα για την κυβέρνηση.
Αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα μια νέα πολιτική εντολή και έτσι μια νέα κυβέρνηση, ένα δημοψήφισμα ή εκλογές θα είναι απαραίτητες για την Ελλάδα, εκτιμά.
Όχι μόνο είναι πιθανόν να χρειαστεί μια τεχνική πτώχευση ή/και κεφαλαιακοί έλεγχοι προκειμένου να φτάσουμε σε συμφωνία, αλλά ίσως και να είναι απαραίτητο για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο στις συζητήσεις.
Ο Pill υποστηρίζει ότι οι πιστωτές δεν μπορούν να υποχωρήσουν σε τρεις βασικές αρχές που όμως δεν είναι συμβατές με τις θέσεις της Αθήνας:
* Η διατήρηση του ευρώ απαιτεί περαιτέρω οικονομική προσαρμογή από την Ελλάδα
* Στο βαθμό που απαιτείται νέα οικονομική υποστήριξη (κάτι που είναι αυταπόδεικτο δεδομένων των επερχόμενων υποχρεώσεων), αυτή η βοήθεια θα έρθει μόνο υπό όρους (conditionality)
* Προκειμένου να εξετάζεται η τήρηση των όρων εξωτερικός έλεγχος θα είναι απαραίτητος.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αλλάξει τις θέσεις του χωρίς νέα πολιτική εντολή, συμπληρώνει. Ετσι, η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η πιθανότητα Grexit ξεκάθαρα δεν είναι μηδενική και έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Pill καταλήγει υποστηρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι έντονα πολιτικές. Κοιτώντας μπροστά η οικονομική λογική δεν είναι χαρακτηριστικό τέτοιων αλληλλεπιδράσεων. Όχι μόνο είναι πιθανό να πρέπει να δούμε μια τεχνική πτώχευση και capital controls προκειμένου να φτάσουμε σε συμφωνία, αλλά ίσως και να είναι απαραίτητο προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, συμπληρώνει.