Ενας λάθος υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε νέα κρίση που θα πυροδοτηθεί από την Ελλάδα και είναι λάθος να εκτιμά κάποιος ότι δεν θα έχει συνέπειες για τον κόσμο, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ μιλώντας σήμερα στο London School of Economics.
Ο Jack Lew που θα παραστεί στη σύνοδο του G7 στη Γερμανία έχοντας εντολή από τον Μπάρακ Ομπάμα να θέσει το ελληνικό ζήτημα στο τραπέζι των συζητήσεων δήλωσε πως «η πρόκληση για τους Ευρωπαίους, τους πολιτικούς και τους οικονομικούς θεσμούς -το ΔΝΤ- είναι να δείξουν αρκετή ευελιξία».
Σύμφωνα με το Reuters συμπλήρωσε πως «έτσι αν οι Ελληνες είναι προετοιμασμένοι να κάνουν τα σκληρά βήματα που πρέπει κάνουν, θα βρουν ένα μονοπάτι που θα λύσει το θέμα χωρίς να υπάρξει κρίση, που είναι αχρείαστη».
Ο υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε πως το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι καινούργιο και ότι οι συνθήκες σήμερα είναι καλύτερες απ’ ό,τι το 2012 δεδομένου ότι μεγαλύτερο μέρος του χρέους ανήκει σε κράτη και θεσμικές οντότητες. Όμως ξεκαθάρισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να λυθεί το θέμα χωρίς να προκληθεί κρίση.
Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει δύσκολες πολιτικές κάτι που δεν θα ήταν εύκολο για οποιαδήποτε κυβέρνηση, συμπλήρωσε. Όπως είπε θεσμοί όπως το ΔΝΤ πρέπει να δείξουν την απαραίτητη ευελιξία έτσι ώστε να αποφευχθεί μια κρίση αν η χώρα είναι πρόθυμη να μεταρρυθμιστεί. Η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι ότι ένας λάθος υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε κρίση.
Schaeuble: Έχουμε δείξει ήδη μεγάλη ευελιξία
«Έχουμε ήδη δείξει την μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτό το πρόγραμμα»,δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Martin Jaeger, κληθείς να σχολιάσει σχετική τοποθέτηση του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Jack Lew από το Λονδίνο.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι οι πληροφορίες του Βερολίνου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν συνάδουν με αυτές που έρχονται από την Αθήνα και τόνισε ότι η Ελλάδα θα συζητηθεί στην συνάντηση της G-7 στην Δρέσδη, αλλά δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα και δεν θα ληφθούν αποφάσεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο Eurogroup.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Βερολίνο αναμένει πίεση από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες για το ελληνικό ζήτημα, ο κ. Jaeger απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι στην Δρέσδη δεν αποκλείεται να συζητηθεί το θέμα, αλλά δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη και δεν πρόκειται να ληφθούν εκεί αποφάσεις.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις σημερινές δήλωση δηλώσεις του Aμερικανού υπουργού Οικονομικών, ο εκπρόσωπος του Wolfgang Schaeuble επισήμανε ότι έχει ήδη επιδειχθεί μεγάλη ευελιξία και αναφέρθηκε τόσο στην παράταση του προγράμματος, όσο και στη δυνατότητα που δόθηκε στην Αθήνα να μην εφαρμόσει μία προς μία τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, αλλά να υποβάλει δικές της προτάσεις.
Αναφορικά δε με δήλωση του κ. Schaeuble για πιθανότητα επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων για την Ελλάδα, ο κ. Jaeger τόνισε ότι ο υπουργός του αναφέρεται σε αποκλειστική αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων και συνέστησε να διαβαστεί προσεκτικά αύριο ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού των οικονομικών στην εφημερίδα.
Νέα επικοινωνία με Τσίπρα
Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε το πρωί ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού.
Όπως μετέδωσε το Mega ο κ. Λιού σημείωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο ΟΙκονομικών συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Τόνισε επίσης ότι το υπουργείο του εξακολουθεί να στηρίζει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη -Ελλάδα, Ευρωπαίοι εταίροι και ΔΝΤ, και τους προέτρεψε να βρουν κοινό έδαφος και να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία.
Ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε ότι η αποτυχία συμφωνίας θα δημιουργήσει άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και ευρύτατες αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιού είπε επίσης στον κ. Τσίπρα ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει τώρα.
Προσφέρθηκε ακόμη να παραμείνει σε επαφή με τον πρωθυπουργό και άλλα μέρη της Ευρώπης και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.