«Όχι» στις απαιτήσεις του ΔΝΤ λέει η κυβέρνηση

Με ορίζοντα το ορόσημο της 5ης Ιουνίου η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι τεχνοκρατικές συζητήσεις στο BG εξαντλήθηκαν. Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ και η αναζήτηση λύσης σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Το ραντεβού Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ και το «καυτό» τριήμερο.

«Όχι» στις απαιτήσεις του ΔΝΤ λέει η κυβέρνηση

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε και δημοσίως χθες στον Guardian αυτό που αποτελεί κοινό τόπο στο κυβερνητικό επιτελείο τις τελευταίες ημέρες: ότι οι δύο πλευρές ποτέ δεν θα συγκλίνουν πλήρως στο τεχνικό μέρος της διαπραγμάτευσης, άρα «η όποια σύγκλιση μετά το Brussels Group πρέπει να γίνει σε ένα υψηλότερο επίπεδο στο οποίο πολιτικοί θα κληθούν να γεφυρώσουν το κενό». Τις απόψεις αυτές άλλωστε μετέφερε χθες το Euro2day.gr

Η επίσημη αναφορά του κ. Τσακαλώτου έχει ιδιαίτερη σημασία διότι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας (και αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων) εκφράζει απολύτως το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό.

Ο ίδιος ρίχνει στο τραπέζι σήμερα και το ενδεχόμενο της σύγκρουσης, καθώς (μέσω της «Αγοράς») δηλώνει, επίσης ευθέως, ότι «δουλεύουμε για την καλή λύση, αλλά για εμάς η ρήξη δεν είναι φετίχ».

Αποψη που διατυπώνουν δημοσίως ουκ ολίγα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και, όπως φαίνεται, ανασύρεται ως ύστατο χαρτί πολιτικής διαχείρισης ή διαπραγματευτικής τακτικής.

Πόσο θα αντέξει το σκοινί;

Ολες οι πληροφορίες άλλωστε δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και το κεντρικό κυβερνητικό επιτελείο ακολουθούν την τακτική των θεσμών: τραβούν το σκοινί. Εκτιμούν δηλαδή ότι έχοντας φτάσει στο παρά ένα της διαπραγματευτικής λήξης η κάθε πλευρά επιχειρεί να πετύχει το μέγιστο των θέσεών της. Αρα, «αυτό κάνει ο σκληρός πυρήνας των δανειστών, ΔΝΤ και 'κέντρο Σόιμπλε', αυτό κάνουμε και εμείς».

Η δραματικότητα των στιγμών προκύπτει από τις καθημερινές, πλέον, συσκέψεις της ομάδας διαπραγμάτευσης στο Μαξίμου και τις συνεχείς παρεμβάσεις του πρωθυπουργού «όποτε διαπιστώνεται πρόβλημα», όπως είχαν αναφέρει οι συνεργάτες του την Τετάρτη.

Μέχρι στιγμής, ο κ.Τσίπρας εμφανίζεται αμετακίνητος από τη θέση του «δεν μπορεί να κλείσει η 5η αξιολόγηση» όπως ορίζει η μνημονιακή υποχρέωση (με τις γνωστές απαιτήσεις στα εργασιακά).

Ταυτόχρονα δεν δέχεται το αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα (κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ) που ζητά το ΔΝΤ εκτινάσσοντας τα δημοσιονομικά μέτρα καθώς και τις απαιτήσεις του Ταμείου για ασφαλιστικό και εργασιακά.

Τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ-Ολάντ

Χθες το απόγευμα ο κ. Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στο πλαίσιο της αναζήτησης πολιτικής λύσης. Παρότι δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση, φέρεται ως αφορμή η διαπίστωση του EuroWorking Group ότι... δεν υπάρχει πρόοδος στο Brussels Group διότι παραμένουν πολλά θέματα ανοικτά.

Αμέσως μετά, συγκάλεσε στο Μαξίμου την ομάδα διαπραγμάτευσης.

Αργά το βράδυ πάντως το ΥΠΟΙΚ διέψευσε πληροφορίες ότι το ΕWG έθεσε στην Αθήνα τελεσίγραφο να κλείσει τη συμφωνία μέχρι τις 4 Ιουνίου, λόγω της υποχρέωσής της να καταβάλει την επομένη την πρώτη δόση του Ιουνίου στο ΔΝΤ (300 εκατ. ευρώ) και του σφικτού χρονοδιαγράμματος που προκαλεί η λήξη της δανειακής σύμβασης στις 30 Ιουνίου (σ.σ. μετά την παράταση που δόθηκε τον Φεβρουάριο).

Το... Brexit σφήνα στο Grexit

Η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται σε δύο διαδοχικές διαδικασίες-φωτιά:

* Στη σύνοδο του G7 σήμερα, στη Δρέσδη, όπου μένει να φανεί εάν ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου θα θέσει, μακριά από τις κάμερες, το θέμα Ελλάδα στους Ευρωπαίους ομολόγους του - δηλαδή, στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εάν ζητήσει, δηλαδή, «την άμεση λύση» που φέρεται να προκρίνει η
Ουάσιγκτον.

* Στην τριμερή συνάντηση των Μέρκελ-Ολάντ-Γιούνκερ τη Δευτέρα, η οποία γίνεται υπό τη σκιά ενός πιθανού... Brexit, μετά την επίσημη προκήρυξη του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Πλέον το Grexit καθίσταται απαγορευτικό και για όσους δήλωναν -ή εμφανίζονταν- αδιάφοροι", εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, αναδεικνύοντας τις πολλές, γνωστές και άγνωστες, μεταβλητές της "ελληνικής εξίσωσης".

Το, κατά τα λοιπά, τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα είναι καυτό, με διαρκείς συσκέψεις και τηλεφωνικές επαφές, χωρίς να αποκλείεται σύγκλιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου για να σταθμίσει τις εξελίξεις.

Και να πάρει αποφάσεις...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v